Noyan, güzel soru

Öncelikle alacağın rulo zımpara alminyum oksit zımparadır, sertleştirilmemiş çelikte ve demir dışı metallerde iyi sonuçlar alırsın. Kuru kuruya kullanabilirsin ancak bir sıvı kullanman zımparanın aralarında talaş birikimini azaltacağından daha uzun kullanıma izin verir. Bu zımparalarda kuru kullanıldığında da zımpara talaş kaldırmaz olduğunda bir iki darbe ile talaşlar dökülüp tekrar çalışması sağlanabilir. İlginçtir su yerine yağ kullanmak işin daha hızlı ve düzgün ilerlemesini sağlar.
Sertleşmiş çelikte bu zımparalar pek işe yaramıyor, sığ çizik çizip talaş çıkarmıyor. Atlas marka silisyum-karbür yani siyah zımparaları kulanıyorum. Piyasada bi sürü zımpara markası var, ancak bunların çoğu ahşap işinde filan kullanılabilecek özellikte, zımpara tozlarının kağıda tutturulma tekniği çok önemli, sert çeliğe değer değmez dağılanlar çoğunlukta. Şimdiye kadar bir iki marka dışında sert çelikte işe yarayan marka bulamadım. Atlas en kolay bulunanı ve oldukça iyi kalitede.
Yağ olarak: kaba kumlarda WD40 gibi akışkan yağ, en incelerde istenirse en kaba yağ daha iyi iş görür. Son perdahı en koyu motor yağında atanlar vardır, ancak ben çizikleri izlemeyi sevdiğimden son perdahı kuru yaparım...