Bıçak Sanatı - Forum

Deri Nasıl Tabaklanır

Yasin AKTAŞ

• 84
  • Yer: Çanakkale / Biga
Ynt: Deri Nasıl Tabaklanır
« Yanıtla #40 : 13 Ekim 2015, 09:58:44 »
Ferhat Bey tavşan derisi tabaklama maceranız nasıl sonuçlandı acaba?
Benimde bazen elime geçiyor başarılı olduysanız bende uğraşmak isterim.

Arkadaşlar birde öreğin tavşan derisini, tüylü kürk şeklinde bırakmak için nasıl işlememiz gerekir?
Yasin AKTAŞ 1988 / ÇANAKKALE

hakankose

• *
  • 5
  • Meslek: Bitkisel Şifa Uzmanı
  • Yer: Kütahya
« Yanıtla #41 : 13 Ekim 2015, 12:16:14 »
Evet güzelim yelek çöp oldu desenize? :(

Ben onu yağlayıp tekrar yumuşatarak saklayayım, benim oğlanlar giyer belki bir kaç sene sonra...

SametAras

• *
  • 1
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #42 : 09 Kasım 2015, 17:47:16 »
Selamün aleyküm

Öncelikle bu yazıda emeği geçen herkesden Allah razı olsun. Hala bu kadim yollarla tabaklama yapanları gördükçe onurlanıyorum!

Ben baliğ olduğumdan beridir dericilikte babama yardım ederim. Eskiden her şey gibi kar da bol yağardı. Ben babamın kabanıyla karların üstüne yatıp göğü seyrederdim, kaban kerpiç gibi sarardı hiç üşütmezdi, ıslatmazdı beni. Halı niyetine de kullanılırdı, kamplarda uyku tulumu ve de mat yerine de. Fakat artık öyle nadirleşti ki... Tabaklama süreci çetrefillidir, ilk başta derinin bir canlı olduğunu bilmen lazımdır. Ve bu süreci deriden beklentine ve kullanım gayene göre ilerletmelisin. Ben şahsen hiç bu süreçleri yapmadım, hep babadan kalma postekileri, kabanları, yelekleri vesaire kullandım. Çünkü biz deriyi köylerden vesaire toplar, kesik ve hamlağı ayırır, tuzlar ve istiflerdik. Ve bir adede gelince tabakhaneden adamlar gelir, derileri kamyona yükler götürürlerdi. Bu işi yapacak adamlar genelde boylu poslu olurdu, ben de içimden büyüyünce ben de böyle olucam işte derdim... Çünkü büyük baş deri ağırdır, tek kişi kaldırıp da kamyona atması zordur. Artık büyük baş derilerin de ağırlığı azalıyor, hayvan daha olgunlaşmadan kesiveriyolar.

Kurban bayramlarında bir çok insan küçük başların derilerini atar, hatta kelle, paça, billuru, kuyruğu dahi. Çünkü bu derilerin fiyatı en son kurban bayramında 2 TL idi. Benim hatırladığım en düşük fiyat 1 TL, en yüksek fiyat ise 6 TL idi. Kelle yiyen billur yiyen pek kalmadı. Ben şahsen deri getirenlere 1 TL demeye de vermeye de utanırım. Kürkçü hanındaki görüntüleri görünce o deri, sinek, tuz vesaire kokusu burnuma geliverdi. Bizim artık yılda 1-2 hafta kadar iş olur, ama belimiz kopar. Ve geceleyin eve uyumaya gittiğimizde annem kokudan eve zor alır, burnuna falan tıkar. Hatta midesi hassas birine hamlak deriyi koklatsanız kusabilir ya da deriyi üzerine atsanız bayılabilir. Üzerinize sinen kokunun geçmesi ve ellerdeki tuz deliklerinin geçmesi yaklaşık 20 gün kadar sürer. Fakat kaplıcaya vesaire giderseniz bu süre daha da azabilir ve yorgunluğu üzerinizden atabilirsiniz.

Bizim de kurban bayramı böyle geçer.  Haydi eyvallah...

« Son Düzenleme: 09 Kasım 2015, 17:49:28 Gönderen: SametAras »

captainmemo

• **
  • 83
  • El emeği ve göz nurunun değeri biçilmez.
    • hobi  bahcesi
  • Meslek: turizm ve eğitim
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #43 : 11 Kasım 2015, 21:51:45 »
selam
Bu kurban bayramı Allah kabul ederse bir küçük baş kesmek nasip oldu. 

Bir kaç kurban da  denediğim ve kurban derisini tuzlayarak gerdiğim halde deri tahta gibi olduğundan  çöpe atma maceralarım olmuştu.

Bu kez bayramdan önce arkadaşımızın tabaklama konusunda ki yazısını  okumak şansına sahip oldum. O nedenle bu yıl  tabaklama işi geçmiş yıllarda ki gibi olmadı.

Özellikle "kireç" ve "etleme"  konusunda   öğrendiklerimi  uygulayarak  yine biraz sert olsada  post oluşumu gözleniyor. Bahçe sediri üstünde iş görecek gibi desem yeridir. Kurbandan bu güne 2 ay olmasına rağmen hala kokuyor. Nedeni de "Etleme" de çok başarılı olamdığımdan olsa gerek.. yinede bana göre başarılı sayılır.
Arkadaşımıza verdiği bilgiler için teşekkürler

gokhand

• 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
« Yanıtla #44 : 12 Kasım 2015, 16:59:49 »
derinin üzerindeki epidermis denilen tabakayı kazımadıkca tabaklayıcı madde deriye islemez bu yuzden sert olur. Derinizi fırsat buldukca arkasına spreyle su sıkıp kucuk kucuk bolumlerinden bicagin kavisli kısmı ile kazımaya devam edin. tüm yüzey bu sekilde temizlendikden sonra tabaklayıcı madde uygulayıp kuruyuncaya kadar esnetin .. kolay gelsin

captainmemo

• **
  • 83
    • hobi  bahcesi
« Yanıtla #45 : 12 Kasım 2015, 20:12:34 »
derinin üzerindeki epidermis denilen tabakayı kazımadıkca tabaklayıcı madde deriye islemez bu yuzden sert olur. Derinizi fırsat buldukca arkasına spreyle su sıkıp kucuk kucuk bolumlerinden bicagin kavisli kısmı ile kazımaya devam edin. tüm yüzey bu sekilde temizlendikden sonra tabaklayıcı madde uygulayıp kuruyuncaya kadar esnetin .. kolay gelsin

Bilgi için teşekkürler uygulamaya çalışacağım. Umarım ki daha iyi ve yumuşak olacaktır.

captainmemo

• **
  • 83
    • hobi  bahcesi
« Yanıtla #46 : 30 Aralık 2015, 16:24:25 »
Yorum için çok teşekkürler. Zaten forumda ki yazınız olmasa idi. Bu aşamaya dahi gelemezdim. Dediğiniz gibi ıslatarak etlemeye devam ettim. gün geçtikçe daha yumuşak bir post haline geldi. Şimdi asıl iş bundan sonrası. umarm sayenizde ziyan olmadan başarılı olacağım.

canbabacan

• *
  • 1
  • Meslek: kurk ticareti
  • Yer: moldova - kisinev
« Yanıtla #47 : 20 Şubat 2016, 19:17:14 »
Arkadaslar selamlar. Internette kuzu kurku uzerine arastirma yaparken bu siteye ulastim. Moldovada yasiyorum ve kuzu kurku ticareti ile mesgulum. Elimde islenmis kuzu kurku bulunmakta ve buna pazar aramaktayim.Fikri olan arkadaslarin mesajlarini bekliyorum.

gokhand

• 1137
« Yanıtla #48 : 21 Şubat 2016, 00:47:50 »
Vay bee :) bizim konu almis basini gitmiş.  Deri tabaklama yazinca Google da ilk sirada cikiyor. 31500 defa okunmus. Meğerse ne kadar merakli varmis bu ise :)))

Ama resimler uçmuş :(
« Son Düzenleme: 21 Şubat 2016, 00:49:30 Gönderen: gokhand »

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #49 : 21 Şubat 2016, 00:56:15 »
Fotoğrafları yeniden paylaşabilirsin.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

suhamizrak

• 142
  • Meslek: Uzm.
  • Yer: izmir
« Yanıtla #50 : 11 Mart 2016, 14:11:28 »
Çok yararlı bilgiler hocam, paylaştığınız için teşekkürler. Peki hiç vatoz derisi tabakladınız mı? Yılan derisi gibi mi tabaklamak gerekir?

bushcraftberk

• *
  • 7
  • Meslek: Bushcrafter,öğrenci
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #51 : 17 Eylül 2016, 19:53:21 »
Tanenler genellikle bitkilerin kök, odun, kabuk, yaprak ve meyvelerinde bulunur. Başlıca kullanım alanı olan dericilik ve boyacılık dışında tanenler şarap ve biranın berraklaştırılmasında, petrol kuyularındaki sondaj çamurunun akışkanlığının artırılmasında ve buhar kazanlarının çeperlerinde birikinti oluşumunun engellenmesinde kullanılır.

Tannik asit çayda vardır. Ticari ölçüde elde edildiği en mühim kaynak mazı meşesidir. Meşe palamudunda da bol miktarda bulunan tanenler aynı zamanda; antiseptik bileşiklerdir. Tannik asit, bitkinin sıcak suyla ekstrakte edilmesiyle (çayın demlenmesi gibi) suya çekilir. Bundan sonra çözelti buharlaştırmaya tabi tutulur ve katı halde tanen (veya tannik asit) elde edilir. alıntı-

gokhand

• 1137
« Yanıtla #52 : 09 Mart 2017, 09:41:00 »
 konunun içinde ve muhtelif yerlerinde organik tabaklanmış Derideki tanen bileşiklerinin kılıf ve benzeri eşyalarda içine konulan karbon çelikleri ile tepkimeye girip koyu lacivert renk değişimine neden olabileceğini yazmıştım . Resimlerde görülen ağaç kestane ağacı öz suyunda bol miktarlarda tanen var kırmaya çalıştığımda malta'daki ni renk değişimine görebiliyorsunuz İşte bu nedenlerden kaynaklanıyor

gokhand

• 1137
« Yanıtla #53 : 09 Mart 2017, 09:42:41 »
konunun içinde ve muhtelif yerlerinde organik tabaklanmış Derideki tanen bileşiklerinin kılıf ve benzeri eşyalarda içine konulan karbon çelikleri ile tepkimeye girip koyu lacivert renk değişimine neden olabileceğini yazmıştım . Resimlerde görülen ağaç kestane ağacı öz suyunda bol miktarlarda tanen var kırmaya çalıştığımda balta'daki ni renk değişimine görebiliyorsunuz İşte bu nedenlerden kaynaklanıyor

Mucteba

• 56
  • Meslek: Güvenlik gorevlisi
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #54 : 29 Nisan 2017, 17:03:35 »
   İyi günler.Gökhan abinin deri tabaklamakla ilgili verdiği bilgiler özellikle beyin le tabaklamakla çok ilgimi çekti.BU konuyla ilgili bir anim var yazmak istedim.Vakti zamaninda Hakkari Çukurca kavuşak us bölgesinde askerlik yaparken sıcak bi yaz ayı tabi vakit çok zor geçiyor ve her yer dağ bir gün askerlerimden biri otları temizlerken yılan öldürmüş boz renkli hemen yerini sordum kafasını kesip tulum çıkarır gibi derisini yüzdüm kokusu aynı sazan gibiydi.Tulumu çok kolay çıkıyor ve hiç et parçası kalmamıştı tabi benim tabaklamakla ilgili bilgim tuzlayip kurutmaktan ibaret olduğundan hemen tuzlayip güneşe astım o kadar kırılgan olmuştu ki elimde dökülmeye başladı.Kafam karıştı internetten araştırmaya koyuldum bu sefer tabaklama kavramını iyice öğrenirken bu maddeler tabi Hakkari de yok diye umuyorum.Deli oluyorum yılan derisi mükemmel görünüyor yapmam lazım mazi mesesini öğrendim.Hakkari de her yer mazi mesesi mazilarini topladım bol miktarda.İşe koyuldum hemen deriyi kirece yatırdım çıkardım yumisamisti ve üzeri daha  temiz bi görüntü kazandi.Mazıları ezdim kaynattim kahverengi bi sıvı oldu deriyi attım içine kireçli  bi gün bekledi tabi hiç umudum yok.Bir gün sonra baktigimda hayret ettim koku falan yok ve derideki tabaka yumuşak kararlı bi hale gelmiş esnek şekil alabiliyor eski boyutunu kaybetmiş enine daha incelmis iç kısmı aynı meşin gibi olmuş biraz pürüzlü eve de getirdim.Tabi tabaklama genis bir konu bizimkisi bi denemeydi. YILAN derisi gerçekten sağlam bi deriymiş.Annem atmış bende bi daha yaparım diye önemsemedim.Tabi Hakkariden de bir sürü mazi getirdim.Bu arada bi sinek bu mazinin oluşmasını sağlıyor ve mazi mesesine zarar veremiyor.
   Bir gün olurda ihtiyacınız olursa mazi gönderebilirim.

Vazgeçtiğin an kaybedersin.

CENGaver42

• 628
  • Cengiz
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: konya
« Yanıtla #55 : 05 Eylül 2018, 22:09:51 »
Sıkılmadan okuduğum kendine has üslubu olan bir yazı. Çok detaylı bir anlatım. Ama gerçekten çok komik olan hanımlar ile ilgili ara paylaşımlar
"Ne kadar usta olursan ol acemi olacagın pek çok gün olacak."

mehmt

• 38
  • Meslek: Oto kiralama danışmanı
  • Yer: adana
« Yanıtla #56 : 17 Ocak 2019, 22:01:43 »
Çok güzel bir paylaşım