Bıçak Sanatı - Forum

#3 Deliorman Bıçağı

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
  • Meslek: İnşaat Müh.
  • Yer: Bornova-İzmir
#3 Deliorman Bıçağı
« : 30 Haziran 2011, 11:43:50 »
Namlu 14 cm Otomobil makas çeliği
Sap 11 cm Ceviz
Genişlik 24 mm
Kalınlık 4.2 mm

By ertarda at 2011-06-30

By ertarda at 2011-06-30

By ertarda at 2011-06-30

Bu tip bıçakları Bulgaristan'ın kuzeyindeki Deliorman bölgesinde kullanıyorlar.
Eski bir Rus süvari kılıcından bozup yapılmış bir tanesinin methini çok duydum.
Be yourself, no matter what they say...........

Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..!

meteoravcısı

• 475
  • ORKUN
  • Meslek: işletmeci
  • Yer: izmir
Ynt: #3 Deliorman Bıçağı
« Yanıtla #1 : 30 Haziran 2011, 11:54:39 »
Elinize sağlık çok güzel olmuş.

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #2 : 30 Haziran 2011, 11:54:53 »
gayet başarılı olmuş  özellikle balçak kısmı ve sap kısmı gayet düzgün
agız açma işlemini neyle yaptınız
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

ibrahim 1969

• 540
  • Yer: ANKARA
« Yanıtla #3 : 30 Haziran 2011, 11:58:08 »
Elinize sağlık güzel olmuş devamını bekleriz

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #4 : 30 Haziran 2011, 12:08:26 »

Öncelikle çok teşekkür ederim.
Bu benim sadece 3. bıçağım. Ama bu işi sevdim. Sanırım daha çok bıçaklar yapacağım.
Ağzı scandi. Zımpara makinem yok. Eğe ile çalışıyorum. En son zımpara aşamasında 240 - 400 - 600 ve 1200 kum zımpara ile yüzeyi parlatıyorum. Eğe ile çalışırken bileme seviyesine o kadar yaklaşıyorum ki, 1200 kum zımpara ile işim bittiğinde ağız kendi kendine bilenmiş oluyor. Tabii sap takma işlemi esnasında namluyu bantlama falan derken bir miktar keskinlik gidiyor. Fakat tüm işlem bitince cama yapıştırdığım 1200 kum zımpara ve yağ ile son bilemeyi yapıyorum.

Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..!

yusuf biçer

• *
  • 1415
  • Meslek: sanat tarihçi
  • Yer: osmaniye
« Yanıtla #5 : 30 Haziran 2011, 12:21:32 »
deli orman kopoyunu duymuştum ama bıçağını duymamıştım ;)

elinize sağlık 
bu model geleneksel bir model mi?
Yusuf BİÇER / Adana 1974
Susuyorsak zannetme ki korkudan; saygıdan...edepten...

« Yanıtla #6 : 30 Haziran 2011, 12:32:48 »
Çok güzel olmuş ve bir önceki işe göre çok daha hassas işçilik. Balçak tam anlamıyla kusursuz görünüyor, bu gösteriyor ki gözlerimize bayram ettirecek daha çok iş göreceğiz önümüzdeki dönemde. Ellerine sağlık.

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #7 : 30 Haziran 2011, 12:37:59 »

Bu benim sadece 3. bıçağım. Ama bu işi sevdim. Sanırım daha çok bıçaklar yapacağım.
Ağzı scandi. Zımpara makinem yok. Eğe ile çalışıyorum. En son zımpara aşamasında 240 - 400 - 600 ve 1200 kum zımpara ile yüzeyi parlatıyorum. Eğe ile çalışırken bileme seviyesine o kadar yaklaşıyorum ki, 1200 kum zımpara ile işim bittiğinde ağız kendi kendine bilenmiş oluyor. Tabii sap takma işlemi esnasında namluyu bantlama falan derken bir miktar keskinlik gidiyor. Fakat tüm işlem bitince cama yapıştırdığım 1200 kum zımpara ve yağ ile son bilemeyi yapıyorum.

bileme seviyesine kadar eğeleyim akabinde ısıl işlemden bıcaklar catlamadan cıkıyorsa bravo derim  :2up
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #8 : 30 Haziran 2011, 13:45:31 »
Bıçak çok güzel olmuş. Memleketler yakın diye mi kanım kaynadı acep? İşçilik de tasarım da güzel. Balçak ve sap geçişi çok güzel, çok uyumlu. Ricassonun genişliği de çok zarifçe seçilmiş. Bıçağın sırtının uca doğru daralması hoş olmuş.

Bu tarzda bıçak görürseniz, fotoğraflarına rastlarsanız paylaşabilir misiniz?

Bıçağın adında "Deliorman"ı görünce sapı büyüktür dedim ama sadece 11 cm ile birçok Deliorman'lının eline ufak gelebilir bu.  8)

elinize sağlık 

"Kopay"a sizin orda öyle mi deniyor?

Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #9 : 30 Haziran 2011, 14:01:54 »

bileme seviyesine kadar eğeleyim akabinde ısıl işlemden bıcaklar catlamadan cıkıyorsa bravo derim  :2up

Isıl işlemi yapan Ömer Usta'ya bu konuda güvenim sonsuz. Bıçak 3 defa kendisini ziyaret ediyor.
1. Çeliği tavlamak için
2. Su vermek için.
3. Bitince bak nasıl olmuş diye hava atmak için  :)

Ömer Usta makas çeliklerinin suyunu şöyle veriyor. Metali kızdırdıktan sonra bıçağın ağzını sabuna sürüyor ve akabinde önce ağzı birkaç saniye sonra da tüm namluyu yağa batırıyor. Hemen ardından çeliğin üzerinde zımparayla bir miktar alan temizliyip kısa bir süre daha ocağa atıyor. Bu arada sürekli temizlediği yüzeyin rengini kontrol ediyor. Renk ( kendi değimiyle) güvercin göğsü rengini aldığında bu defa da namluyu önce keski ağız olmak üzere suya daldırıyor. Şimdiye kadar bir problem çıkmadı.

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #10 : 30 Haziran 2011, 14:06:42 »
Bıçak çok güzel olmuş. Memleketler yakın diye mi kanım kaynadı acep? İşçilik de tasarım da güzel. Balçak ve sap geçişi çok güzel, çok uyumlu. Ricassonun genişliği de çok zarifçe seçilmiş. Bıçağın sırtının uca doğru daralması hoş olmuş.

Bu tarzda bıçak görürseniz, fotoğraflarına rastlarsanız paylaşabilir misiniz?

Bıçağın adında "Deliorman"ı görünce sapı büyüktür dedim ama sadece 11 cm ile birçok Deliorman'lının eline ufak gelebilir bu.  8)

elinize sağlık 

Av sezonu açılır açılmaz arkadaşların kullandıklarını fotoğraflayıp burada paylaşırım.
Genellikle buna benzer bıçaklar kullanıyorlar. Çoğu amatörce yapımlar. Bu tip bıçaklarda balçak mazlemesi olarak da aluminyum ile çok karşılaştım.

tolga arıkan

• 525
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: bolu- ankara
« Yanıtla #11 : 30 Haziran 2011, 14:22:28 »
Çok güzel bir bıçak olmuş, elinize sağlık  :2up

Akın Özcan

• 203
  • Meslek: metalurji ve malzeme mühendisi
  • Yer: eskişehir
« Yanıtla #12 : 30 Haziran 2011, 19:16:42 »
elinize sağlık ertuğrul bey çok şık bir bıçak olmuş  :2up

yusuf biçer

• *
  • 1415
« Yanıtla #13 : 30 Haziran 2011, 19:51:10 »

kopay kopey kopoy zağar zığar aynı hepsi  ;)
Yusuf BİÇER / Adana 1974

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #14 : 30 Haziran 2011, 23:16:08 »
Zağar da mı aynı nesne? "Üç anadolu efsanesi"nde, Köroğlu'nda geçiyor zağar ama o zaman akıl edip de araştırmamıştım.
Namık Kemal
Instagram'da ben

yusuf biçer

• *
  • 1415
« Yanıtla #15 : 30 Haziran 2011, 23:38:03 »
hani anadoluda çok konuşana zığarma derler ya
köpeğin önüne domuz düştümü
sabahtan akşama o dağ senin bu dağ benim havlar ya
Yusuf BİÇER / Adana 1974

Oğuzhan GÜVEN

• 183
  • Meslek: Memur
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #16 : 01 Temmuz 2011, 01:35:58 »
Ertuğrul bey eline emeğine sağlık çok güzel bir çalışma olmuş. Özellikle balçağın kabze ile olan uyumu ve aralarda (kabze ile bıçağın-kabze ile balçağın) boşluk olmaması çok iyi. Fakat, balçaktan sonraki 1 nci ve 2 nci pinlerin, balçağa yaklaşık 7 mm. daha yakın olması, hem kabzenin orta yerindeki çıkıntıya ortadaki pinin denk gelmesini sağlardı, (simetri açısından) hemde balçaktan sonraki ilk pinin kabzeyi balçağa ve bıçağa daha iyi tutturmasını ve ileriki zamanlarda kabze çalışsa dahi onu bir nebzede olsa engellemesini sağlardı diye düşünüyorum. Lütfen bu söylediklerimi yanlış anlamayınız. Ben sadece öz eleştiri yaptım. Eleştiri yapmadım. Başarılarınız devamını dilerim. İyi günler, iyi çalışmalar.
Basitlik mükemmelliktir.
http://www.dogaicincal.com/

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #17 : 01 Temmuz 2011, 06:34:06 »
Ertuğrul bey eline emeğine sağlık çok güzel bir çalışma olmuş. Özellikle balçağın kabze ile olan uyumu ve aralarda (kabze ile bıçağın-kabze ile balçağın) boşluk olmaması çok iyi. Fakat, balçaktan sonraki 1 nci ve 2 nci pinlerin, balçağa yaklaşık 7 mm. daha yakın olması, hem kabzenin orta yerindeki çıkıntıya ortadaki pinin denk gelmesini sağlardı, (simetri açısından) hemde balçaktan sonraki ilk pinin kabzeyi balçağa ve bıçağa daha iyi tutturmasını ve ileriki zamanlarda kabze çalışsa dahi onu bir nebzede olsa engellemesini sağlardı diye düşünüyorum. Lütfen bu söylediklerimi yanlış anlamayınız. Ben sadece öz eleştiri yaptım. Eleştiri yapmadım. Başarılarınız devamını dilerim. İyi günler, iyi çalışmalar.
Evet, pimler konusunda sanırım haklısınız. O gözle bakınca ben de şimdi fark ettim. Hem neden kusura bakacakmışım, burada çalışmalarımızı zaten bizim göremediğimiz hataları arkadaşlarımız görsün de bir sonra ki çalışmamız daha güzel olsun diye paylaşmıyormuyuz. Uyarınıza çok teşekkürler.

Murat AKIN

• 619
  • Meslek: Emekli teknik öğretmen
  • Yer: Tekirdağ
« Yanıtla #18 : 19 Ekim 2011, 11:29:29 »
Ormanın deli olduğu yer için bu bıçak biraz küçük gelmiş.

"Deliorman" tam olarak neresi???

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #19 : 20 Ekim 2011, 19:45:01 »
Topraam, Deliorman bizim topraklardan az daha yukarısı..  ;) Bulgaristan'ın kuzey kısmında.
Namık Kemal
Instagram'da ben