Bıçak Sanatı - Forum

#1 Tactical/Survival

Hakan Polat

• 248
  • Meslek: muhasebeci
  • Yer: izmir bayraklı
Ynt: #1 Tactical/Survival
« Yanıtla #20 : 29 Kasım 2019, 15:10:00 »
Çok güzel. Ellerinize sağlık. Gerçekten yakışıklı duruyor. Sormak istediğim bir şey var. Bu tip taktik veya askeri bıçaklarda D2 veya Sleipner kullanmak ne kadar sağlıklı olur? Darbeyi sadece bıçağın uç kısmı yani sivri tarafı karşılayacağını varsayarsak bu çelikleri gönül rahatlığıyla kullanabilir miyiz?

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #21 : 29 Kasım 2019, 15:37:55 »
Çok teşekkürler, beğenmenize sevindim.

Tactical işlemler yada malzeme-metalurji uzmanı değilim. Sorunuza tam %100 cevap veremem ama Instagram'da bu işleri iyi yapan Polonya'lı bir bıçakçıyı takip ediyorum: https://www.instagram.com/mk_knivesandtools/ Sleipner'i sıklıkla kullanıyor. Geometrisi iyi ayarlanmış ve ısıl işlemi başarılı yapılmış herhangi bir çelik(bıçak yapımına uygun olan) isteklerinizi karşılayacaktır diye düşünüyorum. Mesela Sefa hoca hep bunu savunur ve sürekli vurgular. Limitler dahilinde bir kullanıcının bıçağı rütin işlerde kullanarak çeliğin ne olduğunu anlayabilmesi mümkün değildir. Aynı bıçağı farklı bir çelikten de yapsanız ikisinin arasındaki performansı bile belki anlayamayabilir. En azından ben hala karbonlar arasındaki farkı kullanırken göremiyorum. Isıl işlemi başarılı olsun yeter.

Uddeholm'ün hazırladığı katalogda Sleipner için şu ifade kullanılmış:
ÇOK AMAÇLI BIÇAK ÇELIGI
Uddeholm'ün klasik D2/W1.2379 takım çeliginin daha yüksek tokluga sahip olan modern
versiyonu. Toz metalurjik çelik olmamasına ragmen, D2/1.2379 takım çeligine kıyasla
Uddeholm Sleipner'daki ince mikroyapı, daha kolay isleme ve taslama saglar. Sertlik
aralıgı 60-64 HRc’dir.

Katalog linki: https://transfernow.net/62et72e06s0w

Hakan Polat

• 248
  • Meslek: muhasebeci
  • Yer: izmir bayraklı
« Yanıtla #22 : 29 Kasım 2019, 15:59:50 »
Cevabınız için çok teşekkür ederim.  :)

yunus_cbn

• 1147
  • Yer: Manisa
« Yanıtla #23 : 29 Kasım 2019, 21:36:21 »
Eline sağlık kardeşim çok temiz bir iş çıkarmışsın kozmetiği  müthiş olmuş. Ha eleştirme konusuna gelince sahibi beğendiyse ve ihtiyaçlarını karşılayacaksa sorun yok lakin yukarıdaki arkadaşlarımızın bence söylediklerini bir kenara not et bir dahaki sefer icin  :2up
Beni bu guzel havalar mahvetti

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
« Yanıtla #24 : 02 Aralık 2019, 08:01:15 »
Çok teşekkürler abi, aklımda. ;)

atikmehmet

• 1212
  • Mehmet ATİK - 1984
  • Meslek: Şehir Plancısı
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #25 : 02 Aralık 2019, 09:05:29 »
Beğenmene çok sevindim Mehmet ustam. Senin sanat eserlerinin yanında şekilsiz akraba evliliği gibi duruyor, katılıyorum. :D
Planıma göre sırttaki ikinci ağız aslında sadece uçta sivri olacaktı ve en geride(sap tarafında) ağız her iki taraftan da birleşmeyecek ve keskin olmayacaktı. Tabi sadece hesapta öyle kaldı. Tam olarak hem açı vererek ağız açmayı, taşlama yüksekliğini korumayı ve ağızları sadece uçta birleştirip geriye doğru keskinliği kaybetmeyi beceremedim. Bir defada yapılabilecek çok komplex bir iş benim için. :)

:D :D Estağfrullah ustam. Gayet güzel olmuş. Bu arada bende bu yalancı ağızda pek başarılı olamıyorum. Herzaman tasarladığım yerden geride çıkıyor :)
Nece yitik biçek erse öz sapın yonumas
www.instagram.com/atik_mehmt/
www.mehmetatik.com

mustafa TA4AHZ

• 400
  • Meslek: özel sektör -işçi
  • Yer: denizli
« Yanıtla #26 : 02 Ocak 2020, 21:58:44 »
ustam ellerinize sağlık, yeni gördüm konuyu, çok beğendim, birden fazla ağız açısına sahip olan bıçakları çok seviyorum ben :) formu çok iyi olmuş, emeklerinize sağlık,

.....tarih yazmak korkaklara göre bir iş değildir.....

maytir

• 288
    • ARTVENTURE Reklam Tasarım
  • Meslek: Grafik Tasarımcı - KRAV MAGA Eğitmen
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #27 : 03 Ocak 2020, 00:46:42 »
 Ellerinize sağlık, çok güzel olmuş.
Tasarım ve malzeme ile ilgili yorum yapmak haddime değil. Zaten ustalar da söylenmesi gerekenleri söylemişler.
Ben biraz da işim gereği sürekli kafa yorduğumuzdan fonksiyonellik üzerine bir kaç ekleme yapmak istiyorum

KILIF
- Kullanıcı meskun mahal değil de dağ operasyonlarına katılıyor ise, Islak ortamlarda sorun yaratacağından deri kılıf tercih edilmemeli.
- Gerektiğinde sessiz ve hızlı açılacak bir/birden fazla mekanizme tercih edilmeli.
- Boğuşma sırasında düşman bıçağı kılıftan kolayca çıkarıp size kendi bıçağınızla hamle yapamamalı. Çok başarılı olmasa da Extrema Reito’nun bağzı modellerinde bu türlü mekanizmalar var. Yada bu konuda dalış bıçaklarının kılıfları referans alınabilir.
- Kılıfta kydex tercih edildiğinde, bıçak kılıfa sessiz girip çıkacak tertibat alınmalı (Bu genellikle en iyi markalarda bile yok, kullanıcı kendi çözümünü üretmek durumunda kalıyor).

SAP
- Çamur, soğuk, kan ve farklı kimyasallar nedeni ile tahta sap aşırı kayganlaşabiliyor. Ya ahşap tercih edilmemeli yada sap kaymayı engelleyici bir tasarıma sahip olmalı. Kanımca G10 gibi melzelemer çıplak elde iyi ancak eldivenli kullanımda gereğinden fazla tutunma sağlıyor.
- Bıçağın sapı ve kılıfı eldivenle kullanımda rahat ettirecek kabalıkta olmalı (Son dönem, taktik bıçakların kabzası bu yüzden daha iri ve kabadır)
- Dairesel savurma hamlelerinde bıçak sapının arkası elden fırlamayı engelleyecek yapıda olmalı.
- Dairesel yada doğrusal saplama hamlelerinde (bıçak hücum yeleği, yada eklem arasına takıldığında büyük bir dirençle karşılaşır. El,  saptan kesici kısma kaymayacak dizaynda olmalı.
- Doğrusal, saplama hamlelerinde tercihe göre bıçak ağzı ya aşağıda, yada yukarıda tutulur. Her iki tutuşta da başparmağı destekleyici bir tasarım tercih edilmeli.
- Dairesel yarma/kesme hamlelerinde bıçak aşağı doğru tutulduğunda yine başparmak destekleyici bir tasarım tercih edilmeli.
- Balçak kullanılacak ise bu yukarıda belirtilen özellikleri desteklemeli ancak boyut hareketi kısıtlayacak kadar abartılmamalı.

BIÇAK
- Bıçağın uç kısmı ortaya yakın olmalı. Yukarıda kalması farklı tutuş pozisyonlarında fonksiyonel olmayabiliyor.
- Doğa kullanımında ağırlık merkezinin önde olması çok iyi. Bileği yormuyor ve odun yarmak gibi hamleleri destekliyor. Ancak taktik kullanımda gerektiğinde tek elle çabuk çevirmek için ağırlık merkezi ortada olmalı.
- Bıçak ağzının sapa yakın kısmında bir bölümün tırtıklı (bunun ismini bilmiyorum, yabancıların serrated dedikleri) yapılması acil durumlarda halat, perlon vs. kesimini destekler.
- Farklı durum ve acil durumlar için minik bazı seçenekler de karşı tarafa sunulmalı
« Son Düzenleme: 03 Ocak 2020, 01:20:34 Gönderen: maytir »
Mustafa Aytır
10-02-1971 - İSTANBUL
https://www.instagram.com/atolye_maytir/

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
« Yanıtla #28 : 03 Ocak 2020, 08:47:55 »
Mustafa bey, zaman ayırıp yaptığınız detaylı açıklamalar için çok teşekkür ederim. İşin derinlerine indikçe düşünülmesi gereken çok ayrıntı çıkıyor. Bunlar da aslında benim altından kalkabileceğim işler değil.(En azından şu anda değil.) Hatır için yaptığım bir çalışmaydı. Bundan sonra tekrarı olursa tavsiyeleriniz aklımda olacak. :2up

mehmetarslan

• 24
  • Mehmet Arslan, 1980
  • Meslek: bilişim
  • Yer: ankara
« Yanıtla #29 : 04 Ocak 2020, 18:54:46 »
Orkun bey çok güzel bir bıçak olmuş çok beğendim. Bıçakla ilgili eleştiride bulunacak durumda değilim. Ancak sonraki yapacağınız bu tarz bıçaklarınızda belki faydalı olur diyerek küçük bir kaç öneride bulunmak istiyorum.

Askeri amaçlı bir bıçak olduğundan saplama hamlesinin daha etkili olması için her iki yanağa askeri kasaturalarda olduğu gibi kan olukları açılabilir.

Özellikle gece operasyonlarında sessizlik hayati öneme sahip olduğundan, bıçak kılıfının bacağa sabitlenmesini sağlayacak bir tasarım yapılabilir. Komando bıçaklarının kılıfının en ucundaki delik ve bu delikte bulunan sarılmış uzun ipe benzer basit bir çözüm uygulanabilir.

Kullanacak kişi sivil kıyafetle de operasyonlara katılıyorsa ceket veya montun altına gizlenmesi için, kılıfın kemerin arka tarafında sırtta kalan kısmına yatay şekilde takılabilecek şekilde tasarlanması faydalı olabilir.

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
« Yanıtla #30 : 06 Ocak 2020, 08:25:40 »
Mehmet bey, değerli yorum ve bilgileriniz için çok teşekkürler.