Bıçak Sanatı - Forum

İlk Bıçak Denemem

uraz

• *
  • 3
  • Meslek: Araştırma Görevlisi
  • Yer: Ankara
İlk Bıçak Denemem
« : 27 Temmuz 2020, 17:57:27 »
Değerli Büyüklerim ve Kardeşlerim,

Kendi yaptığım ocak (https://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=14289.0) ile dövülmüş ilk bıçaklarımı da sizlerle paylaşmak istiyorum.

Önce 3 mm kalınlıkta 1065 den bir bıçak dövdüm ve kullanılmış ayçiçek yağında su verdim. Dövme sırasında çelik inceldi ve talaş kaldırınca ciddi bir sırt sorunu yaşadım. Bu sebeple 5 mm 1060 ile devam etmeye karar verdim.

Bu çelikten (1060-5mmx5cmx100cm) 2 adet farklı boylarda tamamen serbest form diyebileceğim bıçaklar dövdüm.

Dövme sonrası

Su verme öncesi, dövüldüğü çelik lama ile

Sırt Kalınlığı

Su vermek için kanola yağı bulamadım, internetten sipariş vereceğim ama forumda biraz gezerken MB1 su verme yağını kullandığınızı gördüm firma ile irtibata geçip onlardan bir teneke almayı düşünüyorum. Bu bıçak denemesinde kristal marka rafine mısır yağı kullandım, 1-2 akademik çalışma içerisinde kanoladan sonra tercih edilebilecek ilk yağ mısır gibi görünüyordu.

Yabancı forumlarda okuduğum kadarıyla yağın viskozitesini arttırmak için 120-140 F e kadar ısıtın deniyordu, sizlerde galiba 40-50 C yapıyorsunuz, bunun için su vermeden önce 3-4 kere hurda metal ısıtıp bunu yağın içine daldırdım. Elimde bir termokupl veya büyükçe bir mıknatıs olmadığından parçaları yukarıda verdiğim sarı-kırmızı renge getirip yağa daldırdım.

Eğe testini tam anlamıyla olmasa da yakın bir şekilde geçtiğini düşünüyorum.

Su verme sonrası

Menevişleme için hatta öncesi ve sonrası için çok farklı görüşler mevcut. Aklım çok karıştığından şöyle yaptım. 200 derece de 1 saat sonra su ile soğutma, 200 derece de 1 saat sonra oda sıcaklığında soğutma.

Menevişleme sonrası

Pirinç pinler ve Balçak

Ceviz Kabza

Yapıştırıcı olarak bu resimde görünen epoksiyi kullandım ama 5 dklık değil de üzerinde 15-20 dk çalışabilecek bir epoksi bulmam gerektiğini anladım. Bu konu da deneyimlerinizden faydalanmak isterim.

Kalıba Alma

Kalıp Sonrası

Kabza ve bileme sonrası Bıçak-1

Kabza ve bileme sonrası Bıçak-2

Bıçak ölçüleri (en 3.5cm ve 3cm)

Kabzalara Teak yağı uyguladıktan sonra kururken

Sol 3 mm dediğim test çalışması orta ve sağ mevcut acemilik çalışması

İlk 3 mm olan çeliğe su vermek için kullanılmış ayçiçeği yağı kullanmıştım onun ağız açma ve bilemesi 220 kum da 10dk sürmüştü, hiç kullanılmamış rafine mısır yağında su verdiğim çeliklerin ise bilemesi farklı kumlarda 1 saat sürdü. Ben sol 3 mm çeliğe su verebildiğimi düşünmüşüm ama çelik yumuşak kalmış, tabi hepsi bir deneyim ve forumu iyi okumadan heyecanla iş yapmaktan kaynaklı. 

Dövme, Çeliği Ortaya Çıkarma, Ağız Açma, Menevişleme ve Kabza şekillendirme için her aşamada sırayla 40 ve 80 kum zımpara; Kabza, Balçak ve Bileme için sırasıyla 120, 150 ve 220 kum zımpara ile Kabza deliklerini açmak için HSS 5.00 mm matkap ucu ile Bosch PBD40 masa matkabı kullandım. Balçak ise önce aynı matkap ucuyla delindi sonrasında yuvarlak küçük eğe ve normal eğe ile genişletildi.

İş güvenliği önemli olduğundan çalışmalarımda işçi gözlüğü ile birlikte kullandığım maskeyi de paylaşıyorum. Filtreleri ABEK1 standardında ocak çalışırken ortaya çıkan seramik elyaf taneleri ile diğer talaş alma işlemlerini yaparken hava içerisinde asılı kalan parçaları tuttuğunu düşünüyorum.

Saygılarımla
Uraz Yavanoğlu
« Son Düzenleme: 27 Temmuz 2020, 18:03:00 Gönderen: uraz »

Zafer ÇELİKOĞLU

• 557
  • Meslek: Emekli
  • Yer: izmir / Buca
Ynt: İlk Bıçak Denemem
« Yanıtla #1 : 27 Temmuz 2020, 21:16:34 »
Emeklerinize sağlık,bu yola baş koyduğunuz belli,bol bol okuyarak,bir öncekinde yaptığınız hataları düzelterek ve aceleciliğinizi kontrol altına alarak,kısa zamanda çok daha iyi çalışmalara imza atacağınızı düşünüyorum.

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
Ynt: İlk Bıçak Denemem
« Yanıtla #2 : 27 Temmuz 2020, 21:41:37 »
Emeğinize sağlık. Bıçaklar ve nihai ürünlerle ilgili konuşmak yerine çalışmalarınız hakkında birkaç şey söylemeyi daha uygun görüyorum, zira daha değerliler. Ocak, örs, vb ekipmanlara sahip oluşunuz ve ısıl işlem yağı, epoxy gibi eksikleriniz için tavsiye arayışınız bu işe daha uzun süreler devam edeceğinizi gösteriyor. Bu anlamda çok sevindim. Umarım sağlıklı ve motivasyonlu şekilde uzun yıllar devam edersiniz. Gelecek çalışmalarınızı merakla bekliyor olacağım. :2up