Bıçak Sanatı - Forum

Yakut (rulman zarfı + zebrano)

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
Yakut (rulman zarfı + zebrano)
« : 21 Mart 2021, 17:19:22 »
Çelik : Rulman zarfı
Toplam Boy : 25 cm
Namlu Boy : 12,5
Genişlik : 2,5 cm
Kalınlık : 3 mm
Kabza : Zebrano

Muhammet Acar

• **
  • 397
  • Meslek: ...
  • Yer: İstanbul
Ynt: Yakut (rulman zarfı + zebrano)
« Yanıtla #1 : 21 Mart 2021, 18:48:30 »
Eline sağlık ustam, gayet güzel olmuş. Özellikle sırt kısmını çok beğendim. Oyuk kısım az olmuş, yüzey tesviyesinden sonra mı bu hale geldi ? Bir de namluyu kabzaya sabitlemek için yanlarda kavela mı kullanıyorsunuz ?
« Son Düzenleme: 21 Mart 2021, 18:50:24 Gönderen: Muhammet Acar »
'' Gayret bizden, tevfik Allah'tan. ''
'' Nasıl yaşarsanız, öyle ölürsünüz. Nasıl ölürseniz, öyle dirilirsiniz. ''

Şaban Kurt

• 1206
  • Meslek: Kamu
  • Yer: Bilecik
« Yanıtla #2 : 21 Mart 2021, 20:09:20 »
Ellerine sağlık ustam yanlız Yakut’u çok sevdin normal bıçak gelmiyor
hiç 🙂
Gendarmerie Special Operation...

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
« Yanıtla #3 : 21 Mart 2021, 22:22:23 »
Eline sağlık ustam, gayet güzel olmuş. Özellikle sırt kısmını çok beğendim. Oyuk kısım az olmuş, yüzey tesviyesinden sonra mı bu hale geldi ? Bir de namluyu kabzaya sabitlemek için yanlarda kavela mı kullanıyorsunuz ?

Sağolasın.
Hafif bir dışbükeylik istediğimden 3 mm civarı kalınlık, birazda yüksek taşlama düşünmüştüm. Ama yüzey tesviyesi dediğin gibi
istediğim gibi gitmedi. 2.5 mm civarına düştüm. Tabi o da iç bükey taraftaki çukurdan yedi.  :)
Orjinalinde tamamen kama kullanılıyormuş. Ben namluyu ahşaba oturtduktan sonra marin tip epoksi dolduruyorum. (era 4000)
Vizkozitesi düşük olduğundan ahşapta bulduğu en ufak çatlak, gözenek ne varsa dolduruyor. Bir müddet sonra eksilme oluyor.
Bazı ahaşaplarda ahşabın dışına bile sızma yapıyor. Eksilen kısım kadar kavela hazırlayıp yapıştırma epoksiyle çakıyorum.
Namlunun ahşapla buluştuğu yeri eğelerdekinden biraz daha abartılı şekilde üçgen bırakıyorum. Ahşaba giren o kısmın yerini de
kridashi ve dekopaş testere ucundan yaptığım bir aparatla hazırlıyorum.

hiç 🙂

Sağolasın.
Hakikaten doğru da çok sevdiğimden değil.  Birkaç tene daha var sapı takılacak.  :)
Taner Usta aparatı gönderene kadar böyle. Serbest el yakut, balta, satır falan.  :D
« Son Düzenleme: 21 Mart 2021, 22:28:18 Gönderen: dela »

Emrah06

• 337
  • Meslek: Bim Management
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #4 : 22 Mart 2021, 02:23:12 »
Mehmet ustam diğer yakutlar kadar buda çok güzel olmuş ama dövme olan yerlerinden biraz gitse de kabzası çok yakışmış. Eline sağlık.

Saygılarımla.
Ateşe dayanabildiğin kadar günah işle...

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #5 : 22 Mart 2021, 08:58:08 »
Hocam ısıl işlemi yağda mı yapmıştın? Sıkça rulmanların ısıl işleminde başarısız olan paylaşımlarını görüyorum. Sen karşılaştın mı hiç?

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
« Yanıtla #6 : 22 Mart 2021, 12:16:16 »
Mehmet ustam diğer yakutlar kadar buda çok güzel olmuş ama dövme olan yerlerinden biraz gitse de kabzası çok yakışmış. Eline sağlık.

Saygılarımla.

Sağolasın.
Normalinden daha ince düşünmüştüm, daha da ince oldu. Dağ/bayır bıçağından, mutfak bıçağına evrildi.    :D

Hocam ısıl işlemi yağda mı yapmıştın? Sıkça rulmanların ısıl işleminde başarısız olan paylaşımlarını görüyorum. Sen karşılaştın mı hiç?

Isıl işlemini yağda yaptım. Bunun bir kardeşi daha var. Boğuşa boğuşa hallettim. Son toplantıda da konusu geçti. Sefa Hoca kıyıda köşede kalmış birkaç tiyo verdi. Yanlış bilgi ve uygulamaları hiç tolere etmiyor. Normalizasyona rağmen yamulmak için sebebe bile ihtiyacı yok. Şimdiye kadar denemeler de dahil firelerimin %90'ı dır. İlk dövdüğüm 5 rulman profilinden yaptığım bıçaktan biri elime ürün olarak kalmıştı.
Elimde dövüp lama haline getirdiğim birkaç çalışma var. Canım çekerse belki ileride uğraşırım. Şimdilik tövbe.  :D

« Son Düzenleme: 22 Mart 2021, 12:20:22 Gönderen: dela »

mehmet_

• 1011
« Yanıtla #7 : 22 Mart 2021, 13:23:12 »

Sağolasın.
Hafif bir dışbükeylik istediğimden 3 mm civarı kalınlık, birazda yüksek taşlama düşünmüştüm. Ama yüzey tesviyesi dediğin gibi
istediğim gibi gitmedi. 2.5 mm civarına düştüm. Tabi o da iç bükey taraftaki çukurdan yedi.  :)
Orjinalinde tamamen kama kullanılıyormuş. Ben namluyu ahşaba oturtduktan sonra marin tip epoksi dolduruyorum. (era 4000)
Vizkozitesi düşük olduğundan ahşapta bulduğu en ufak çatlak, gözenek ne varsa dolduruyor. Bir müddet sonra eksilme oluyor.
Bazı ahaşaplarda ahşabın dışına bile sızma yapıyor. Eksilen kısım kadar kavela hazırlayıp yapıştırma epoksiyle çakıyorum.
Namlunun ahşapla buluştuğu yeri eğelerdekinden biraz daha abartılı şekilde üçgen bırakıyorum. Ahşaba giren o kısmın yerini de
kridashi ve dekopaş testere ucundan yaptığım bir aparatla hazırlıyorum.

hiç 🙂

Sağolasın.
Hakikaten doğru da çok sevdiğimden değil.  Birkaç tene daha var sapı takılacak.  :)
Taner Usta aparatı gönderene kadar böyle. Serbest el yakut, balta, satır falan.  :D

Çok temiz olmuş namlu kuyruğunun girdiği kısım. Bir ara görsel de paylaşırsanız bir şeyler daha öğrenmiş oluruz. Şef bıçaklarında da yapılabilir mi acaba?
I stopped explaining myself when I realized people only understand from their level of perception.

https://www.instagram.com/atolye_dervis/

coktar

• 381
  • Meslek: Yönetici
« Yanıtla #8 : 22 Mart 2021, 15:23:42 »
Mehmet Ustam açıkçası son zamanlarda yaptığın tüm Yakut'ları çok beğeniyorum. Formu, kabzası , oyuğu ve diğer detaylar mükemmel. Gözüme takılanları affına sığınarak söyleyim belki mutabık olduğumuz noktalar olabilir. Öncelikle bu bıçaktaki oyuğu az buldum ama zaten sen bunu bilerek yaptığını söylemiştin toplantıda o yüzden bunu geçiyorum. İkinci olarak kendinden desenli kabzaya bence ekstra küçük oyuklar işlemesen sade kalsa daha güzel olur. Düz ve desensiz bir ağaç olursa daha güzel durabilir. Üçüncü olarak da bıçaklar 10 numara ama sıra kılıfları da aynı seviyeye çekmeye geldi diye düşünüyorum. Artık yorum yaparken çekinerek yapıyorum ama inan çok beğendiğim için daha da güzel olsun diye yazıyorum.
instagram: @hevesadami

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
« Yanıtla #9 : 22 Mart 2021, 15:57:28 »
Mehmet Ustam açıkçası son zamanlarda yaptığın tüm Yakut'ları çok beğeniyorum. Formu, kabzası , oyuğu ve diğer detaylar mükemmel. Gözüme takılanları affına sığınarak söyleyim belki mutabık olduğumuz noktalar olabilir. Öncelikle bu bıçaktaki oyuğu az buldum ama zaten sen bunu bilerek yaptığını söylemiştin toplantıda o yüzden bunu geçiyorum. İkinci olarak kendinden desenli kabzaya bence ekstra küçük oyuklar işlemesen sade kalsa daha güzel olur. Düz ve desensiz bir ağaç olursa daha güzel durabilir. Üçüncü olarak da bıçaklar 10 numara ama sıra kılıfları da aynı seviyeye çekmeye geldi diye düşünüyorum. Artık yorum yaparken çekinerek yapıyorum ama inan çok beğendiğim için daha da güzel olsun diye yazıyorum.

Sağolasın.
30 yıl boyunca yaptığım iş ve Gadamer'in hermeneutik(yorumbilim)'e karşı duyduğum özel ilgi nedeniyle seni anlıyorum. Bazen kelimelerimizi özel seçsek bile yazılı bir metnin
her zaman yanlış anlamalara ve istismara uygun olduğunu biliyorum. Yazan düşündüğünü metne dönüştürebilir ama o metni okuyan, her zaman yazanın düşüncelerini yanlış anlayabilir. Yazılan metne, yazanın mimikleri, yazılan ortam, yazanın ruh hali yansımadığı gibi yazılanın yorumlanması açısından da okuyanın, bilgi birikimi, travmaları, anlık ruh hali, açlık-tokluk, okunma ortamı, önyargıları gibi birçok faktör etki eder. O yüzden yazılanlar nedeniyle tepki vermeyi bırakalı çok zaman oldu.  :)

İş değerlendirmesine gelince...
Bugün bir ara yaptığım son 3 yakuta baktım. (Birini paylaşmadım.) Aklıma firmaların yeni arabaların test sürüşüne çıkardıklarında hatları belli olup taklit edilmelerini engellemek için kamuflaş renklere boyamaları geldi. Hakikaten dediğin gibi desenli ahşapların yapılan dokunuşları (yakma hariç) göstermeme gibi bir özellikleri var. Buna hafif desenli
bile olsa açık renk ahşaplarda dahil. En iyi koyu renk ahşaplar karşılık veriyor. Bunda mutabık kaldık.  :)

Kılıf işini hiç deme... Arkadaşlar deri işinin zevkli olduğunu söylüyorlar da ben zevk alamadım. Bunun benim zayıf tarafım olduğunda da mutabıkız.  :)
Bu işe hanım pek hevesli. Ona satabilirim.  :D
« Son Düzenleme: 22 Mart 2021, 16:03:03 Gönderen: dela »

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
« Yanıtla #10 : 22 Mart 2021, 16:20:04 »

....................
Çok temiz olmuş namlu kuyruğunun girdiği kısım. Bir ara görsel de paylaşırsanız bir şeyler daha öğrenmiş oluruz. Şef bıçaklarında da yapılabilir mi acaba?

Sağolasın Mehmet Ustam.  :)
Yaptığım gizli kuyruk bıçakları balçak yoksa bu şekilde yapıyorum. Yakutlarda 12 mm, büyük bıcaklarda 14 mm delik farkı oluyor sadece. Şef bıçağı yapsam da (geleneksel formlar dışında ) böyle yaparım.
İlk yaptığım gizli kuyrukta resim çekip paylaşayım.  :)

mehmet_

• 1011
« Yanıtla #11 : 22 Mart 2021, 16:27:46 »
Gizli kuyruk yaparken saç baş yolacak kıvama geldiğim oluyor. Valla fena hayra geçer...
Kendi elime yatkın bir yöntem geliştirmem şart oldu. Bunun için de mevcut yöntemleri harmanlamak en güzel sonucu veriyor çoğu kez.
Şimdiden teşekkürler
I stopped explaining myself when I realized people only understand from their level of perception.

https://www.instagram.com/atolye_dervis/

coktar

• 381
  • Meslek: Yönetici
« Yanıtla #12 : 22 Mart 2021, 16:32:00 »

....................

Sağolasın Mehmet Ustam.  :)
Yaptığım gizli kuyruk bıçakları balçak yoksa bu şekilde yapıyorum. Yakutlarda 12 mm, büyük bıcaklarda 14 mm delik farkı oluyor sadece. Şef bıçağı yapsam da (geleneksel formlar dışında ) böyle yaparım.
İlk yaptığım gizli kuyrukta resim çekip paylaşayım.  :)

Buna da bir ilavem olacak. Yakut yapan geleneksel ustalarda da gördüğüm bir yöntem bu. Bu açıdan da orjinaline uygunluk olarak çok güzel bir detay. Evet belki bir balçak ile kamufle olmuyor ama bu basitlik (simple anlamında diyeyim de yanlış anlaşılmasın) benim hoşuma gidiyor. Ayrıca oyuğu açmak çok daha kolay ve daha az epoksi tüketiliyor. 3-4 bıçakta çok memnun kaldığım bir yöntem şef bıçaklarında da kullanılabilir bence.
instagram: @hevesadami

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
« Yanıtla #13 : 22 Mart 2021, 16:48:31 »
Gizli kuyruk yaparken saç baş yolacak kıvama geldiğim oluyor. Valla fena hayra geçer...
Kendi elime yatkın bir yöntem geliştirmem şart oldu. Bunun için de mevcut yöntemleri harmanlamak en güzel sonucu veriyor çoğu kez.
Şimdiden teşekkürler

Bu da bir harmanlama neticede. Geleneksel yakut ustalarının kamasının bir kısmı epoksi olmuş oluyor.  :)

................
Buna da bir ilavem olacak. Yakut yapan geleneksel ustalarda da gördüğüm bir yöntem bu. Bu açıdan da orjinaline uygunluk olarak çok güzel bir detay. Evet belki bir balçak ile kamufle olmuyor ama bu basitlik (simple anlamında diyeyim de yanlış anlaşılmasın) benim hoşuma gidiyor. Ayrıca oyuğu açmak çok daha kolay ve daha az epoksi tüketiliyor. 3-4 bıçakta çok memnun kaldığım bir yöntem şef bıçaklarında da kullanılabilir bence.

Unuttuğum bir detayı belirteyim ben de...
Namlu yeri hazırlanıp, ahşaba oturtulup, marin tip epoksiyle doldurulup kürleştikten sonra, kamalar kullanılan ahşabın tozuyla karıştırılmış yapıştırma epoksiyle yerleştirilirse hem daha sağlam, hem de oyma sırasındaki ufak tefek hatalar kapatılmış oluyor.
« Son Düzenleme: 22 Mart 2021, 16:50:29 Gönderen: dela »

Ersin Özdemir

• 2442
  • Meslek: Satış pazarlama ( Makine teknikeri ) Astas
  • Yer: İstabul- Edirne
« Yanıtla #14 : 22 Mart 2021, 21:20:16 »
Eline sağlık Mehmet abi
Vallahi bu üretkenliği takdir ediyorum mükemmel sin
Biri Mehmet abi yi durdursun 😁😁

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
« Yanıtla #15 : 22 Mart 2021, 21:51:51 »
Eline sağlık Mehmet abi
Vallahi bu üretkenliği takdir ediyorum mükemmel sin
Biri Mehmet abi yi durdursun 😁😁

Sağolasın da...

Böyle "Biri Mehmet Abi'yi durdursun" falan olmuyor.
Yanlış anlaşılma her yerde var.

Hanımın kulağına falan gider...  :D
Ayıkla pirincin taşını... :-[
« Son Düzenleme: 22 Mart 2021, 21:58:03 Gönderen: dela »

veysel açarı

• 207
  • Meslek: Paramedic
  • Yer: Manisa akhisar
« Yanıtla #16 : 23 Mart 2021, 11:56:44 »
Eline saglık abi 

dela