Bıçak Sanatı - Forum

Hizar Bıçkısı..?

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
  • Meslek: Eczane teknisyeni
  • Yer: Konya/Bozkır
Hizar Bıçkısı..?
« : 14 Mart 2012, 17:35:54 »
Başka bir adı var mı bilmiyorum ama marangozların kullandığı dikine kesim yapan bir makine varya. Birde o makinenin kesim yapan parçası varya...

İşte bundan geçti elime bol miktarda. 1,5-2 ml arası kalınlıkta oldukça sert sert değilsede gevrek bir yapıya sahip. Yumuşatıp kullansam acaba bundan bıçak çıkar mı?
Yiğidin harman olduğu yerde doğmuşsam. Şu Uluçay'dan su içmişsem.. Namerdin sofrasına bağdaş kurup oturmam. Hüseyin DUMRU

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: Hizar Bıçkısı..?
« Yanıtla #1 : 14 Mart 2012, 18:16:18 »
Kullanılmışsa üzerini incelemeni, çatlakların çok olup olmadığına bakmanı öneririm. Benim testereler kırıldığında üzerinde birçok noktada çatlak oluyor. Böyle büyük çatlaklar varken göremediklerinin de varlığını beklemelisin.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Abdurrahman

• 346
    • yataganelsanatlari
  • Meslek: emekli
  • Yer: Denizli
« Yanıtla #2 : 14 Mart 2012, 22:25:42 »
eğer hızar çeliğinden bıcak yapabilirsen mükemmel bıcak oluyor vede masada cok güzel geliyor zamanında ben yaptım işe yaradı sadece delik delerken dikattli olman gerekiyor ama bıcağı mutfak bıcağı olarak düşün ve tasarla daha kullanışlı kolay gelsin

Murat AKIN

• 619
  • Meslek: Emekli teknik öğretmen
  • Yer: Tekirdağ
« Yanıtla #3 : 14 Mart 2012, 22:56:16 »
Sayın DUMRU:

Görülen ağaç işleme makinesi olan "şerit tesrere",

Bıçak yapmak istediğiniz ise "şerit testere".

Bir örnek vereyim: teli iki elinizde ard arda eğip bükerseniz tel kopar.

Şerit testere çalışma anında sürekli olarak kasnağın çevresinde bir bükülür bir düz olur.
Aynı teli koparmak için yaptığımı işlem burada da olur.

O yüzdendir ki şerit testere enine kılcal çatlaklarla doludur, bıçak yaparken veya kullanırken kırılabilir.

damascus

• 1467
  • Hakan / 1986 / Kırıkkale/Bandırma
  • Yer: BANDIRMA...
« Yanıtla #4 : 15 Mart 2012, 21:29:05 »
Sadece süs amaçlı olur çok esnetirsen kırılıyor.

ATRIŞBA

• *
  • 19
  • Recep SAK
  • Meslek: işgeliştirme m.d
  • Yer: Türkiye- Sakarya- Hendek
« Yanıtla #5 : 16 Mart 2012, 14:33:31 »
Merhaba Dumru,
Elinizdeki malzeme ahşap kesiminde kullanılan serit testere ise bıçak yapılır. Yumuşatma işlemide gerekmez.kesici kısım çok uzun olursa esneme yapar. Ahşap şerit testereler cok sert değildir güzel eye tutar ve iyi keskinleşir. Genelde kılcal çatlak pek olmaz fakat çabuk kararır. Bana göre serit testereden en iyi sistire olur.  Yapıln bu sistire ile pıçak sapları zımpara öncesi çok rahat ve daha kontrollü kazınıp şekillendirilir.
Recep SAK

ATRIŞBA

• *
  • 19
  • Recep SAK
  • Meslek: işgeliştirme m.d
  • Yer: Türkiye- Sakarya- Hendek
« Yanıtla #6 : 16 Mart 2012, 15:08:00 »
Dilime eşek arısı soksun. Son satırda bıçak yerine pıçak yazmışım:(
Recep SAK

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
  • Meslek: Eczane teknisyeni
  • Yer: Konya/Bozkır
« Yanıtla #7 : 16 Mart 2012, 16:36:27 »
Cevap veren bütün ustalara teşekkür ederim. Şeritte gözle görülür bir çatlama yok. Bu çelikten bıçak olur mu, bunu öğrenmenin en güzel yolu denemektir. Ben bu çeliği yumuşatmadan eğe ile işlenebileceğine inanmıyorum ama onu da deneyip göreceğiz. Düşüncem cep çakısı şeklinde bir parça yapmak.
Yiğidin harman olduğu yerde doğmuşsam. Şu Uluçay'dan su içmişsem.. Namerdin sofrasına bağdaş kurup oturmam. Hüseyin DUMRU

damascus

• 1467
  • Hakan / 1986 / Kırıkkale/Bandırma
  • Yer: BANDIRMA...
« Yanıtla #8 : 16 Mart 2012, 18:49:08 »
Üstat zaten çok ince bir malzeme sadece sipral ile kes bile yeter eğe ile kenerların rahatlıkla düzeltirsin.