selam arkadaşlar
forum çok sayıda bilgi içeriyor yeni yeni bilgiler öğrendim hatta 1 aydır araştırma ve bilev yapan dükkanları gezsemde ordan öğrenemediğim çok şey burda var çünkü burda bu işi yapanlar varmış
bazı şeyleri öğrendim ama takıldığım bir nokta var onuda sorayım dedim
öncelikle bu resimdeki çeliğe bakınca burada iki ayrı renk var birisi keskin kısma yakın olan yer yani hamon deniyormuş diğer kısım ise ayna gibi parlayan yeri
benim sormak istediğim şey şu mesela çelik çekiçlendi su verildi ve kendine ait bir grimsi renk oluştu ama bu renk yeterli olmayıp sanırım kum zımpara diyorsunuz onunla çelik zımparalıcak 1000 numara sanırım ve sonrasında bu resimdeki gibi ayna gibi parlaması için keçe ve cila sürüyorsunuz eğer yanlış bilmiyorsam böyle değilmi,ama hamon denen yer daha mat yani ayna gibi parlak değilya o kısım sadece zımpara yapıpmı bırakıyorsunuz yoksa orayada ayrı bir cilamı sürüyorsunuz
bunun yüzeyine yapılan zımpara ve cila markası türü varmı veya fırçamı kullanıyorsunuz,ayrıca keskin olması için taş falan kullananlar varmış ne taşıdır o
bu resimdeki kılıç 1060 karbon çelik adı altında satılıyor ama pas yapan cinsten
en başta iyi görünsede bir elma keser kesmez anında çelik üzerinde lekeler oluştu ve lekeler yapıştı ve bir daha çıkmadı bunun için çamaşır suyu mutfak deterjanları denedim çünkü intte yazıyordu hatta sirke karbonat denedim olmadı hatta nokta nokta pas oluştu
en son çare alışveriş boya mağzasındakiler metal parlatıcı önerdi
meytlan metal parlatıcı ile yaklaşık 4 saat boyunca 18 kez sürdüm ve bezle temizledim
sonuç ise gayet iyi çünkü lekeler derinde kaldı ama yinede bazı yerlerinde küçük nokta nokta kaldı ama çok belli olmuyor ayna gibi ışıldadı,ama mesela ciddi pas sorunu olsa o zaman yeniden zımparamı yapmak lazım çünkü metal parlatıcı yetersiz kalabilir
bu japonlar nasıl bakım yapıyor pas olur körelir yani bütün bunların cevabı bilen varsa çok ama çok sevinirim ayrıca metal parlatıcı sanki homon kısmı yok ediyor parlatarak izi yok ediyor gibi
gerekli malzeme adıda verirseniz alabilirim
bu resimler ilk sıfır halidir

bu resimler ise elma deyer deymez 10 dakikada oluşan pas lekesi ve öylece kaldı sadece metal parlatıcı ile lekeler derinlere gönderildi gizlendi,metal parlatıcı izleri tamamen yok etmedi değilmi yani sadece üzerine parlaklık getirdi,ayrıca metal parlatıcı sürünce beze durmadan siyah boya geliyor acaba çeliğimi zımparalıyor ve metalini alıyor

resimde çelik üzerinde su taneleri gibi olan şey yağdır makina yağı sürüp o şekilde duruyormuş çizilmesin diyeymiş
buda şimdilik tek çözümüm meytlan metal parlatıcı