Bıçak Sanatı - Forum

Amatör Biri İçin Bileme Tavsiyesi

spongio

• *
  • 3
  • Meslek: öğrenci
  • Yer: türkiye
Amatör Biri İçin Bileme Tavsiyesi
« : 25 Ekim 2014, 14:09:27 »
Merhabalar,
Yakın zamanda Kabar Becker BK2 aldım. 1095 Carbon Çeliği var. Bu konularda hiçbir tecrübesi bilgisi olmayan biriyim. Nasıl bilememi tavsiye edersiniz? Ayırabileceğim bütçe 50 tl.
Bauhaus'tan gidip taş alsam, tecrübesiz biri olarak bıçağın ucunu bozarmıyım?
Son olarak Avrupa yakasında makina kullanmadan(sanırım makineler ucunu bozuyormuş) bu işi yapabilecek bir usta var mıdır?

Bıçak budur: http://www.amazon.com/Ka-Bar-Becker-BK2-Campanion-Fixed/dp/B001N1DPDE

Teşekkürler.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: Amatör Biri İçin Bileme Tavsiyesi
« Yanıtla #1 : 25 Ekim 2014, 16:13:43 »
İlk defa elde bilemeyi deneyen kişinin ilk gözleyeceği hatalardan biri bıçağın bileme söz konusu olacak yerleri dışına da taş, zımpara vb.'ni sürtmesidir. Bahsini hep açtığım mavi maskeleme bantlarından alın. Becker'deki ve diğer kıymetlilerinizdeki ilk denemelerinizde bıçağın taşa değmemesi gereken yerlerini bantla kapatın. Bu iki numaralı tavsiyeydi.

Bir numaralı tavsiye ilk denemeleri bir çoban eşeğinde yani gözden çıkarılabilir bir bıçakta yapmak.

Bilemenin nasıl yapılacağına yorum yazmadım. Hem zaten bilgi çok hem de yardımcı olan çok olacaktır.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
  • Meslek: Memur
  • Yer: Merzifon
« Yanıtla #2 : 25 Ekim 2014, 17:44:26 »
"Kıymetlileriniz" ha? :D İlahi üstad, iyi güldüm. Allah'tan dilerim ki; sizi hep güldürsün...

noyanx

• *
  • 8
  • Yer: mersin
« Yanıtla #3 : 24 Kasım 2014, 20:12:21 »
İlk defa elde bilemeyi deneyen kişinin ilk gözleyeceği hatalardan biri bıçağın bileme söz konusu olacak yerleri dışına da taş, zımpara vb.'ni sürtmesidir. Bahsini hep açtığım mavi maskeleme bantlarından alın. Becker'deki ve diğer kıymetlilerinizdeki ilk denemelerinizde bıçağın taşa değmemesi gereken yerlerini bantla kapatın. Bu iki numaralı tavsiyeydi.

Bir numaralı tavsiye ilk denemeleri bir çoban eşeğinde yani gözden çıkarılabilir bir bıçakta yapmak.

Bilemenin nasıl yapılacağına yorum yazmadım. Hem zaten bilgi çok hem de yardımcı olan çok olacaktır.
konuyu baltalamış olmayayım, birşey sormak istiyorum peki sizce alınması gereken taş hakkındaki düşünceniz nedir ?
Super Arkansas mı ?, Doğan Arkansas mı ? veya Doğal Girit taşımıdır ?

Yilmaz Dogan

• 1047
  • Meslek: kaynakci
  • Yer: almanya
« Yanıtla #4 : 23 Aralık 2014, 20:02:00 »
"Kıymetlileriniz" ha? :D İlahi üstad, iyi güldüm. Allah'tan dilerim ki; sizi hep güldürsün...

Mustafa bey sen eylem ustaya gülüyorsun bende sana gülüyorum, ALLAH"da seni güldürsün

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #5 : 23 Aralık 2014, 22:09:26 »

konuyu baltalamış olmayayım, birşey sormak istiyorum peki sizce alınması gereken taş hakkındaki düşünceniz nedir ?
Super Arkansas mı ?, Doğan Arkansas mı ? veya Doğal Girit taşımıdır ?

Arkansas taşlarını iyi bilmem o nedenle buna yanıt yazmadım ama başkası da yazmamış, soru da öylece kalmış.
Bence Girit tarşı tek başına çok zaman yetmiyor. Biraz fazla körelmiş bıçaklar bundan daha hızlı haliyle biraz daha kaba bir taş istiyor.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

selimthedream

• *
  • 43
  • Meslek: Saha İzleme Yetkilisi
  • Yer: Pendik, İstanbul
« Yanıtla #6 : 02 Ocak 2015, 15:37:33 »
Merhabalar,
Yakın zamanda Kabar Becker BK2 aldım. 1095 Carbon Çeliği var. Bu konularda hiçbir tecrübesi bilgisi olmayan biriyim. Nasıl bilememi tavsiye edersiniz? Ayırabileceğim bütçe 50 tl.
Bauhaus'tan gidip taş alsam, tecrübesiz biri olarak bıçağın ucunu bozarmıyım?
Son olarak Avrupa yakasında makina kullanmadan(sanırım makineler ucunu bozuyormuş) bu işi yapabilecek bir usta var mıdır?

Bıçak budur: http://www.amazon.com/Ka-Bar-Becker-BK2-Campanion-Fixed/dp/B001N1DPDE

Teşekkürler.

Üstadım bıçak güzelmiş güle güle kullan.  Bileme konusuna gelince ben birkaç senedir hobi olarak uğraşıyorum ama doğrusu o bıçakta çalışmak istemezdim yazık ederim diye.  Benim tavsiyem daha önce de belirtildiği gibi üzerinde her türlü denemeyi yapabileceğin bir veya daha fazla bıçak ile tecrübe kazanıp ondan sonra o bıçağa müdahale etmen. 

Veya riski azaltacak yöntemler değerlendirebilirsin.  Lansky tarzında setler el becerisine gerek olmadan güzel sonuçlar çıkartabiliyorlar.  Aşağıda örnek sistemler için link verdim.  Aslında aynı set ama tasarımı farklı.  Yalnız bu seçenekler 50 TL'yi aşar bilgin olsun. 

http://tr.aliexpress.com/item/Professional-Kitchen-Knife-Sharpener-System-Fix-angle-4-Stones-Freeshipping-Cutlery-Knife-Sharpener-System-Wholesale-3156/1611400655.html?recommendVersion=1

http://tr.aliexpress.com/item/Update-Professional-Kitchen-Knife-Sharpener-System-Fix-angle-4-Stones-Version-II/811901725.html

gürkan

• *
  • 2
  • Yer: manisa
« Yanıtla #7 : 04 Ocak 2015, 22:29:10 »
ali express te verdiğiniz linklerdeki bıçak bileme aletleri çok hoşuma gitti reeldede işe yararmı taşları nasıldır forumda kullanan varmı?ilginize teşekkür ederim

Ersin Özdemir

• 2442
  • Meslek: Satış pazarlama ( Makine teknikeri ) Astas
  • Yer: İstabul- Edirne
« Yanıtla #8 : 05 Ocak 2015, 10:23:52 »
Bu linkteki bileme aparati lanskey gibi bicagi galiba namluyu sikiştiramiyoruz. Resimlerde elle tutup mu bileniyor?