Bıçak Sanatı - Forum

Kaşık oyma

mat

• 218
  • mehmet ali tor
  • Meslek: Meteoroloji Müh.
  • Yer: Mersin
Kaşık oyma
« : 11 Eylül 2012, 22:46:00 »
Değerli forum üyelerimiz, eniştem emekli olcak ve köydeki evlerine taşınacaklar. Eniştemin emeklilik hayalide şimşir kaşık yapmak, bende eniştemde araştırdık ama kaşık oymak için nasıl bir torna makinası var, yada nasıl bir uçla yapılıyor bulamadık. Bilgisi olan varsa resim vb. anlatımlarla yardımcı olursa sevinirim.
Saygılar...

Ynt: Kaşık oyma
« Yanıtla #1 : 11 Eylül 2012, 22:49:57 »
Kaşık, bildiğim kadarıyla kaşık oyma bıçağıyla oyuluyor. Bu konuda sanırım en iyi bilgiyi Eylem Usta verecektir.

Ismet Guney

• 667
  • 1968
  • Yer: ankara
Olmuyorsa zorlama, ya hayallerin kırılır ya kalbin. Unutmuş gibi yap Çünkü güzel şeyler; onları hiç beklemediğinde gerçekleşir

mat

• 218
  • mehmet ali tor
« Yanıtla #3 : 12 Eylül 2012, 00:28:23 »
Teşekür ederim bilgiler için. Benim dedemde yapardı eskiden, biz bunun tornası var mıdır diye merak ettik sadece.

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
  • Meslek: mimar
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #4 : 12 Eylül 2012, 00:30:47 »
Forumda daha onceleri Eylem yapmıştı kaşık oyma bıçakları, yanılmıyorsam.
Biraz forumu detaylı  araştırmanı tavsiye ederim.. Bulabilirsin...
'' Kem Alat'la, Kemalat  olmaz ! ''

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9535
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #5 : 12 Eylül 2012, 02:49:22 »
İsmet Bey, video için teşekkürler. İlginç aletler gördüm, faydalı oldu.  8)

Kaşık oyma bıçağını şimdiye dek iki arkadaşa gönderdim ama işlevselliği hakkında bir geri dönüş almadım. Yaptıklarımın artı ve eksi yanları ile dönmedikleri sürece çok da iddialı konuşmuyorum bu konuda. Zaman bulup aletin kullanımını tecrübe edip kendimi ve aletleri ilerletirsem belki daha iddialı konuşabilirim.

Kaşıkları belki kopya torna tezgahı vs. ile yapan da vardır ama bu konuda bilgim yok. Kaşıklar geleneksel olarak keser ve kaşık oyma bıçağı ile yapılıyorlar. Forumda kaşık oyma bıçağı ile ilgili olarak açılmış bir kaç başlık var. Bunlarda örnekleri görebilirsiniz.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

mat

• 218
  • mehmet ali tor
« Yanıtla #6 : 12 Eylül 2012, 10:29:12 »
Yorumlar için teşekürler, Eylem abi, benimde ilgim var hatta 6lı bir oyma setimde var:) Ama dediğin gibi biz o torna olayını merak etmiştik, çünkü bunu üreten herkes elle üretmiyor sanki.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9535
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #7 : 12 Eylül 2012, 11:14:52 »
Normal bir torna ile sadece silindirik cisimler üretmek mümkün. Kopya torna tezgahı ise CNC'lerin icadından önce dipçik gibi nesneleri üretmekte kullanılan aletti. Belki kopya torna tüfekçilikte hala da kullanılıyordur.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben