Bıçak Sanatı - Forum

Ne olduğunu bilen var mı?

SertacMezereli

• 1256
  • Yer: Mersin
Ne olduğunu bilen var mı?
« : 28 Eylül 2012, 09:44:35 »
Merhaba youtubeda öylece dolaşırken bu videoyu buldum.http://www.youtube.com/watch?v=myL8QA2KlAI&feature=related bunun hakkında bi fikri olan var mı acaba?
"Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..."

Çalışan iki el, dua eden binlerce elden daha çok iş yapar.

BAM_35

• 589
  • Murat ARIKUT
    • ma | d tasarım ve danışmanlık (sadece iletişim bilgileri)
  • Meslek: Endüstri Ürünleri Tasarımcısı
  • Yer: İzmir, Konak
Ynt: Ne olduğunu bilen var mı?
« Yanıtla #1 : 28 Eylül 2012, 10:41:30 »
İndüksiyonla metal ısıtma. Endüstride çok büyük ark fırınlarından sonra en çok kullanılan yollardan biridir. Metal etrafında ilk anda resistans sanılan helezon aslında sadece çok kalın bir elektrik teli. Bobin biçiminde olduğu için doğal olarak manyetik alan yaratıryor. Alternatif akımla (yani sürekli yön değiştiren) çalışıyor olduğu için de yarattığı manyetik alan sürekli doğrultu ve şiddet değişitiriyor. Bunun sonusunda değişken manyetik alan içinde duran (alanın sabit olup metalin hareket ettiği) metal parçanın yüzeyinde Fuko akımı (okunuşu bu yazılışını hatırlayamadım)  oluşturuyor. Bobin o kadar kalın, akım güçlü ve dolayısı ile manyetik alan da tetiklediği fuko akımı da o kadar şiddetli oluyorki metal gözdenin (videodaki bıçak) kendisi yüzeyindeki akımlara karşı rezistant oluşturup ısınıyor.
Biraz incelersen bobinin içinde havada asılı duran sert metal parçanın ısınıp, kızarıp, eriyip aktığı video da bulabilirsin sanırım. İzlemesi büyü gibi ilk gördüğünde çok şaşırmıştım, babam açıkladıydı ne olduğunu.
Sabır bittiğini düşündüğümüz yerde başlar...
Ve bireylere verdiğimiz değerle ters orantılı olabilir ;)

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #2 : 28 Eylül 2012, 11:15:16 »
Bunun ısıtma yöntemi "demir kaybı" diyoruz. Bir trafonun nüvesinin ısınmasıyla aynı yöntemle ısıtıyor. Ancak frekans çok fazla olduğundan enerji kayıbı da fazla. Yani iyi ısıtıyor. Bakır kaybı ise az olduğundan bakır bobin o kadar ısınmıyor.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

« Yanıtla #3 : 28 Eylül 2012, 11:20:52 »
O zaman bir soruda ben sorayım, ferromanyetik metaller ( demir, nikel kobalt) harici diğer metaller de indüksiyon akımıyla tavlanabilir mi?

BAM_35

• 589
  • Murat ARIKUT
    • ma | d tasarım ve danışmanlık (sadece iletişim bilgileri)
  • Meslek: Endüstri Ürünleri Tasarımcısı
  • Yer: İzmir, Konak
« Yanıtla #4 : 28 Eylül 2012, 11:38:00 »
Neden olmasın. Ancak ısının yayılımı nasıl olur acaba? Bir de o şiddetlerde manyetik alanın saçılan kısmı bize ne yapar? : )
Sabır bittiğini düşündüğümüz yerde başlar...
Ve bireylere verdiğimiz değerle ters orantılı olabilir ;)

SertacMezereli

• 1256
  • Yer: Mersin
« Yanıtla #5 : 28 Eylül 2012, 11:47:29 »
Biz en iyisi kömür ocağına devam edelim :)
"Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..."

Çalışan iki el, dua eden binlerce elden daha çok iş yapar.

erdi sari

• 323
  • erdi sarı
  • Meslek: ogrencı
  • Yer: izmir
« Yanıtla #6 : 28 Eylül 2012, 12:07:17 »
bu sistemi koyde buldugum eski elektrik ocagini bozarak yapmistim oda ayni mantikla ates tuglasina icine gomulu bakir kablolardan olusuyordu. fizikci oldugumdan herhalde bu tarz seylere merakliyim biraz. univertenin laboratuvarindaki ac dc guc kaynagina baglayip ac akimla istediginiz seyi isitabilirsiniz. frekansi yuksetirseniz isiyida arttirabilirsiniz veya gucu. ama verimi dusuktu herhalde deney raparunu bulamadim ama aklimda oyle kalmis. anlicaginiz sistem guzel ise yarar ve elektrik faturanizi sisirmek icin guzel bir sistem<=

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #7 : 28 Eylül 2012, 14:09:55 »
Endüksiyonla ısıtma, magnetize edilemeyen, bir elektromıknatıs nüvesi gibi iş görmeyen şeylerde işe yaramaz.

Bildiğimiz alternatif akımla çalışan ısıtıcılar, dirençle ısı üretmek esasına göre çalışırlar. Bizim kullandığımız elektrikli fırınlar bu esasa göre çalışırlar. Direnci yüksek olan ve yüksek sıcaklıklara dayanıklı olan tel, kendisi ısınır ve çevresini de ısıtır. Bu endüksiyonlu ısıtma değildir.

Endüksiyonlu ısıtmada yüksek frekanstaki elektrik akımı geçirilen bakır sarım, demir içinden değişken bir mantetik akının geçmesine neden olur. Akı değişimi, frekans ile ve akım ile orantılıdır. Demir, bu akı değişimine direnç göstererek ısınır. Frekans arttıkça maalesef bu akının nüfuzu sığlaşır; dış yüzey, kenarlar ısınırken çekirdek daha az ısınır.
« Son Düzenleme: 28 Eylül 2012, 16:23:32 Gönderen: deserteagle »
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

« Yanıtla #8 : 28 Eylül 2012, 19:51:44 »
Endüksiyonla ısıtma, magnetize edilemeyen, bir elektromıknatıs nüvesi gibi iş görmeyen şeylerde işe yaramaz.

Bildiğimiz alternatif akımla çalışan ısıtıcılar, dirençle ısı üretmek esasına göre çalışırlar. Bizim kullandığımız elektrikli fırınlar bu esasa göre çalışırlar. Direnci yüksek olan ve yüksek sıcaklıklara dayanıklı olan tel, kendisi ısınır ve çevresini de ısıtır. Bu endüksiyonlu ısıtma değildir.

Endüksiyonlu ısıtmada yüksek frekanstaki elektrik akımı geçirilen bakır sarım, demir içinden değişken bir mantetik akının geçmesine neden olur. Akı değişimi, frekans ile ve akım ile orantılıdır. Demir, bu akı değişimine direnç göstererek ısınır. Frekans arttıkça maalesef bu akının nüfuzu sığlaşır; dış yüzey, kenarlar ısınırken çekirdek daha az ısınır.
Sağolasın  ^-^