Bıçak Sanatı - Forum

Zımpara makinesinde tahrik kasnağının çapının etkileri

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Zımpara makinesinde tahrik kasnağının çapının etkileri

Tahrik kasnağının devrini yarıya indirip çapını iki katına çıkarırsanız zımpara şeridinin yürüme hızı değişmez. Peki ne değişir?

Öncelikle kasnağın zımpara şeridine temas eden alanı iki katına çıkar. Yani bu sayede güçlü bir motorun gücüne daha uygun bir kasnağınız olur. Bunun paralel örneği otomobil lastikleridir. Spor otoların tekerlek çaplarının daha fazladır, çünkü yere aktarılan güç daha iyi tutunmayı gerektirir. Bu büyük kasnağın avantajıdır.

Büyük tekerin çapı küçüğünün iki katı iken kütlesi dört katıdır. Şeridi aynı hızda yürütürken küçüğünün devri ötekinin iki katıdır ancak büyüğün kütlesi diğerinden 3 kat fazladır ve bu kütle farkının eksenden uzakta oluşu kalkış ve duruşlarda motoru yükler. Bu durumda tekerin içinin tornalanarak boşaltılması faydalı olabilir. Burada bence küçük olan kazanır.

Daha başka faktörler de var ama asıl önemli olanların yanında bunları fazla deşmiyorum. Örneğin büyüğün balanssızlığı küçüğünkinin yarı frekansında bir sarsıntı üretir ama bunu bir karşılaştırma öğesi haline getiremiyorum. Her halükarda balanssızlık problemi ortadan kaldırılması gereken bir problemdir. Biraz sezgisel düşünürsek burada da küçük kazanabilir.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

sniper52

• 53
  • Barış Turgut
  • Meslek: Makine Mühendisi
  • Yer: Ordu
Ynt: Zımpara makinesinde tahrik kasnağının çapının etkileri
« Yanıtla #1 : 12 Nisan 2011, 12:48:01 »

Büyük tekerin çapı küçüğünün iki katı iken kütlesi dört katıdır. Şeridi aynı hızda yürütürken küçüğünün devri ötekinin iki katıdır ancak büyüğün kütlesi diğerinden 3 kat fazladır ve bu kütle farkının eksenden uzakta oluşu kalkış ve duruşlarda motoru yükler. Bu durumda tekerin içinin tornalanarak boşaltılması faydalı olabilir. Burada bence küçük olan kazanır.

Eklediğim resimdeki gibi, içi boşaltılmış veya kollu kasnak modelleri ile kütle farkı ortadan kaldırılabilir.
« Son Düzenleme: 12 Nisan 2011, 12:49:45 Gönderen: sniper52 »