Merhabalar,
elimde 90cmX4cmX4mm lama halinde sertleştirilmiş damascus çeliği var. bundan istediğim formda kestirip bıçak(lar) yaptırmak istiyorum. istanbul avrupa yakasında oturuyorum, bu konuda bana yardımcı olabilecek arkadaşlar varmıdır acaba?
Arman Bey, Bıçakları sıfırdan sonuna kadar yaptırmak istiyorsunuz sanırım, sadece malzemeyi tedarik ediyorsunuz, tasarım vs. sizin istediğiniz gibi olacak. Doğru anladım mı?
90 Cm'lik bir lamadan en azından 3-4 tane küçüklü büyüklü bıçak çıkar. Ya da büyükçe iki bıçak. Ne tip bıçaklar istediğiniz, kabza malzemeleri nasıl olacak, ve en önemlisi bu işe ne kadar para yatıracaksınız maksimum. Örneğin, bir 25-30 santimlik bıçağın baştan sona işçiliği en azından 2 gün sürer, malzeme, teknik ve detaydaki istenen titizliğe göre bu 1-2 ay bile sürebilir. Yani 3 bıçak yaptırsanız ve minimumda bir işçilikle 5-6 günlük bir iştir, kılıf filan yok bu hesapta tabii. Bir düz inşaat ustasının günde en azından 100 lira aldığını hesap ederseniz, 5-6 günlük çalışmanın bedeli 500-600 liradan başlayacaktır. Daha hızlı bir iş yapılabilir tabii, ancak kişisel olarak daha hızlı çalışmayı benim gibiler pek istemeyecektir, vasat bir işe imza atmak istemediklerindendir. Ancak hızlı ve ucuz bir iş isterseniz bu işin en makul çözümü mesela Bursalı, yatağanlı bir bıçak imalatçısına rica etmektir. Bu imalatçılarımız daha ucuza daha hızlı bir çözüm sunabilir, ancak genelde hayalinizdeki işçilik olmayacaktır (istisnalar vardır).
Kendiniz yapmak isterseniz tavsiyem önce bıçaklık düz çelik (CK60, D2 gibi) denemelerde sizi tatmin eden bir sonuç yakaladıktan sonra bu pahalı damaskus hammaddeyi kullanmanızdır. Sitemizde eğer dikkatle takip ederseniz sıfırdan kaliteli bir bıçak yapmak için gereken her türlü bilgi vardır...