Bıçak Sanatı - Forum

Bu ağız nasıl açılır???

Arıklı işi Cemil usta

• **
  • 183
  • Cemil- Murat
  • Meslek: Bıçakçı
  • Yer: Çanakkale
Bu ağız nasıl açılır???
« : 06 Ocak 2021, 08:20:36 »
 Değerli ustalarım yaşadığım yörede bu tıp bağ bıçağı çok işimize yarayan bir alet sormak istediğim bu dişleri nasıl açıyoruz ben üçgen eğe ile bir kaç denemem oldu hiç birisi nizami olmadı bu ağızlar nasıl açılır yardimciy olursanız sevinirim şimdiden teşekkürler
Tağut'a kulluk etmekten kaçınan ve Allah'a içten yönelenlere müjde vardır. (Bu) kullarımı müjdele.
(39-Zümer 17)

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
Ynt: Bu ağız nasıl açılır???
« Yanıtla #1 : 06 Ocak 2021, 10:07:33 »
https://www.youtube.com/watch?v=bccSBpFMheE
Buna benzer bir makinesi vardır kesin. Eğe ile elde tüm dişleri nizami açmak çok çok zor.

Basat

• 211
  • Meslek: Memur
  • Yer: Tatvan
« Yanıtla #2 : 06 Ocak 2021, 12:59:28 »
Tosya bıçağı (çakısı/bıçkısı) bir ağzı bu formdadır ve YouTube da bir sürü videosu var.
Daha ince et kalınlığı olan profillerde bağ bıçaklarını saç makasıyla yaptıklarını görmüştüm.
Geleneksel olan yöntem ise eğe ile açmakmış, muhakkak bu iş için bir makina vardır ama küçük esnafımız eğe ile açıyormuş.

Başarılı olan insanların ortak özelliği, çok çalışmalarıdır.
———————————————————-
https://www.instagram.com/avci_knives/

Arıklı işi Cemil usta

• **
  • 183
  • Cemil- Murat
« Yanıtla #3 : 06 Ocak 2021, 15:11:13 »
https://www.youtube.com/watch?v=bccSBpFMheE
Buna benzer bir makinesi vardır kesin. Eğe ile elde tüm dişleri nizami açmak çok çok zor.

Sayın ustam inanın bende zorluğundan dolayı böyle bir istekte bulundum dişleri aynı formatta açmak sanırım derlerya 10 fırın ekmek Yemen lazım tamda bunun gibi bir şey sanırım.  :D :D el asinaligi bol bol egzersiz gerektiren bir çalışma sanırım
Tağut'a kulluk etmekten kaçınan ve Allah'a içten yönelenlere müjde vardır. (Bu) kullarımı müjdele.
(39-Zümer 17)

Arıklı işi Cemil usta

• **
  • 183
  • Cemil- Murat
« Yanıtla #4 : 06 Ocak 2021, 15:13:20 »
Tosya bıçağı (çakısı/bıçkısı) bir ağzı bu formdadır ve YouTube da bir sürü videosu var.
Daha ince et kalınlığı olan profillerde bağ bıçaklarını saç makasıyla yaptıklarını görmüştüm.
Geleneksel olan yöntem ise eğe ile açmakmış, muhakkak bu iş için bir makina vardır ama küçük esnafımız eğe ile açıyormuş.

Sayın ustam bende YouTube den bir çok video arardım lakin bulamadim eğer zahmet vermiş olmaz isem URL yi paylaşırsanız çok ama çok sevinirim alâkaniza teşekkür ederim zahmet verdim
(39-Zümer 17)

Basat

• 211
  • Meslek: Memur
  • Yer: Tatvan
« Yanıtla #5 : 06 Ocak 2021, 16:12:53 »
https://youtu.be/LrZaLIMEy4g
Her iki videoda da çok kısa geçiyor. Bunda 6:30'da 3-5 saniye gösteriyor. En azından bıçağın ağzının nasıl dayandığını, eğlenin nasıl tutulduğunu görebilirsiniz.

Diğer video da icraat yok, sadece tarif ediyor bir iki cümleyle.
https://youtu.be/oBqUYKQvkPE

Tosya bıçağı yapımı diye aratırsanız benim izlemediğim diğer videolarda belki daha detaylı gösteren vardır.
İyi çalışmalar.
Başarılı olan insanların ortak özelliği, çok çalışmalarıdır.
———————————————————-
https://www.instagram.com/avci_knives/

Arıklı işi Cemil usta

• **
  • 183
  • Cemil- Murat
« Yanıtla #6 : 06 Ocak 2021, 20:39:44 »
https://youtu.be/LrZaLIMEy4g
Her iki videoda da çok kısa geçiyor. Bunda 6:30'da 3-5 saniye gösteriyor. En azından bıçağın ağzının nasıl dayandığını, eğlenin nasıl tutulduğunu görebilirsiniz.

Diğer video da icraat yok, sadece tarif ediyor bir iki cümleyle.
https://youtu.be/oBqUYKQvkPE

Tosya bıçağı yapımı diye aratırsanız benim izlemediğim diğer videolarda belki daha detaylı gösteren vardır.
İyi çalışmalar.

Zahmet edip ilgilenmek nezaketinde bulunduğunuz için teşekkür ederim zahmet verdim hakkınizi helal edin..
(39-Zümer 17)

Sait

• 349
  • Meslek: Tıbbi Satış Mümessili
« Yanıtla #7 : 06 Ocak 2021, 21:27:51 »
Konu kapanmış gibi ama birinci elden bilgiyi alıp yazmak istedim . Kayınpederim bursada 13 yaşından beri bu bağ testeresi diyor bunlardan yapıyor şuan 60 yaşında . Bursada bazı yerlerde bıçkı da diyorlar . Kendisi dişleri
Eğeyle kendisinin açtığını söylüyor tek tek , yukarıda tahmin edildiği gibi önce bu daire testere gibi bir aletle açıp eğe ile kesici hale getirme şeklinde çalışnlarda varmış fakat kendisi bunu hem ekstra iş yükü hemde kesme performansını kötü etkilediği yönünde yorumda bulundu . Günlük artık az ürün çıkarmasına rağmen karadenize iç anadoluya ürün gönderiyor .

Arıklı işi Cemil usta

• **
  • 183
  • Cemil- Murat
« Yanıtla #8 : 07 Ocak 2021, 15:50:33 »
Konu kapanmış gibi ama birinci elden bilgiyi alıp yazmak istedim . Kayınpederim bursada 13 yaşından beri bu bağ testeresi diyor bunlardan yapıyor şuan 60 yaşında . Bursada bazı yerlerde bıçkı da diyorlar . Kendisi dişleri
Eğeyle kendisinin açtığını söylüyor tek tek , yukarıda tahmin edildiği gibi önce bu daire testere gibi bir aletle açıp eğe ile kesici hale getirme şeklinde çalışnlarda varmış fakat kendisi bunu hem ekstra iş yükü hemde kesme performansını kötü etkilediği yönünde yorumda bulundu . Günlük artık az ürün çıkarmasına rağmen karadenize iç anadoluya ürün gönderiyor .

Teşekkür ederim ustam.
 Keşke ustanın bir videosu veya imkan olsa da yanında bir kaç zaman bunun eğitimini alsak nasip diyelim.
 Çok teşekkür ederim
(39-Zümer 17)

Sait

• 349
« Yanıtla #9 : 07 Ocak 2021, 15:57:31 »

Teşekkür ederim ustam.

Keşke ustanın bir videosu veya imkan olsa da yanında bir kaç zaman bunun eğitimini alsak nasip diyelim.
 Çok teşekkür ederim

Rica ederim , evet valla zaten işler böyle giderse bende çırak olarak yanına gireceğm galiba :))

Arıklı işi Cemil usta

• **
  • 183
  • Cemil- Murat
« Yanıtla #10 : 07 Ocak 2021, 16:00:34 »
Peki en azından asinalaginiz açısından çeliğin türünden hiç bahsettimi eski ustamız.
 Ben budama testeresi ile ( eski) yapmayı denedim lakin su verildiği için sanırım ağız açmak çok zor. Ne tür malzeme kullanıldığını biliyormusunuz
(39-Zümer 17)

Sait

• 349
« Yanıtla #11 : 07 Ocak 2021, 21:14:58 »
Peki en azından asinalaginiz açısından çeliğin türünden hiç bahsettimi eski ustamız.
 Ben budama testeresi ile ( eski) yapmayı denedim lakin su verildiği için sanırım ağız açmak çok zor. Ne tür malzeme kullanıldığını biliyormusunuz

Hocam şimdi şöyleki bu testereleri çinden ithal eden de var çinden gelen çelikle yapan da var hakikaten yüksek larbonlu çelik kullanan da , usta bu konuda çok hassas ama eskileri biliyorsunuz çelik ismi çok da bilinmez ama yüksek karbonlu ağız tutuşu iyi bir çeliktir sonuçta sertleşedebiliyorsa siz de yumuşatma tavlamasından sonra kullanabilirsiniz diye düşünüyorum elinizdeki malzemeye göre . Dediğim gibi sizdekinin herşey çıkma ihtimali de var .  Birde ustamız çanakkaleye de gönderiyor ihtimal belki o dur :) diğer tarafında ne yazıyor . 
« Son Düzenleme: 07 Ocak 2021, 21:16:49 Gönderen: Sait »

Arıklı işi Cemil usta

• **
  • 183
  • Cemil- Murat
« Yanıtla #12 : 07 Ocak 2021, 21:38:42 »

Hocam şimdi şöyleki bu testereleri çinden ithal eden de var çinden gelen çelikle yapan da var hakikaten yüksek larbonlu çelik kullanan da , usta bu konuda çok hassas ama eskileri biliyorsunuz çelik ismi çok da bilinmez ama yüksek karbonlu ağız tutuşu iyi bir çeliktir sonuçta sertleşedebiliyorsa siz de yumuşatma tavlamasından sonra kullanabilirsiniz diye düşünüyorum elinizdeki malzemeye göre . Dediğim gibi sizdekinin herşey çıkma ihtimali de var .  Birde ustamız çanakkaleye de gönderiyor ihtimal belki o dur :) diğer tarafında ne yazıyor . 

Ustam resim  gorseldi ama genelde Bizim bu yörede de bursa bağ bıçağı kullanılıyor bursa bu işin hakikatten duayeni
 Yumuşatma tavlamasi hiç aklıma gelmemişti çok teşekkür ederim zahmet verdim
(39-Zümer 17)

Sait

• 349
« Yanıtla #13 : 07 Ocak 2021, 22:41:59 »

Ustam resim  gorseldi ama genelde Bizim bu yörede de bursa bağ bıçağı kullanılıyor bursa bu işin hakikatten duayeni
 Yumuşatma tavlamasi hiç aklıma gelmemişti çok teşekkür ederim zahmet verdim

Rica ederim yardımcı olabildiysem ne mutlu.