Bıçak Sanatı - Forum

Çakıların tipleri için terim önerileri:

tirendaz

• 214
  • Mert Topçubaşı-1974
  • Meslek: Diş Hekimi
  • Yer: İstanbul
Ynt: Çakıların tipleri için terim önerileri:
« Yanıtla #20 : 10 Eylül 2011, 12:21:53 »
Cem hocam,
Bir arkadaşıma hediye etmeden önce 2 gün kadar ben test ettim :)
İlk başta son derece zordu, ama sonlara doğru parçaların alışması ile kolaylaşmıştı.
Arkadaşım 2. günün sonunda çok çok rahatladığını söyledi. Hatta "biraz fazla rahat açılıyor dedi" :)
Sevgiler, saygılar.
"ehl-i dil birbirini bilmemek insâf değil"
Nef'i

tirendaz

• 214
  • Mert Topçubaşı-1974
  • Meslek: Diş Hekimi
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #21 : 10 Eylül 2011, 15:33:54 »
Sayın Ali Kozanoğlu'nun uyarısı ile bir düzeltme yapmalıyım.
Arkadaşlar, gönderdiğim örneği dikkate almayınız lütfen: kilit mekanizması "liner lock" imiş. Açılma şekli "fulcrum" olarak tarif edilmiş.
Vaktinizi aldıysam affedin
Saygılarımla
"ehl-i dil birbirini bilmemek insâf değil"
Nef'i

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #22 : 10 Eylül 2011, 15:42:16 »
Sayın Ali Kozanoğlu'nun uyarısı ile bir düzeltme yapmalıyım.
Arkadaşlar, gönderdiğim örneği dikkate almayınız lütfen: kilit mekanizması "liner lock" imiş. Açılma şekli "fulcrum" olarak tarif edilmiş.
Vaktinizi aldıysam affedin
Saygılarımla
Mert, sitesindeki videoyu izledim de, kapanış tarzı liner lock (türkçesi isterseniz serbest kilit veya yan kilit olabilir bence). Ancak açılışı assisted tarzı yanı yarı otomatik diyebileceğimiz bir sistem, aynı zamanda swing-blade tarzı (katlanır çakı önerisi gelmişti, ama tüm çakılar katlanır olduğundan pek uymadı bence). Yani bu çakı sistemi CKRT'lere özgü bişey gibi görünüyor, patentli olabilir. Bu yüzden kendi ismi, yani "fulcrum" kilit sistemi demek gerek sanırım..

Kipmen Sanat web sitesi

alikozanoglu

• 171
  • Meslek: Karışık
  • Yer: Ankara, Emek mahallesi
« Yanıtla #23 : 10 Eylül 2011, 18:07:54 »
Sn. emrekipmen,

"Fulcrum" tamamen çakının açılışı ile ilgili. Açıldıktan sonra "liner" ile kilitlenlip diğer "liner-lock" çakılar gibi kapatılıyor, videoya göre. O sebepten "fulcrum lock" a itirazım oldu.

Saygılar,

alikozanoglu

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #24 : 10 Eylül 2011, 20:21:44 »
Liner lock olarak ele alsak biraz hafife almış olabiliriz, alet yarı sustalı sayılır, ve ilginç bir şekilde açılma mantığı var....

Kipmen Sanat web sitesi

alikozanoglu

• 171
« Yanıtla #25 : 10 Eylül 2011, 21:38:22 »
Sn. emrekipmen,

Zaten bütün bu tip tasniflerde en çok karşılaşılan problem neyin neye göre tasnif edileceği. Burada mesele "liner-lock" mı "fulcrum-opening" mi? Yoksa ikisi birden mi? Bir zamanlar Gerber'in göbek piminden açılan/kilitlenen bir tipi de vardı.
Benim asıl merakım "ateşli silâhlar. En büyük dertlerimden biri de müze veya kriminal uzmanlarının "iğneli ateşleme" dediklerinde dört ayrı ateşleme sistemini bir araya toplamaları. Ben de bu gibi sebeplerle bir "hafif ateşli silâhlar sözlüğü" üzerinde uğraşıyorum on yılı aşkın zamandır.
Burada işe burada burnumu sokmam da ileride karşılaşılacak düzeltme/müdahale sebeplerini baştan iyi yürütülmeyle asgariye indirilebilmesi. Genelde bir sözcük baştan hatalı yerleşince sonra düzeltmeye kalkmak, baştan düzgün yapmaktan çok çok daha zor.
Meselâ; bir çok atıcı/avcı arkadaşın (ve bazı uzmanların) "enjektör" dediği parça veya aksam aslında "ejektör"dür. Üstelik dışarı atıcı manasındaki "ejektör" içeri sokucu manasındaki "injector"un tam tersidir.
Lâf kalabalığı için özür dilerim. Umarım ne demek istediğimi anlatabilmişimdir.

Saygılar,

alikozanoglu 

ali rıza

• 1066
  • geçtiğimiz yüzyılın insanı - 1983
  • Meslek: Eczacı Kalfası
  • Yer: SAKARYA
« Yanıtla #26 : 12 Eylül 2011, 18:22:20 »
bundan bi tane edinmiştim vakt i zamanında (bi an kendimi 100 yaşında hissettim ) :) bunun mekanizmasını da yaylı bir bilye tutuyor abilerim ustalarım bilyeyi aşşağı indirince kapanıyor garip bişidi

İki Kişilikliyim İkiside Canavar

alikozanoglu

• 171
« Yanıtla #27 : 25 Eylül 2011, 09:37:16 »
Sn. emrekipmen,

Ebay'e bakarken rastladım. Gerber'in bir de "shaft-lock" çakısı varmış. Bu iş zor olacağa benziyor git gide.

Saygılar,

alikozanoglu