Bıçak Sanatı - Forum

Kilitli Çakı Anatomileri

Ynt: Kilitli Çakı Anatomileri
« Yanıtla #20 : 16 Haziran 2011, 00:42:39 »
Pimin geçtiği delik çatlamış galiba.

berdohan

• Mr. Bilge ERDOHAN (47)
  • 581
  • Meslek: Elektronik Müh.
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #21 : 16 Haziran 2011, 09:24:43 »
Aslında uzun zamandır sormak istediğim bir konu vardı. Önce kendim araştırdım pek bişey bulamadım. Size de sormak istiyorum.
15- 20 yıl öncelerde otomatik çakılar vardı. Sapın yukarı ortasında bir düğmesi olur, bu düğmeyi ileri itince uç dışarı çıkar, geri çekince içeri girerdi.Diğer sustalılar gibi sapın yanında açılmaz direkt olarak balçağın içinden ileri geri hareket ederdi.Sapı bir bütün olup sadece sapın tepesinde bir açıklık vardı. Namlu buradan içeri girer ve çıkardı. Ancak bu mekanizmaya bağlı bazı yaylar sayesinde bu çok hızlı bir şekilde olurdu.
Uzunca bir zamandır, mekanizmayı anahtarlığa çevirmek için bu bıçağı arıyorum ama piyasada bulamadım. Bu tarz bıçağa sahip olan, veya çizimi olan arkadaş varmıydı?
Tecrübe dünyanın en pahalı şeyidir.
Bilge ERDOHAN

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #22 : 16 Haziran 2011, 10:48:07 »
İllegal bir nesne olduğunda muhtemelen kimsede yoktur.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #23 : 15 Kasım 2011, 09:41:12 »
daha önce bahsettiğim çakı kilit sistemlerinin incelendiği derginin taramalarını aşağıdaki linkte görebilirsiniz. derginin adı messer magazin. 2010 sayılarından bir tanesi. ve dili almanca :( bi şekilde elime geçmişti bu dergi, nasipse bütün sayfalarını da bir ara tarayıp koymayı düşünüyorum, güzel modeller ve konular var çünkü ^-^

download linki: http://www.sendspace.com/file/ajg9sz

bir müddet sonra linkten silinebilir dosya, mesaj atan herkese gönderebilirim.
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

Hüseyin Tekinay

• 244
    • manassilah dekor gravür
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: bodrum
« Yanıtla #24 : 15 Kasım 2011, 09:55:22 »
Vaktiyle heves edip doğuda çalışan bir arkadaşıma sipariş etmiştim. Defalarca içini açıp bakmışlığım var. İçinde iki tane zayıf sayılabilecek yay var. Açmak için biri, kapatmak için diğeri devreye giriyor. Yalnız bu yaylar kuvvetsiz. Açmadan önce ağzına elinizi koyup düğmeye bassanız bile ucun içten çıkmasına mani olabiliyorsunuz. Yani öyle kuvvetli bir çıkışı olmuyor. iki yay da aynı boyda ve özellikte. Bıçak kapalıyken yayın biri gergin diğeri yumuk duruyor açtığınız anda gergin yay eski konumuna geçerken onun ivmesiyle diğer yay geriliyor ve tepe noktasında kilitleniyor. Tahterevalli gibi çalışıyor yani. Parçası fazla olduğundan kabzanın içinin neredeyse boş bir kutu gibi olması gerekiyor. Hatırladıklarım bu kadar ama kayda değer bir mekanizma olmadığını düşünüyorum. O çakıyı kaybettim. İnanın hiç üzülmedim.
Meyleyleme ol yare ki ağyar eli değmiş
Efsürde olan gülde letafet mi bulunur

cmblc

• 518
  • Cem Balcı / 1968 / B(Rh)+
  • Meslek: Grafik Tasarımcı
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #25 : 15 Kasım 2011, 13:53:41 »
Vaktiyle heves edip doğuda çalışan bir arkadaşıma sipariş etmiştim. Defalarca içini açıp bakmışlığım var. İçinde iki tane zayıf sayılabilecek yay var. Açmak için biri, kapatmak için diğeri devreye giriyor. Yalnız bu yaylar kuvvetsiz. Açmadan önce ağzına elinizi koyup düğmeye bassanız bile ucun içten çıkmasına mani olabiliyorsunuz. Yani öyle kuvvetli bir çıkışı olmuyor. iki yay da aynı boyda ve özellikte. Bıçak kapalıyken yayın biri gergin diğeri yumuk duruyor açtığınız anda gergin yay eski konumuna geçerken onun ivmesiyle diğer yay geriliyor ve tepe noktasında kilitleniyor. Tahterevalli gibi çalışıyor yani. Parçası fazla olduğundan kabzanın içinin neredeyse boş bir kutu gibi olması gerekiyor. Hatırladıklarım bu kadar ama kayda değer bir mekanizma olmadığını düşünüyorum. O çakıyı kaybettim. İnanın hiç üzülmedim.

Bahsettiğiniz sistem aslında dünyada en çok tercih edilen ve "sustalı" bıçağı "stiletto"lardan ayıran tek sistem... Bunu kullanarak, tüm modelleri kendi boyutlarında dünyanın en pahalı (standatlar dahilinde, pırlanta taş altın kakma vs. filan olmadan) bıçakları olan MicroTech'in bazı modelleri sadece ABD ordusu için (sanırım Navy Seals için) üretilip, sizin o beğenmediğiniz ve elinizi koyduğunuz zaman açılmıyor bile dediğiniz sistemle, Kevlar kurşun geçirmez yeleği, kapalı halde dayayıp açtığınızda kurşun geçirir hale getiriyor...

Aslında sizinkindeki sorun sadece ziyadesiyle güçsüz yaylar, döküm kasa yani ucuz olması için ne gerekirse yapılmış bir PRC üretimi olması... Sistemde bir problem yok...

Sevgiler,
Get Serious...

En kötü gün bugünse, bugünde FENERBAHÇE!!! Hep destek, tam destek...

Hüseyin Tekinay

• 244
    • manassilah dekor gravür
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: bodrum
« Yanıtla #26 : 15 Kasım 2011, 17:38:35 »
Anladım. Benim aldığım ürün dandikmiş demek ki. Zaten o vakit üniversitede öğrenciydim ve babamdan bu bıçak yüzünden iyi bir azar yemiştim. yirmi küsur yıl geçti üzerinden. Zaman da su gibi...
Meyleyleme ol yare ki ağyar eli değmiş
Efsürde olan gülde letafet mi bulunur

Mehmet GENÇ

• 2368
  • Mehmet GENÇ-1969
    • gencbicak
  • Meslek: Bıçak imalatı-Makine Teknikeri 0 536 215 93 26
  • Yer: Giresun Merkez
« Yanıtla #27 : 22 Kasım 2011, 20:15:55 »
bir de lineer kilitli ekleyeyim o zaman buraya Halis Bey.  8)

Arkadaşlar ben bu kilit sistemini ürettiğim çakılarda kullanıyorum gayet sağlam.Kolay arıza yapmıyor.Diğer arkadan olan kilit sistemi zamanla aşınıyor ve namlu sabitlenmiyor.Onuda yapabilirim zor değil ama tercihim önden kilitten yana oldu.Bu benim görüşüm herkes farklı düşünebilir .Benim bıçaklarımı incelerseniz çakıların hepsinde bu kilit sistemi kullanıldı saygılar.
''Keskin Bıçak Ençok Sahibini Keser''