Bıçağın neresinin ne kadar ve hangi yönde daldırılacağının kararını verirken bakılacaklar:
* Neye batırılacak? Su mu yoksa yağ mı?
Yağ yanıcıdır, yanmasın diye çok sıcak olan kısımların hepsini hemen yağa daldırmak gerekir yoksa yağ alev alır. Panik yaparsanız yağı döküp yangın dahi çıkarabilirsiniz.
Su ise soğutmayı çok hızlı yapar, suya giren ile girmeyen, az yada geç giren taraf arasındaki sıcaklık farkının artması eğrilme, çarpılma hatta kırılma ile sonuçlanabilir.
* Isıl işlem kabının boyu ve derinliği
Dar derin bir kabınız varsa mecburen dik, sığ ve uzun bir kabınız varsa mecburen yatay sokacaksınız.
* Su verilenin şekli, hatta kesiti ve hangi kısımlarının su almasına gerek olduğu
Suda su verirken bıçağı ağzı yukarı bakar şekilde yatay suya daldırmak, soğumak için biraz daha çok zamana ihtiyaç duyan sırta fazladan zaman vererek riski azaltır. Tam aksine ağız aşağı bakar şekilde yarım daldırılırsa, sırt hiç suya girmezse, eğer aksilik olmazsa ağzı sert ve sırtı yumuşak bir bıçağınız olabilir. Aynı şekilde belki de sap kısmının yumuşak ön kısmın komple yumuşak olmasını isterseniz bıçağı bir yere kadar dik daldırmak işinizi görecektir.