O bıçağa balçak yapabilmeniz için öncelikle kabzayı tamamen çıkarmanız gerekmekte. Kabzayı genelde epoksi ile takarız kuyruğa, bu yüzden o kabzanın parçalanmadan revize edilmesi ihtimali pek yok. Eğer sökmeyi becerebilirseniz, balçak için 5-8 mm arası pirinç (sanayide "sarı" diye geçer) en güzeli olacaktır. Bu malzeme lama olarak bulunur, bu malzemeyi işlemek için ise matkap ve çeşitli tip eğelere ihtiyaç duyacaksınız, kesmek için de demir testeresi iş görecektir. Balçağı yaprken namlunun kuyrukla girişim yaptığı yerde kuyruk genişliği ölçülür. Balçak olarak kullanılacak parça kesilir ve düzgün bir dikdörtgen haline getirilir, dikdörtgenin kısa kenarından genişliğin tam ortasından bir çizgi çekilir, bu çizginin ortasından başlamak üzere kuyruk kalınlığında veya biraz daha az çapta bir matkap ucu ile delinir. Kuyruk genişliğince ilerleyecek kadar delikler yanyana sıralanır, ince eğelerle delikler birleştirilip oluşturulan oyuk tam olarak kuyruk genişlik ve uzunluğunda dikdörtgen bir oyuk haline dönüştürülür. Bu işi yapmak için ince saatçi eğeleri ve iğne eğeler kullanılır. Balçak tam oturuncaya kadar kuyruğun takıldığı yerler saptanıp eğeyle alınarak delik her seferinde biraz genişletilerek alıştırılır, namluya tam oturana kadar bu iş devam eder.
El alışkanlığınız yoksa ilk denemenizde neredeyse çıldırtıcı yavaş ve zor ilerleyen bir süreçtir. Ancak bir miktar deneyimden sonra hızla ve sorunsuz ilerler. Öncelikle iyi bir sütun matkabı kullanmak, kuyruk oluğu için delikleri düzgün bir şekilde puntalamak ve balçak malzemesini delerken malzemeyi tablaya iyi sabitlemek temiz bir işlemin anahtarıdır. Yavaş ama dikkatli ilerlendiğinde sonuç temiz ve sorunsuz olacaktır...