Bıçak Sanatı - Forum

UZUN ARADAN SONRA GERİ DÖNÜŞ.

Erhan Özkalgay

• 72
  • Meslek: Dönerci
  • Yer: İstanbul
UZUN ARADAN SONRA GERİ DÖNÜŞ.
« : 13 Aralık 2025, 12:46:58 »
Herkese merhaba,

Uzun süre sonra, mümkün olur olmaz, hobiye dönüş yapabildim. Yaptığım bıçak sayısı da sayılı olduğu için oldukça acemiyim. Küçük bir bıçak ile başladım.

4mm et kalınlığında. Açı vermek için hesaplayıcı kullandım, açıyı ayarladım. Hesabıma göre 0,5 mm kesici ağız olması gerekirken daha kalın oldu. Taşlama çizgilerine ulaştım ancak ağız kalın kaldı ve ucundan sapa doğru kalın şekilde gitti. Fotoğraflarda da görebilirsiniz.

Değerli yorumlarınızı beklerim.

Erhan Özkalgay

• 72
Ynt: UZUN ARADAN SONRA GERİ DÖNÜŞ.
« Yanıtla #1 : 13 Aralık 2025, 15:29:07 »
Açıyı biraz değiştirip, tekrar üzerinde çalıştım. Yine dalma yaptım, görüleceği üzere, ama daha iyi oldu. 0,5 mm kesici ağız kalınlığına ulaştım. 60+80 kum zımpara ile bu hale geldi.

orkunaydin350

• *
  • 2017
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #2 : 16 Aralık 2025, 09:20:40 »
Tekrar hoşgeldiniz. :2up
Çözümü bulmuş olmanıza sevindim. Naçizane tavsiyem sırt kalınlığını düşürmeniz olurdu. bu ebatta bir bıçak için kesme performansı kötü olabilir, keseceğiniz nesnelere saplanıp sıkışabilir.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9544
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #3 : 17 Aralık 2025, 18:59:40 »
Tekrar hoş geldiniz
Kolay gelsin.

Uçta ve taşlama eşiğinde genelde ortalar ile aynı taşlama genişliğini ve derinliğini yaşamakta sıkıntılar yaşanır. Alışkanlığı geri kazandıkça rahat edersiniz.
Eşikte hizayı tutturmaya çalışmak sizin fark etmeden derine inmenize yol açabilir. İnsanlık hali.
Bu tür konularda belki kendi koşullarınızı iyileştirmek için taktikler geliştirmeniz size yardımcı olabilir. Örneğin taşlama eşiğinde öte tarafa dokunmamak için bir engel kullanmak, eğenin tipi vs.

Tekrar kolay gelsin, atölyenizde zamanınız mutlu, kazasız geçsin. :)
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Erhan Özkalgay

• 72
« Yanıtla #4 : 18 Aralık 2025, 12:17:46 »
Çözümü bulmuş olmanıza sevindim. Naçizane tavsiyem sırt kalınlığını düşürmeniz olurdu. bu ebatta bir bıçak için kesme performansı kötü olabilir, keseceğiniz nesnelere saplanıp sıkışabilir.

Çok teşekkürler, hoş buldum :)
Kesme performansı hakkında haklısınız. bir noktaya kadar kesip sonrasında parçalamaya başlıyor ama bıçağı boyun bıçağı gibi tasarladığım için ilk lazım olduğunda başvuracağım bir bıçak değil. Boydan boya süper kesme performansından ziyade tepesine taşla vurup yarma işinde de kullanabilirim diye yaptım ayrıca el alışkanlığımın artması için küçük bıçak yapmayı tercih ettim. Zaten malzeme pahalı :) büyük bir çeliği heba etmek istemiyorum şu an. Ayrıca başka tavsiyeleriniz olursa lütfen paylaşın. Saygılar
« Son Düzenleme: 18 Aralık 2025, 12:21:52 Gönderen: Erhan Özkalgay »

Erhan Özkalgay

• 72
« Yanıtla #5 : 18 Aralık 2025, 12:33:02 »
Tekrar hoş geldiniz
Kolay gelsin.

Uçta ve taşlama eşiğinde genelde ortalar ile aynı taşlama genişliğini ve derinliğini yaşamakta sıkıntılar yaşanır. Alışkanlığı geri kazandıkça rahat edersiniz.
Eşikte hizayı tutturmaya çalışmak sizin fark etmeden derine inmenize yol açabilir. İnsanlık hali.
Bu tür konularda belki kendi koşullarınızı iyileştirmek için taktikler geliştirmeniz size yardımcı olabilir. Örneğin taşlama eşiğinde öte tarafa dokunmamak için bir engel kullanmak, eğenin tipi vs.

Tekrar kolay gelsin, atölyenizde zamanınız mutlu, kazasız geçsin. :)

Çok teşekkür ederim, hoşbuldum. Güzel dilekleriniz içinde sağolun. Tüm herkes için inşallah. Eğe ile yapmadım üstadım, eskiden birkaç tane yapmıştım ancak sonrasında eğeyi bıraktım. Şu an iki teker bant zımparası kullanıyorum. Oldukça güçlü ve hızlı bir makine bu sebeple hata affetmiyor. Eğe gibi kontrol etmesi kolay değil tahmin edersiniz. :)
Zamanla düzeleceğini umuyorum. Makine ile alakalı da tavsiyeniz olur ise, mutlulukla okurum. Saygılar

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9544
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #6 : 18 Aralık 2025, 14:31:30 »
Esasen makinayı kullanmak için bir tarza alışmak, el alışkanlığı dışında denilecek bir şey yok. Malum, yapa yapa mükemmele yakınlaşmaktan ibaret her şey :)
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

dela

• *
  • 2187
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
« Yanıtla #7 : 19 Aralık 2025, 23:34:48 »
Son dönemde, çeşitli sebeplerle butik kesici yapımını bırakan, ara veren, seyrelten birçok örnek varken, birinin de tekrar başlaması sevindirici bir haber. Kolay gelsin.

Erhan Özkalgay

• 72
« Yanıtla #8 : 21 Aralık 2025, 20:47:56 »
Esasen makinayı kullanmak için bir tarza alışmak, el alışkanlığı dışında denilecek bir şey yok. Malum, yapa yapa mükemmele yakınlaşmaktan ibaret her şey :)

Aynen üstadım, yapa yapa ilerleyecek umarım. Teşekkür ederim.

Erhan Özkalgay

• 72
« Yanıtla #9 : 21 Aralık 2025, 20:50:05 »
Son dönemde, çeşitli sebeplerle butik kesici yapımını bırakan, ara veren, seyrelten birçok örnek varken, birinin de tekrar başlaması sevindirici bir haber. Kolay gelsin.

Çok haklısınız, yapımı bırakan, malzemelerini satan kişileri gördükçe kendi kendime daha çok hırslandım aslında. Bırakmama gerek diyerek. Keşke onlarda bırakmasaydı tabi ama söylemek kolay tabi. Teşekkür ederim.

Aydın Karakişi

• 1619
  • Meslek: Elektronik 1973
  • Yer: Ümraniye / 05352793989
« Yanıtla #10 : 02 Ocak 2026, 22:55:40 »

Kesme performansı hakkında haklısınız. bir noktaya kadar kesip sonrasında parçalamaya başlıyor ama bıçağı boyun bıçağı gibi tasarladığım için ilk lazım olduğunda başvuracağım bir bıçak değil. Boydan boya süper kesme performansından ziyade tepesine taşla vurup yarma işinde de kullanabilirim diye yaptım ayrıca el alışkanlığımın artması için küçük bıçak yapmayı tercih ettim. Zaten malzeme pahalı :) büyük bir çeliği heba etmek istemiyorum şu an. Ayrıca başka tavsiyeleriniz olursa lütfen paylaşın. Saygılar
Kardeşim merhaba, düzeltme yaparken açıyı hafif arttırıp, dalma yerden değilde uc kısmından başlarsan taşlamaya geriye doğru dalma düzwlecektir yavaş yavaş.
Geldi ölümlü yalan , gitti ölümsüz gerçek
NFK

Erhan Özkalgay

• 72
« Yanıtla #11 : 03 Ocak 2026, 13:13:31 »

Kardeşim merhaba, düzeltme yaparken açıyı hafif arttırıp, dalma yerden değilde uc kısmından başlarsan taşlamaya geriye doğru dalma düzwlecektir yavaş yavaş.

Aydın ustam merhaba, anladım... yani; dalma olduğunda - taşlamaya dalma olan yerden değil de diğer tarafından başlamalıyım. (ayrıca hafif açıyı arttıracağım.) tamamdır, teşekkür ederim. Bu şekilde deneyeceğim.