Bıçak Sanatı - Forum

Balık-Kamp Bıçağı

Balık-Kamp Bıçağı
« : 20 Mayıs 2020, 01:06:49 »
Tek ağızlı ve genel kullanım amaçlı bir bıçak, bir küçüğünü daha önce yine aynı çelikten yapmıştım, boyutu biraz daha büyük olmakla birlikte yine aynı geometriye sahip bir bıçak. Bunun diğerinden farklı olarak pimlerin kenarlarda olması da söylenebilir. Bıçağın tek ağzı var ama diğer yüzü de düz değil, içbükey bir yapısı var, bunun neden yapıldığıyla ilgili daha önce çok konuşmuştuk  ;) (Orkun daha önce laf attığı için paylaşayım dedim  ^-^ ^-^ )
Çelik: M390
Toplam Boy: 230 mm
Namlu: 110 mm
Klınlık: 4.2 mm
Menevişleme: 500 derecede iki kez ikişer saat.
Sap Ahşabı: Janjanlı Bubinga

Nuri Aydın

• 204
  • Meslek: Elektrik teknisyeni
  • Yer: Bursa.gemlik
Ynt: Balık-Kamp Bıçağı
« Yanıtla #1 : 20 Mayıs 2020, 01:27:27 »
Elinize sağlık sefa hocam

dela

• *
  • 2187
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
« Yanıtla #2 : 20 Mayıs 2020, 01:31:38 »
Hocam elinize sağlık.

fatihbyfatih

• 152
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Samsun
« Yanıtla #3 : 20 Mayıs 2020, 02:08:11 »
Hocam elinize sağlık

Emrah06

• 337
  • Meslek: Bim Management
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #4 : 20 Mayıs 2020, 02:45:48 »
Ellerinize sağlık Sefa hocam..
Ateşe dayanabildiğin kadar günah işle...

Mahmut Erdoğan

• 592
  • Meslek: Matematik Öğrtmni-Makina Müh(öğrnci)
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #5 : 20 Mayıs 2020, 04:10:24 »
Sefa Hocam emeğinize sağlık yine bir sanat eseri olmuş  :2up
ayrıca paylaşım için teşekkür ederim ( Sizin paylaşımları görünce kalkıp bir bıçak yapasın geliyor  :2up )
neden kenarlarda 6 pim estetik mi ? sağlamlık mi ? yada akıl edemediğim başka birşeymi?
(Rabbimiz!) Ancak sana kulluk ederiz ve yalnız senden medet umarız.(Fatiha 5)

orkunaydin350

• *
  • 2017
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #6 : 20 Mayıs 2020, 13:10:44 »
Yapan ve paylaşan elleriniz dert görmesin hocam, çok teşekkürler. ^-^
Pimler benim de ilgimi çekti, şişirdiniz mi hocam? Kabza bütünlüğüne faydası var mıdır küçük bile olsa fazla sayıda pimin?

Basat

• 211
  • Meslek: Memur
  • Yer: Tatvan
« Yanıtla #7 : 20 Mayıs 2020, 17:16:30 »
Elinize sağlık, çok şık olmuş.
Başarılı olan insanların ortak özelliği, çok çalışmalarıdır.
———————————————————-
https://www.instagram.com/avci_knives/

mustafa TA4AHZ

• 400
  • Meslek: özel sektör -işçi
  • Yer: denizli
« Yanıtla #8 : 20 Mayıs 2020, 20:05:18 »
ellerinize sağlık hocam. makine bitirişi namlu, ben beceremediğimden midir bilmem, çok güzel göründü gözüme, :) hep yapmayı istediğim ama beceremediğim bir namlu.  inşallah bir gün biz de böyle güzel bıçaklar yapabiliriz, saygı ve selamlar hocam.
.....tarih yazmak korkaklara göre bir iş değildir.....

Sait

• 349
  • Meslek: Tıbbi Satış Mümessili
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #9 : 20 Mayıs 2020, 20:12:26 »
Sefa hocam elinize sağlık çok güzel olmuş . Tek ağızlı bıçakları çok seviyorum bir tane yapmış olmama rağmen :) kesme kabiliyeti çok güzel annemin de mutfakta favorisi  :2up

« Yanıtla #10 : 20 Mayıs 2020, 22:25:51 »
Sadece bıçak değil kılıf ta konuşuyor tabir-i caiz ise Sefa Ustam elinize sağlık  ^-^
Özgür Burak TAŞDEMİR
                                                                      zek®

« Yanıtla #11 : 21 Mayıs 2020, 02:29:34 »
Arkadaşlar, hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim, sağolun, beğendiğinize sevindim.
Hem Orkun hem de Mahmut hocam pimleri sormuş, çok özel bir nedeni yok ama, balıkta kullanılacağını düşünerek, ahşabın olası kabarmalarına karşı oradan buradan kalkmaya çalışmasın diyerek ek bir önlem diyelim.

Ersin Özdemir

• 2462
  • Meslek: ( Makine teknikeri )
  • Yer: Viyana-İstabul- Edirne
« Yanıtla #12 : 21 Mayıs 2020, 03:47:14 »
Sefa hocam.elinize sağlık
namlunun tek tarafı duz olmasi buyuk ugras gerektiriyor, benim.elimde bir tane var bir turlu duz simetriye getiremedim, gercekten tebrik ediyorum

isotto

• 27
  • Yer: Türkiye
« Yanıtla #13 : 21 Mayıs 2020, 09:35:39 »
Elinize sağlık Sefa hocam,

Tek ağızlı bıçaklar için sormak istediğim bir şey var, Honesuki konularına baktım biraz kafa karışıklığı oldu. Diğer tarafı iç bükey yaparsak / yapmazsak nasıl bir kesici ağız açılmalı ? Bir kuralı var mı ?

Tek taraflı scandi, tek taraflı ikinci bir kesici ağız, iki taraflı simetrik ya da asimetrik kesici ağızlar konuşulmuş geçmiş konularda hangi kiriterlere göre karar vereceğiz ?

mustafa TA4AHZ

• 400
  • Meslek: özel sektör -işçi
  • Yer: denizli
« Yanıtla #14 : 21 Mayıs 2020, 12:17:43 »
konu denk geldi ben de sorayım mahsuru yoksa :)

t7 çubuk çelikten  5 tane mutfak bıçağı profili kestim, saplarını delip az sonra fırına götüreceğim, düz lama değil de V şeklinde çelik olduğundan tek taraflı ağız açmayı düşündüm, açılmayan diğer tarafa ve açtığımız ağıza  inceden 2, ağız açılabilir mi, tel tarafı sonuna kadar açıp ince bir ağız yapsam dayanıklı olur mu bilemedim, danışmak istedim. teşekkürler ustam.
.....tarih yazmak korkaklara göre bir iş değildir.....

« Yanıtla #15 : 23 Mayıs 2020, 22:10:33 »

Tek ağızlı bıçaklar için sormak istediğim bir şey var, Honesuki konularına baktım biraz kafa karışıklığı oldu. Diğer tarafı iç bükey yaparsak / yapmazsak nasıl bir kesici ağız açılmalı ? Bir kuralı var mı ?

Tek taraflı scandi, tek taraflı ikinci bir kesici ağız, iki taraflı simetrik ya da asimetrik kesici ağızlar konuşulmuş geçmiş konularda hangi kiriterlere göre karar vereceğiz ?
Öncelikle teşekkürler, sağolasın.
Diğer tarafı iç bükey yaparsak / yapmazsak nasıl bir kesici ağız açılmalı bu soruyu tam anlayamadım aslında o nedenle ne yanıt vereceğimi de bilemedim, biraz daha açarsan sevinirim. Genel olarak söylemek gerekirse, bıçağın orijinali ne ise ona göre işlem yapmakta yarar var, kendimden örnek verecek olursam buna uymaya çalışıyorum. Bu açıları veya ağız yapısını bıçağın yapacağı iş belirliyor örneğin, Yanagiba Suşi vs yapımında kullanılırken Honesuki daha çok et işlerinde veya Nakiri sebze kesmede kullanılıyor.

« Yanıtla #16 : 23 Mayıs 2020, 22:11:57 »
konu denk geldi ben de sorayım mahsuru yoksa :)

t7 çubuk çelikten  5 tane mutfak bıçağı profili kestim, saplarını delip az sonra fırına götüreceğim, düz lama değil de V şeklinde çelik olduğundan tek taraflı ağız açmayı düşündüm, açılmayan diğer tarafa ve açtığımız ağıza  inceden 2, ağız açılabilir mi, tel tarafı sonuna kadar açıp ince bir ağız yapsam dayanıklı olur mu bilemedim, danışmak istedim. teşekkürler ustam.
Bence açılır, açmak istiyorsan hiç düşünmeden açabilirsin  ;)

isotto

• 27
« Yanıtla #17 : 24 Mayıs 2020, 16:39:21 »

Öncelikle teşekkürler, sağolasın.
Diğer tarafı iç bükey yaparsak / yapmazsak nasıl bir kesici ağız açılmalı bu soruyu tam anlayamadım aslında o nedenle ne yanıt vereceğimi de bilemedim, biraz daha açarsan sevinirim. Genel olarak söylemek gerekirse, bıçağın orijinali ne ise ona göre işlem yapmakta yarar var, kendimden örnek verecek olursam buna uymaya çalışıyorum. Bu açıları veya ağız yapısını bıçağın yapacağı iş belirliyor örneğin, Yanagiba Suşi vs yapımında kullanılırken Honesuki daha çok et işlerinde veya Nakiri sebze kesmede kullanılıyor.

İşin aslı şu Sefa hocam, Kiridashi çalışıyorum 2. bıçağım olacak, forumda onu araştırırken Honesukiye kadar gitti konu, kafa jelibon kıvamına geldi. Kesici ağzı nasıl yapacağımı bilemedim.

« Yanıtla #18 : 24 Mayıs 2020, 17:24:23 »
Aslında tek bıçağa odaklanmakta yarar var, Kiridashi yapıyorsan başka tarafa bakmadan oradan devam etmek lazım  ;)  özellikle Japonik işlerde bir çoğunda ayrı özellik olduğundan dağılınca toplayamayabilirsin. Kiridashi de kesici ağız sadece bir tarafa açılıyor hepsi bu kadar.

isotto

• 27
« Yanıtla #19 : 24 Mayıs 2020, 18:03:39 »
Teşekkür ederim, iyi bayramlar  :2up