Bıçak Sanatı - Forum

Son Dönemlere Ait Karışık Çalışmalar

borakent

• 527
  • Meslek: Psikolojik Danışman
  • Yer: Antakya
Son Dönemlere Ait Karışık Çalışmalar
« : 15 Şubat 2021, 19:19:29 »
Uzun bir süredir forumda bıçak paylaşmıyordum. Bazılarını içime sinmediği için, bazılarını önce zaman bulamayıp sonra unuttuğum için paylaşamadım. Son haftalarda okulların da ara tatile girmesinin olumlu etkisiyle çalışmaları hızlandırdım.

Öncelikle mini tanto denememi paylaşmak istiyorum. Tantonun kesici ağızı tek taraflı. Yaptığım en keskin bıçak oldu. Bıçağı yaparken geleneksel şekilde sadece pimle duran bir biçimde ayarlamak istedim fakat işler ilerledikçe hiçbir planım tutmadığı için epoksi kullandım. Kabza ve kınını ıskarpela ile oyduktan sonra pim deliğinin yerini hesaplama aşamasında hata yaptım. Bu işlerin çok karışmasına sebep oldu. Bu yüzden balçak tam oturmadı, sonradan tekrar eden süreçlerle üstesinden gelebildim. Habakiyi de maalesef yapıştırma usulü yaptım, asitle kararttım. Öğretici oldu açıkçası.

Çelik: 1075, balçak da aynı, habaki bakır. Kullandığım ağacın cinsini maalesef öğrenemedim. Toplam boyu 20 cm, kalınlık 2 mm, namlusu 9 cm.

İkinci bıçağım anneme sözüm olan mutfak bıçağı. İki yıldır bekliyordu kadıncağız.

Çelik: 4116, Kalınlık 3mm tam taşlama yaptım. Kabzası maun ağacı. Kabzaya siyanoakrilat kaplaması uyguladım. Japon çok amaçlı mutfak bıçaklarına benzetmeye çalıştım. Kesim performansı tatmin edici. Baştan yapacak olsam namlunun ucunu biraz daha yukarıda olacak şekilde yapardım.

Üçüncüsü ise bağ bahçe işleriyle uğraşmayı seven amcama gitti. Ufak tefek işlerde yardımcı olur diye düşündüm.

Çeliği 1075 , 2mm kalınlıkta. Namluda ve kabzada eğe ile desenler yapmaya çalıştım. Kabzası bubinga ve dişbudak ağaçlarından oluşuyor.

Huseyin KESKİN

• 574
  • Meslek: öğrenci
  • Yer: sivas/gürün(samsun)
Ynt: Son Dönemlere Ait Karışık Çalışmalar
« Yanıtla #1 : 15 Şubat 2021, 22:31:39 »
Elinize sağlık şef bıçağında sapın biraz önünde taşlama eşiği olsa daha estetik olurdu, 3. Bıçakta ki işler için bir tane dremel benzeri alet şart, c eğeyle daha zor olmuştur elinize sağlık tekrardan :) bide namlu nerede başlıyor taşlama eşiği nasıl devam ediyor hiçbir bıçakta anlayamadım ve bildiğiniz gibi bunlar olmazsa olmazlardandır O:-)

« Yanıtla #2 : 15 Şubat 2021, 23:33:47 »
Bora, sadece Tanto için bir kaç şey söylemek isterim; önemli olan bir yerlerden başlamak, bunu başlangıç olarak kabul et bence. Pim için deleceğin deliği en sona bıraksaydın, yani kuyruğu tamamen oturtup, oturduğundan emin olduktan sonra sapla birlikte delsen aslında bütün iş çözülmüş olacaktı. İşin detaylarına yönelik fazla yorum yapmayacağım, habaki de yapılması gereken çok iş var ve bence Sen zaten bunların farkındasındır  ;) Bu iş biraz da yapa yapa oluyor, denyim kazanmanın başka yolu da yok aslında. Ağaç bana dişbudak gibi geldi. Eline sağlık.

Şaban Kurt

• 1206
  • Meslek: Kamu
  • Yer: Bilecik
« Yanıtla #3 : 16 Şubat 2021, 00:39:59 »
Elinize sağlık güzel olmuşlar ustalarım zaten bahsetmiş partiklik yaptıkça kazanılır elbette  :)
Gendarmerie Special Operation...

borakent

• 527
  • Meslek: Psikolojik Danışman
  • Yer: Antakya
« Yanıtla #4 : 16 Şubat 2021, 08:55:50 »
Elinize sağlık şef bıçağında sapın biraz önünde taşlama eşiği olsa daha estetik olurdu, 3. Bıçakta ki işler için bir tane dremel benzeri alet şart, c eğeyle daha zor olmuştur elinize sağlık tekrardan :) bide namlu nerede başlıyor taşlama eşiği nasıl devam ediyor hiçbir bıçakta anlayamadım ve bildiğiniz gibi bunlar olmazsa olmazlardandır O:-)

Aslında hepsi tam taşlama olduğu için bahsettiğiniz namlunun nerede başladığı konusu tam belli olmuyor galiba. Bir de fotoğraf azizliği mevcut. Üçüncü bıçağın son fotoğrafında taşlama eşiği mevcut. Tantonun zaten kabza içinde kalan kısmında dahi taşlama var biraz. Eşik yok o yüzden. Geleneksel formu öyle sanırım. Yorumunuz için çok teşekkür ederim. :)
Bora, sadece Tanto için bir kaç şey söylemek isterim; önemli olan bir yerlerden başlamak, bunu başlangıç olarak kabul et bence. Pim için deleceğin deliği en sona bıraksaydın, yani kuyruğu tamamen oturtup, oturduğundan emin olduktan sonra sapla birlikte delsen aslında bütün iş çözülmüş olacaktı. İşin detaylarına yönelik fazla yorum yapmayacağım, habaki de yapılması gereken çok iş var ve bence Sen zaten bunların farkındasındır  ;) Bu iş biraz da yapa yapa oluyor, denyim kazanmanın başka yolu da yok aslında. Ağaç bana dişbudak gibi geldi. Eline sağlık.

Hocam sade gözüken ama benim için çok zor bir işti. Eksiği çok farkındayım. Biraz da bu yüzden paylaştım gelen yorumlarda illaki bana katkısı olan noktalar oluyor. Sağ olun teşekkür ederim.
Elinize sağlık güzel olmuşlar ustalarım zaten bahsetmiş partiklik yaptıkça kazanılır elbette  :)

Teşekkürler Şaban ustam.