Bıçak Sanatı - Forum

Katana mı? Longsword mu?

Hitokiri

Ynt: Katana mı? Longsword mu?
« Yanıtla #20 : 24 Haziran 2012, 01:51:41 »
Aslında tartışılması gereken asıl konu "Katana mı ? Longsword mu ?" sorusu. Kıyaslanan şey ne ? Hangisinin daha keskin olduğumu ? Hangisinin daha dayanıklı olduğumu ? yada hangisinin daha karizmatik olduğu mu? Kılıçlar insan öldürmek için yapılan silahlardır ve bu silahlar kendi başlarına insan öldüremez. Eğer yapılan kıyaslamaya "bir dövüşte hangisi kazanır ?" sorusu eklenirse , bu yapılan kıyaslamaya kılıcı kullanan kişinin ustalığını da eklemek gerekir ki böyle bir soruya oturduğumuz yerden cevap vermemiz mümkün değil. Eşit ve bilimsel şartlarda deney yapmak gerekir.  Sorunun ufku çok geniş olduğundan her yere çekilebilecek bir durumda.
Bana kalırsa Katana dünyadaki en iyi kılıçtır ama bir kılıç ancak ustası kadar iyi olabilir. Sonuç olarak sorunun daha net olması verilen cevapları da netleştirecektir. Sonuçta doğru cevabı arıyorsak önce doğru soruyu sormamız gerekir...

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Ynt: Katana mı? Longsword mu?
« Yanıtla #21 : 24 Haziran 2012, 02:45:19 »
Kesme konusunda katılıyorum, eğri kılıçların daha iyi kestiğine. Ancak iyi kesen kılıç "daha iyi" bir kılıç olmaz. Phalanx diziliminde bir gruba karşı mesela elinde dünyanın en iyi katanaları  veya yatağanları aciz kalırlardı. Ona rağmen ağır zırhlı, ellerinde claymore veya gürz gibi ezici silahlarla kışanmış 3-5 ağır süvari bu grubu dağıtabilir. Bu durumda da claymore daha iyi bir kılıç mı oluyor?

Ya da teke tek dövüşten söz edilmiş. Bu dövüşü nasıl kuracağız? Mesela zaman yolculuğu ve ışınlama imkanımız oldu, deri zırhlı elinde katanası bir samuray ile baştan aşağı zincir zırhlı ve kalkanlı uzun kılıç ustasını karşı karşıya getirdik, hadi diyelim ki ikisi de birbirine gıcık oldu, dövüşe tutuştular. Ne olur bu dövüşün sonu?
Tahminim şu yönde, eğer samuray çok iyi bir nokta bulamazsa kılıcı büyük ihtimal ciddi hasar görürdü eğer bu arada şişlenmediyse. Yani karşısındakinin ne giydiği de çok önemli, onu demek istiyordum.

Kipmen Sanat web sitesi