Bıçak Sanatı - Forum

440C mi Yoksa 1095 Carbonmu?

440C mi Yoksa 1095 Carbonmu?
« : 03 Nisan 2012, 13:10:28 »
Merhaba Arkadaşlar:
Ben kamp yapmayı çok severim.Eskiden kamp yağtığımızda herşeyimizi hazır getiriyorduk.Fakat şimdi daha profesyonel yapmaya çalışıyoruz.Hazırdan uzak durmaya çalışıyoruz.Bu yüzden iyi bir kamp bıçağı şart.Biraz araştırma yaptım ama bu iki model arasında kararsız kaldım.Bizim bıçağı kullanım alanlarımız et kesmek,fazla kalın olmamak şartıyla dal,odun kesmek,sivreltmek işlemek, gibi kamp ve av amaçlı.Ama genellikle kamp.Bu yüzden bana sık bileme gerektirmiyecek keskin sağlam ve dayanıklı bir bıçak gerekiyor.Bıçağı fazla ağır işlerde kullanmayı düşünmüyorum.Ama yinede keskin ve sağlam olmalı.
Bora Knives genellikle 440 C çeliğini kullanıyor, Ka Bar ın ise 1095 Carbon.Çelik sınıflarından pek iyi anlamıyorum.Bu yüzden bana yardımcı olursanız çok sevinirim arkadaşlar.Şimdiden Teşekkürler.

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
  • Meslek: Eczane teknisyeni
  • Yer: Konya/Bozkır
Ynt: 440C mi Yoksa 1095 Carbonmu?
« Yanıtla #1 : 03 Nisan 2012, 13:24:29 »
Ustlarımız elbete bıçak hakkında bilgi verirler size. Önceleri bende çok takılıyordum bu kamp bıçağına.. Sanki bütün yükümü o yüklenecekmiş gibi geliyordu.Lakin işin uygulaması öyle değil. En azından benim için öyle olmadığını anladım. Sırt çantamda katlanır testerelerden bir tane var,onunla her türlü odun işlerini görüyorum.Cebimde de  iyi bir bıçak varsa ki bu yıl  Hakan Şenerden aldığım Cezmi Usta bıçağı zannedersem o işi görecek.. Gerisi teferruat. Çocukluğumdan bu yana çobanlıkta yaptım, yayla dağlarında balıkta çok dışarıda kaldım. Bir hafta dağdan hiç inmediğim olmuştur. Ama siz illa ki yahşi bir şey arıyorum derseniz... Emrekipmen'in kapısını çalmanızı öneririm.
Yiğidin harman olduğu yerde doğmuşsam. Şu Uluçay'dan su içmişsem.. Namerdin sofrasına bağdaş kurup oturmam. Hüseyin DUMRU

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #2 : 03 Nisan 2012, 13:50:26 »
Doğrama işini ve sıyırma, talaş kaldırma, soyma işini ayrı ayrı düşünmekte fayda var. Bir scandi ağızlı bushcraft bıçağı ya da puukko soyma, sivriltme, kamp işinde diğer bi sürü işte son derece iş görecektir, büyükçe bir kamp bıçağı ya da ufak bir balta ise doğrama işlerinde yararlı olacaktır. Saz, bol çalı, sarmaşıklı vs. ortamlarda yol açmak için ise bir maşet en güzel iş görür.
Bunlar için çelik seçimi ikinci planda, ısıl işlemi düzgün, formu düzgün, ergonomisi iyi ayarlanmış her türlü bıçak çeliğinden bağımsız iyi bıçaktır. Yakında Ertuğrul ustamızın da birkaç Bowie'si çıkacak sanırım, kamp bıçağı olarak güzel bir türdür  ;) Nesrin de yakında birkaç puukko çıkaracak sanırım, belki onlar da hoşuna gidebilir. Bu arada kendinizi "Merhaba" alt forumumuzda tanıtıp bir selam çakarsanız iyi olur bence  :)

Kipmen Sanat web sitesi

Theseus

• 436
  • Meslek: Danışman
  • Yer: İstanbul-Kadıköy
« Yanıtla #3 : 03 Nisan 2012, 14:14:05 »
Evet aslında tartışılması gereken 440 c mi 1095 mi yerine bıçağın üretimi ve ergonomisi olabilir.

Bıçaktan çok iyi anlarım ama çelikten pek anlamam diyebiliriz.Elimde dış mekan-arazide kullanılmak üzere üretilmiş bazı bıçaklar mevcut. Kimi teflon kaplama,kimi 440 c,kimi pukko damascus kimi de avel avel baktığım karışım çelikler.

Kullanılan hammadde yerine o iş için tasarlanıp tasarlanmaması daha önceliklidir.

http://www.coldsteel.com/pocketbushman.html
Mesela Coldsteel pocket bushman en basit,en zor koşullara dayanıklı vs olmasından dolayı favori kamp bıçağımdır.

Döküme benzeyen çeliği de Alman 4116 çeliği imiş...
Genco G.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #4 : 03 Nisan 2012, 14:18:39 »
Evin işleri ile uğraşırken bir şeyleri kesmek gerekince vandalizm damarımı kabartıp evdeki bir kaç bıçak ya da müsvettesini tokuşlamayı (batoning) da geçip çekiçleyerek kullandım. Zarar verebilmek için özellikle aynı noktaya vurdum.

Ck67 (1070) namlulu iki bıçağım da, 12C27 çelikli diye hatırladığım bir başka bıçağım da ne kırıldı ne de bir parça da olsa ezildi. Tek hasarı D2'den üstünkörü yapıp suyunu da şalümo ile kısa süre tavladıktan sonra verdiğim çıplak namluya verebildim. O da kırılma değil sırtı deforme etmek şeklinde... Demek ki ona da suyu verememişim.  :-\

Isıl işlemin düzgünlüğü konusunda Emre'nin dediği çıkmış oldu. Hatta 1095 diye seçimi daraltmak da gereksiz gibi geliyor. Karbon çelikler genel olarak iyiler.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #5 : 03 Nisan 2012, 15:57:49 »
1095 denn 58-59 hrc sertlikteki bir bıcak bana kalsa daha iyi olurdu
ck 67 veya ck75 den yapılmış olan ise denemelere dayanarak söylüyorum ki 56-58 hrc arasında güzel performans veriyor 1080  denemedim elimde var bir ara denerim
paslanmaza gelince ısıl işlemi düzgün yapılmış bir 420mod u ısıl işlemi dandik yapılmış 440c ye tercih etmem
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ