Selamün aleyküm
Öncelikle bu yazıda emeği geçen herkesden Allah razı olsun. Hala bu kadim yollarla tabaklama yapanları gördükçe onurlanıyorum!
Ben baliğ olduğumdan beridir dericilikte babama yardım ederim. Eskiden her şey gibi kar da bol yağardı. Ben babamın kabanıyla karların üstüne yatıp göğü seyrederdim, kaban kerpiç gibi sarardı hiç üşütmezdi, ıslatmazdı beni. Halı niyetine de kullanılırdı, kamplarda uyku tulumu ve de mat yerine de. Fakat artık öyle nadirleşti ki... Tabaklama süreci çetrefillidir, ilk başta derinin bir canlı olduğunu bilmen lazımdır. Ve bu süreci deriden beklentine ve kullanım gayene göre ilerletmelisin. Ben şahsen hiç bu süreçleri yapmadım, hep babadan kalma postekileri, kabanları, yelekleri vesaire kullandım. Çünkü biz deriyi köylerden vesaire toplar, kesik ve hamlağı ayırır, tuzlar ve istiflerdik. Ve bir adede gelince tabakhaneden adamlar gelir, derileri kamyona yükler götürürlerdi. Bu işi yapacak adamlar genelde boylu poslu olurdu, ben de içimden büyüyünce ben de böyle olucam işte derdim... Çünkü büyük baş deri ağırdır, tek kişi kaldırıp da kamyona atması zordur. Artık büyük baş derilerin de ağırlığı azalıyor, hayvan daha olgunlaşmadan kesiveriyolar.
Kurban bayramlarında bir çok insan küçük başların derilerini atar, hatta kelle, paça, billuru, kuyruğu dahi. Çünkü bu derilerin fiyatı en son kurban bayramında 2 TL idi. Benim hatırladığım en düşük fiyat 1 TL, en yüksek fiyat ise 6 TL idi. Kelle yiyen billur yiyen pek kalmadı. Ben şahsen deri getirenlere 1 TL demeye de vermeye de utanırım. Kürkçü hanındaki görüntüleri görünce o deri, sinek, tuz vesaire kokusu burnuma geliverdi. Bizim artık yılda 1-2 hafta kadar iş olur, ama belimiz kopar. Ve geceleyin eve uyumaya gittiğimizde annem kokudan eve zor alır, burnuna falan tıkar. Hatta midesi hassas birine hamlak deriyi koklatsanız kusabilir ya da deriyi üzerine atsanız bayılabilir. Üzerinize sinen kokunun geçmesi ve ellerdeki tuz deliklerinin geçmesi yaklaşık 20 gün kadar sürer. Fakat kaplıcaya vesaire giderseniz bu süre daha da azabilir ve yorgunluğu üzerinizden atabilirsiniz.
Bizim de kurban bayramı böyle geçer. Haydi eyvallah...