Bıçak Sanatı - Forum

Merak

oğuzhan kutlu

• *
  • 15
  • Meslek: metalurji teknisyeni
  • Yer: sakarya
Merak
« : 18 Mayıs 2012, 02:10:54 »
GGG-80  sifero dökümden bıçak olurmu?

Murat AKIN

• 619
  • Meslek: Emekli teknik öğretmen
  • Yer: Tekirdağ
Ynt: Merak
« Yanıtla #1 : 18 Mayıs 2012, 08:33:17 »
Sayın oğuz kutlu:

İşiniz metelurji olduğuna göre biraz formdakileri sınanak gibi olmuş.

Dökme demirdeki karbonun durumunun, çeliktekinin aynı olmadığına göre:

Bence süs için yapacaksan evet.

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
« Yanıtla #2 : 18 Mayıs 2012, 10:04:06 »
merhaba oğuzhan,  ;)
sorel sfero pik demirden bende var ve hatırladığım kadarıyla 4'ün üzerinde bir karbona sahip.

bu, bıçak için çok yüksek bir karbon seviyesi, ayrıca içinde istenmeyen hava boşlukları olduğunu ve bunu işlemenin zorluğunu da göz önüne almalısın, kesici taşı buna tuttuğumda kıvılcım bile çıkmıyor, o derece sert bir malzeme ve haliyle kırılgan. :-\

oğuzhan kutlu

• *
  • 15
  • Meslek: metalurji teknisyeni
  • Yer: sakarya
« Yanıtla #3 : 18 Mayıs 2012, 12:06:52 »
yok estağfurllah kimseyi sınamak hadim değil:) neden böyle bir soru sordum bu malzemeden krank milleri yapılmakta ve ben bu malzemeyle çok çekme testleri yaptım pik döküm gibi gevrek bir kırılma olmuyor (çubuk krakeri ortadan kırarsınız) sifero dökümler çeliklerldeki gibi uzama ve kesit daralması yaparak kopuyor yani esnek o açıdan ayrıca çalışan yüzeylerere aşınma olacak kısımlara endiksiyonla çok güzel sertlik verebiliyosunuz cvp.için tşk. sizlerin yanınzda bizim lafımız olmaz gibi geliyor:)))

« Yanıtla #4 : 18 Mayıs 2012, 13:31:05 »
GGG xxx serisi dökme demirler, küresel grafitli dökme demirler olduğuından otomotiv sanayiinde kullanıldığı doğrudur. Lamel grafitli dökme demirlerden daha dayanıklıdır, uzaması daha iyidir, darbe dayanımı daha iyidir, çekme mukavemeti çeliğe yakındır ama hepsi bu kadar. Sonuçta içeriğindeki karbon, tüm küresel grafitli dökme demirlerde % 3 ün altına düşmez. Bıçak için uygun bir malzeme değildir.