Bıçak Sanatı - Forum

Anket

Malum her çeligin kendısıne has artısı var, bu artıları ve eksılerı degerlendırıcek olursak hangısı sıze gore? ve sızı cezbeden ozellıgı nedır? hangi tarzda urunler ıcın daha yuksek performans sunar?

s30v
10 (15.2%)
154cm
4 (6.1%)
vg10
3 (4.5%)
d2
16 (24.2%)
1095 Carbon
33 (50%)

Toplam Oy Verenler: 66

Hangi Çelik Size Göre? Neden?

Burak

• *
  • 38
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: ıstanbul
Hangi Çelik Size Göre? Neden?
« : 28 Ağustos 2010, 12:22:41 »
Umarım guzel ve yararlı bır baslık olucak, urun alırken dogru tercıhı yapmak konusunda bana ve dıger uyelere yararı dokunması umıdı ıle.....:)

Malum her çeligin kendısıne has artısı var, bu artıları ve eksılerı degerlendırıcek olursak hangısı sıze gore? ve sızı cezbeden ozellıgı nedır? hangi tarzda urunler ıcın daha yuksek performans sunar? !!
« Son Düzenleme: 28 Ağustos 2010, 12:28:59 Gönderen: Burak »

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Ynt: Hangi Çelik Size Göre? Neden?
« Yanıtla #1 : 28 Ağustos 2010, 12:38:48 »
Benim yeni bir aşkım var, ona tapıyorum  :D: 1095 Bununla tanışmadan önce RWL34 favorimdi, ancak şu anda 1095 gelince diğerinin pabucu dama atıldı. Paslanmaz değil, ağız dayanımı daha az doğru, ancak 1095'in önüme açtığı imkanlar nerdeyse sınırsız. Çok ince bir ağızı taşıyabiliyor, diğer çeliklerin aksine, çok sert veya çok esnek olabiliyor, çünkü sonuçta yay çeliği grubunda sayılabilir. Değişken ısıl işlem yapabiliyorum, hamonu mükemmel alıyor. Dövebiliyorum, damaskus yapılabiliyor... Bana sunduğu bu imkanlar bu çeliği benim gözdem haline getirdi. Bunun yanında daha küçük bıçaklarda UHB-26C yani 1095'in daha yüksek karbonlusu muhteşem. Hamon'u daha belirgin oluyor 1095'e göre, aldığı sertlik inanılmaz, buna rağmen dayanıklı, bilylemesi daha zor, işlemesi daha zahmetli...

1095 ile nerdeyse her türlü bıçak yapılabilir ısıl işleminin esnekliğinden dolayı, kılıç da olur ustura da...

Kipmen Sanat web sitesi

Burak

• *
  • 38
« Yanıtla #2 : 05 Eylül 2010, 15:22:37 »
440c ile 1095 carbon çeliği keskinlik tutusu ve bunu muhavaza etme konusunda kıyaslarsak hangısı daha tercıh edılesı bır tur acaba? sadece bu acıdan dusunuldugunde.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #3 : 05 Eylül 2010, 16:33:00 »
Mükemmel sertleştirilmiş, 440C'de sıfır-altı (sıvı azot) işlemi yapılmış, bire bir aynı iki bıçakta 440C bir miktar daha iyi sonuç verebilir. Ancak sadece kesme işleminde. Darbeli doğramada ise 1095 bir miktar daha iyi olabilir. Ancak tüm bunlar teorik konular. Açıkçası 1095'ile elde edilebilecek ağız açısını 440C'de veremezsiniz, çünkü yüksek sertlikte kırılganlığı 1095'ten daha fazladır. Bilimsel olarak 440C daha yüksek ağız tutuşuna sahip olsa da pratikte olayı karşılaştırdığınızda çok farklı sonuçlar elde edersiniz.
Bu açıdan iki ayrı bıçak ağız tutuşu standardı hesaba katılmalıdır. Bıçağın tipine ve geometrisine göre hangi çeliğin daha yüksek ağız tutuşu vereceği görelidir.

Bir kullanıcı olarak satın alacağınız bıçakta çeliğin tipini ikinci planda düşünmelisiniz. Öncelik bıçağın tipi, ergonomisi, ağırlığı, kesiti, ağız tipi gibi bıçağın ne olduğunu belirleyen faktörlerde olmalıdır. Kullanılan çelik konusunda da göz önüne almanız gereken eğer bıçak tipi tam olarak ihtiyacınızı karşılıyorsa bıçağın asıl olarak ne yapması gerektiğine bağlı olarak seçilmeli. Örneğin bir küçük, gündelik taşımak amaçı bir bıçak alıyorsunuz. Bu bıçaklardan 440C olanını tercih etmek mantıklı olurdu, çünkü darbeli doğrama işi yapmayacak, paslanmazlık artı bir avantaj. Ancak büyükçe bir kamp bıçağı alıyorsunuz, bu durumda darbe konusu önemli ve bunu 1095 seçmek mantıklı olur. Bıçak çok daha büyükse bu durumda 1095 yerine 1060 gibi bir çelik daha mantıklı olabilir. Ancak bunların hepsi göreceli karşılaştırmalar.

Kipmen Sanat web sitesi

Burak

• *
  • 38
« Yanıtla #4 : 05 Eylül 2010, 17:01:41 »
Bora Bıcaklarında ne gıbı ıslemler yapılıyor aslında bılemıyorum, kafamda 2 model var bunlardardan bır tanesını dayıma hedıye edıcem. Zaten beraber kullanıyoruz dolayısı ıle kullanıcagı yerlerı bılıyorum. Genelde normal bır cakı gıbı bazende balta gıbı vurarak kesme ıslemı gerceklesıcek..

http://www.pasifikcamp.com/default.asp?git=9&urun=70611#.

http://www.meydankamp.com/default.asp?git=9&urun=4183

sahsen benım kafamda bora var. Bora nasıl ıslemıs 440c yı onuda bılmeıyoruum ama bu ıkı model arasında kaldım.

durukan

• 774
  • Meslek: hekim
  • Yer: şanlıurfa
« Yanıtla #5 : 05 Eylül 2010, 22:31:51 »
ben 1095 ve s30 tercih ederdim

Burak

• *
  • 38
« Yanıtla #6 : 06 Eylül 2010, 00:32:30 »
ben 1095 ve s30 tercih ederdim

s30v sankı bu celıklerden farklı sıklette ama :-\
 440c celıgıne yoneldım. yarın alıcam bakalım begenırsem belkı kendımede 1 tane alırım.
Bılgı paylasımları ıcın tesekkurler..

durukan

• 774
  • Meslek: hekim
  • Yer: şanlıurfa
« Yanıtla #7 : 06 Eylül 2010, 05:31:45 »
yarın alıcam demişsin. nereden bulacaksın? birde s30 v ye karar verseydin onuda bulabilirmiydin merak ettim?

Burak

• *
  • 38
« Yanıtla #8 : 06 Eylül 2010, 18:23:43 »
Ben s30v ıstedıgımı soylemedım ama almamada sanırım gerek yok elımde zaten s30v celıgıne sahıp 3 tane bıcak var su anda.s30v de nerden cıkdıysa sen soyledın alıcagıma sen karar verdın:). Yarın bulma meselesıne gelınce ben kadıkoy carsısında yada bagdat caddesınde calıstıgım yer var daha dogrusu sureklı alısverıs yaptıgım bır yer. bunların adı meydan av dıgerıde kalender ticaret. Burayı ben ararım zaten artık benı tanıyorlar derımkı mesela en son aldıgım buck ergo hunter pro modelı ıstıyorum yarın getırırmısınız. tamam der, ertesı gun 12 ıle 1 arasında urunum gelmıs olur ve alırım. He bırde bıcagı bugun aldım dayıma verdım:)
http://www.pasifikcamp.com/default.asp?git=9&urun=70611 bu adresden aldım elden, yer olarakda bagdat caddesı meydan av ıle aynı yer;) s30v 154cm vg10 d2 1095 carbon...... gıbı celıklerı bu adreslerden temın edebılırsın 8)
« Son Düzenleme: 06 Eylül 2010, 18:35:13 Gönderen: Burak »