Bıçak Sanatı - Forum

ESKİ BIÇAK

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
ESKİ BIÇAK
« : 03 Mayıs 2010, 15:51:56 »
Arkadaşlar,

Hep eskiden kalma bıçaklara karşı ilgim olmuştur. Yalnız bu bıçakları alıp kullanmak gibi bir şansımın olmaması ( yada o bıçaklara kıyamamam) sebebi ile bir gün hem eski görünümlü hem de her zaman kullanabileceğim bir bıçak yapma ihtiyacı duydum.

Sonuçta kendimden de bir şeyler katarak bu bıçağı yaptım. Elimdeki sorun yüzünden çok ağır işlere giremediğimden fırsat bu fırsat deyip bu bıçağa başladım. Aslında bu yüzü çok önceden dövmüştüm bir kenarda duruyordu, , tabii yüzeyde bu kadar çok korozyon yoktu , hızlı bir küflendirme işleminden sonra bu şekle geldi.

Artık elimde biraz eski, birazda farklı görünümlü ayrıca her türlü kullanıma uygun bir bıçağım oldu ?

Kısaca ;
bıçak rulman çeliğinden ( 52100 ),
Sapı ceviz ağacı, üzerindeki işlemeler bakır ve gümüş tel kakma ile yapıldı.
Yüz üzerindeki yazı ve desenlerde asitle yapıldı. ( tarihin ve yazıların kusuruna bakmayın arapça yazma konusunda çok acemi sayılırım )
sapa sadece tik yağı ile renk verildi başka bir işlem uygulanmadı..

gökhan bakla

• 2620
    • blog
Ynt: ESKİ BIÇAK
« Yanıtla #1 : 03 Mayıs 2010, 15:52:38 »

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #2 : 03 Mayıs 2010, 17:17:15 »
tam anlamıyla eski bir bıçak. :2up

desenler ne kadar güzel olmuş... nasıl yaptığını anlatabilir misin hocam?

eline, koluna sağlık...
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

« Yanıtla #3 : 03 Mayıs 2010, 17:28:01 »
Ustam tam anlamıyla amacına ulaşmış bir bıçak olmuş, hele de sapın balçak kısmına doğru uzanan girinti tam anlamıyla bir parmaklık olmuş, güzel de olmuş, eminim ele oturuşu çok rahattır. Bu tür görünümü amaçladığın bir bıçakta da ceviz kullanman tam isabet olmnuş, ama daha önce yaptığın eskitilmiş akçaağacı da beğenmiştim. Çok beğendim, ellerin dert görmesin. :2up

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #4 : 03 Mayıs 2010, 18:01:05 »
Harika bir tasarım ve uygulama. Rustik tarz bıçak yapabilmek oldukça ustalık isteyen birşey, ve bunu hakkıyla yapmışsın. Ne diyim, harika, tek kelimeyle harika  :2up Özellikle namludaki çeliğin yıllandırılmış hali muhteşem. 150 yıllık bıçak diye antikacıya satsan inandırabilirsin eminim.

Yaptıklarını paylaştığın için çok sağolasın, her yeni ürün bana ilham veriyor...

Kipmen Sanat web sitesi

gökhan bakla

• 2620
    • blog
« Yanıtla #5 : 03 Mayıs 2010, 18:32:30 »
teşekkürler arkadaşlar,

emin bey desen derken namludaki işlemelerden bahsediyorsunuz sanırım. bunları asitle indirgeme yöntemiyle yazıyorum. ( aslında bu yöntemide ayrı bir konuda anlatmak lazım ) desenler için o kadar çok uğraşmadım kalemi elime alıp çizdim öyle, zaten eski bıçaklardaki çoğu desenler tam anlamıyla bir sanat şaheseri olmadığından çok özen göstermedim açıkçaşı.

sefa hocam benimde aklıma geldi asit türevi gibi bir işlemle eskitmek, daha sonradan ali amcamdan da öğrendiğime göre amonyakla eskitmede yapabilirmişim ama tik yağını sürdüğüm için şansımı çok falzla zorlamayıp böyle bıraktım.

emre namludaki yıllandırma içinde tuzlu su ve bir kaç hafta bekleme yeterli geliyor. :D

tolga arıkan

• 525
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: bolu- ankara
« Yanıtla #6 : 03 Mayıs 2010, 18:58:10 »
Elinize sağlık Gökhan Usta  :2up
« Son Düzenleme: 03 Mayıs 2010, 21:19:58 Gönderen: tolga arıkan »

ersenanahtar

• 1362
  • SİNAN ERŞEN
    • BIÇAKLARIMIZ...
  • Meslek: anahtar&bıçakçılık
  • Yer: bandırma/balıkesir
« Yanıtla #7 : 06 Mayıs 2010, 10:05:37 »
GÖKHAN BEY ,asitle indirgeme yöntemi hakkında bilgi verebilirmisiniz...
yaptığım bi bıçakta denemek isterim...
Keskin bıçak olmak için, çok çekiç yemek gerekir...

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #8 : 06 Mayıs 2010, 11:16:31 »
Eline sağlık Gökhan. İnsanın gözü gönlü açılıyor. El oğlunun eseri istediği kadar afilli olsun ilk bakışta insan kendinden bir şey bulup bağlanıyor geleneksel bıçaklara... Seninkiler de ayrıca çok güzel oluyorlar, insan bitiyor.

Sen geleneksel tarzda bıçaklar yaptıkça "Acaba dedelerim zamanında hangi tipte bıçaklar kullanıyordu?" diye araştırma şevki geliyor. Muhtemel tipler belli ama bir de örnek yada fotoğraf bulabilsem tam olacak...
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben