Bıçak Sanatı - Forum

Çelik arıyorum

Enes78

• 79
  • Beyin bedava
  • Meslek: Okutman
  • Yer: Karabük
Çelik arıyorum
« : 17 Mayıs 2012, 00:04:49 »
Merhaba arkadaşlar.

İlk bıçağım için uygun boyutlarda ve uygun sertlikte çelik arıyorum. Bowie yapmayı istiyorum. Eğe, zımpara, çekiç, spiral motoru, demir testeresi, bileme motoru, matkap gibi malzemelerim var. (Eğe almam gerekecek ve matkabım sütun matkap değil ama düzgün açıyla delebilirim)

Babamın marangoz atölyesinde özellikle sap için gerekli takım ve malzemem var ancak pim sorunu kafamı kurcalıyor. Balçak için pirinç kullanmayı düşünüyorum ama onu da nerden tedarik edebilirim bilmiyorum. Elimde geyik ve manda boynuzu var. İşlenmiş manda boynuzu değil tabii ama ısıtıp işkenceyle düzgün hale getirebilirim. Elimde ceviz kökü değil de ceviz ağacı, meşe gibi ahşap materyaller de var. Yağ taşım da var.

Gördüğüm kadarıyla özel bir yapıştırıcıyla ahşap - pirinç - çelik aksamları yapıştırıyorsunuz. Onun muadili başka tür bir yapıştırıcı kullanılabilir mi onu da merak ediyorum.

Emrekipmen'in bir yazısında D2 diye gönderilen malzemenin aslında başka bi malzeme çıkabildiği, ya da başka bi çelik diye gönderilen malzemenin bambaşka bir tür çelik çıkması gibi sorunlar yaşanabiliyormuş. Ben bana D2 veya 1095 veya 440C çelik gönderebilecek birine ulaşabilmeyi ümit ediyorum. Bowie için uygun ebatlarda lama istiyorum. Gönderebilecek bir arkadaş bulunursa çok sevinirim.

Ancak yukarda belirttiğim sorunun yaşanmasını da istemem elimdeki malzemenin ne tür olduğunu kesin bilmeliyim ki ısıl işlemde sorun çıkmasın. 3-5 kuruş fazla vereyim ama emek sarf ettiğim bir şey verdiğim emeğe değsin isterim.

Üniversitede metalle ilgili bölümlerin ısıl işlem için uygun ocağı falan vardır sanırım. Orayla bağlantı kurmayı düşünüyorum. Bunun haricinde ısıl işlemde yardımcı olabilecek arkadaşlar varsa çok iyi olur.

Biliyorum, çelik arama başlığı altında konu dışı birçok şeye değindim. Acemiliğime ve merakıma verin ustalar :)

Saygılar...
"Without deviations from the norm, progress is not possible." Frank Zappa

Ismet Guney

• 667
  • 1968
  • Yer: ankara
Ynt: Çelik arıyorum
« Yanıtla #1 : 17 Mayıs 2012, 00:08:14 »
Bu konuda orgurozdemir arkadasimiz sana yardimci olabilir.
Olmuyorsa zorlama, ya hayallerin kırılır ya kalbin. Unutmuş gibi yap Çünkü güzel şeyler; onları hiç beklemediğinde gerçekleşir

Enes78

• 79
  • Beyin bedava
« Yanıtla #2 : 17 Mayıs 2012, 00:15:46 »
Bu konuda orgurozdemir arkadasimiz sana yardimci olabilir.

Teşekkür ederim. Isıl işlem konusunda yardımcı olabilecek kim var peki?

« Yanıtla #3 : 17 Mayıs 2012, 01:01:01 »
Karbon çelikleri kullanırsan bana gönder ben ısıl işlemini yapar gönderirim. Ama paslanmaz gurubu için aynı şeyi söyleyemem çünkü elimde yeteri kadar paslanmaz folyo yok.

ugurcan_20

• 1232
  • Uğurcan Köylü 1995
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: Denizli
« Yanıtla #4 : 17 Mayıs 2012, 03:08:56 »
Birde ilk bıçak için balçak düşünmeyin derim.  :)

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #5 : 17 Mayıs 2012, 09:50:14 »
Selam,

Özelden adresini yollayabilir misin? Biraz pimlik çubuk göndereyim sana. 3, 4, 5 mm pirinç çubuk arasından bir tercihin var mı? Biraz da 6 mm dış çaplı pirinç boru yollarım.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

OnurErdogan

• 383
  • Onur ERDOĞAN - 1979
  • Meslek: bilgisayar satis ve destek
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #6 : 17 Mayıs 2012, 13:29:19 »
Bende 7mm x 2cm x 10cm parçalar arıyorum piyasada sertleştirilmiş olarak bulma imkanım varmı bi yerlerden?
Si vis pacem, para bellum.

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #7 : 17 Mayıs 2012, 13:39:42 »
Bende 7mm x 2cm x 10cm parçalar arıyorum piyasada sertleştirilmiş olarak bulma imkanım varmı bi yerlerden?

hangi çelikten arıyorsun?

sert olarak genelde yay çelikleri var onlarda  ck serisi

normalde d2 lamalar var 8mm lkalınlıkta onlardan alıp sertleştirmeye verirsin akabinde taşlanır olur 7mm hem dümdüz olur hemde  61-62 hrc sertlik olur.
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

Enes78

• 79
  • Beyin bedava
« Yanıtla #8 : 17 Mayıs 2012, 15:00:55 »
Bu hafta sonu Ankara'ya gitmem gerekti. Merkezi bir yerde çelik pim gibi malzemeleri satın alabileceğim bi yer varsa gidip oradan da tedarik edebilirim. Ama Ostim'e gidebileceğimi sanmıyorum. Fazla vaktim olmayacak.

Ankara'da nerden bulunabilir? Teşekkürler.

OnurErdogan

• 383
  • Onur ERDOĞAN - 1979
« Yanıtla #9 : 17 Mayıs 2012, 17:06:24 »

normalde d2 lamalar var 8mm lkalınlıkta onlardan alıp sertleştirmeye verirsin akabinde taşlanır olur 7mm hem dümdüz olur hemde  61-62 hrc sertlik olur.

Amatör olarak hangisi kolay işlenirse öle bir çeşit çelik arıyorum, kalınlığı 1 aşşa 1 yukarı olur fark etmez boş zamanlarımda eğe ile taşla oyalanıcak bişeyler arıyorum.

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #10 : 17 Mayıs 2012, 17:11:38 »

Amatör olarak hangisi kolay işlenirse öle bir çeşit çelik arıyorum, kalınlığı 1 aşşa 1 yukarı olur fark etmez boş zamanlarımda eğe ile taşla oyalanıcak bişeyler arıyorum.

sana sert değil susuz çeliklazım ozaman ne yapacan 7mmlik malzemeyi 4ila 5 bile fazla sen bi yanıma gel bensana ufaktan bir zımpara yaptırayım sert d-2 ye  ;)
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

OnurErdogan

• 383
  • Onur ERDOĞAN - 1979
« Yanıtla #11 : 17 Mayıs 2012, 17:18:05 »

sana sert değil susuz çeliklazım ozaman ne yapacan 7mmlik malzemeyi 4ila 5 bile fazla sen bi yanıma gel bensana ufaktan bir zımpara yaptırayım sert d-2 ye  ;)

Doğrudur üstad cahil olduğum bi konu üretim ve malzeme bilgisi.. merak sardı bişeyde kendim yapıym diye araştırıyorum olursa artık,) vakit bulup bi gelemedik zaten..

Burak

• *
  • 38
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: ıstanbul
« Yanıtla #12 : 24 Temmuz 2012, 17:46:45 »
Bu gün imes'e d2 sormak için bir uğradım. tabi cahillik onların kodları varmıs forumda iken de hiç dikkat etmemiştim :))
Gerçi bana göre bir ölçüde yoktu,2 metrelik plakalar halinde alınabiliyormuş. Bu konuda bana yardımcı olan olabilir mi acaba, bir kaç bıçak çıkarabileceğim ölçülerde d2, 1095 karbon ya da daha yüksek karbon oranlı cinsler aklımda var. İstanbul içerisinde adrese gelebilirim ya da kargo olarak yollansa maddi olarak size külfet etmeden masrafı neyse karşılayarak  O:-)

Birde geçmiş konulardan bazıları açılmıyor acaba sunucuda problem olabilir mi?