Bıçak Sanatı - Forum

Aristo ocağında antik demir üretimi

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
Aristo ocağında antik demir üretimi
« : 19 Mayıs 2019, 19:06:30 »
Merhaba arkadaşlar,

Aristo ocağı (aristotle furnace) diye adlandırılan aslında basit ama fonksiyonel bir ocakta, eski hurda malzemeleri tekrar işleyerek, kullanılabilir antik demir lama üretimini anlatmaya çalıştım. Amaç oldukça eski bir yöntemi kullanarak deneysel bir çalışma yapmaktı.

Ocağa atılan demir yaklaşık 1 kilo kadardı ve ocak içerisinde kalan bir demir parça yoktu. Yalnız ilk dövme ile tam yapışmayan parçaların dökülmesi ve ardından dövme aşamasında kopan parçalar ve tufal yüzünden son ürün 350 gr. ağırlığında oldu.

İlk eritme süreci yaklaşık 1 saat sürdü. sonraki dövme ve katlama dahil 3 saatlik bir koşturmanın sonunda bu ürünü elde edebildim.

Çalışma sonucunda ortaya çıkan ürün düşük karbonlu bir malzemeydi, zaten öncelikli amaç ocağın ve sistemin çalışıp çalışmadığını test etmekti.

http://gokhanbakla.blogspot.com/2019/05/aristo-ocagnda-antik-demir-uretimi.html

« Son Düzenleme: 19 Mayıs 2019, 19:15:17 Gönderen: gökhan bakla »

özdemir murat

• 160
  • Meslek: Kamu
  • Yer: Diyarbakır
Ynt: Aristo ocağında antik demir üretimi
« Yanıtla #1 : 19 Mayıs 2019, 19:20:16 »
Elinize sağlık gökhan hocam.
Konu ile ilgili bi  sorum olacak.
Çıkan ürünü ağaç kütük üstünde dövmenin amacı nedir. Çıkan ürünün kompozisyonuna bir etkisi var mı yoksa sadece dağılmaması için mi?. Tatara videolarında da sıkça gördüğüm bi işlem. 

« Yanıtla #2 : 19 Mayıs 2019, 19:29:17 »
Bunlar çok değerli çalışmalar Gökhan Ustam, geçmişe bir pencere açmanın yanında sürecin bize yaptı katkı gerçekten de çok önemli. Ellerine kollarına sağlık.

gökhan bakla

• 2620
    • blog
« Yanıtla #3 : 19 Mayıs 2019, 22:37:44 »
Elinize sağlık gökhan hocam.
Konu ile ilgili bi  sorum olacak.
Çıkan ürünü ağaç kütük üstünde dövmenin amacı nedir. Çıkan ürünün kompozisyonuna bir etkisi var mı yoksa sadece dağılmaması için mi?. Tatara videolarında da sıkça gördüğüm bi işlem. 
Çok teşekkürler murat, ocaktan çıkan külçenin adı luppe yada bloom olarak geçiyor ama Türkçede buna sünger demir diyorlar, bunun asıl nedeni de tıpkı sünger gibi boşluklar barındırması. Tek parça, stabil bir malzeme değil sonuçta hatta karbon oranı bile bölgeden bölgeye değişebiliyor ki kıvılcım testinde bazen patlayan kıvılcımlar gözlemlesem de genelde düz kıvılcımlar vardı.
Kütükte dövmenin asıl sebebi de bu malzemeyi curuf ve kömürden temizlemek, malzemeyi daha sıkı hale getirmek ki videoda da görüldüğü gibi ocaktan çıkan luppeden çok fazla dökülme oluyor. ;)

Bunlar çok değerli çalışmalar Gökhan Ustam, geçmişe bir pencere açmanın yanında sürecin bize yaptı katkı gerçekten de çok önemli. Ellerine kollarına sağlık.

Çok teşekkürler hocam, uzun süredir aklımda olan bir şeydi nasip bu güneymiş. Süreç kolay gibi ama dövmesi sıkıntılı malzeme sürekli küçülüyor :-\
Şimdi ise zor kısım başlıyor karbon oranını arttırıp çelik elde edebilmek için çabalamalıyım. Bundan sonraki deneme bu yönde ilerleyecek gibi.  ::)
Bir engelin ardından diğeri... :(

Şeref Acar

• *
  • 1599
  • Yer: sarıyer
« Yanıtla #4 : 20 Mayıs 2019, 01:34:03 »
Ustam emeğine sağlık
Böyle çalışmaları görsel olarak anlamak
geçmişte çekilen zahmetleri bir nebze  olsun
hissettiriyor. Paylaşım için teşekkürler.

Bu tarz ergitmelerde çeliğin karbon miktarı,
ocağın yanma süresiyle doğru orantılı mı?

gökhan bakla

• 2620
    • blog
« Yanıtla #5 : 20 Mayıs 2019, 10:43:55 »
Ustam emeğine sağlık
Böyle çalışmaları görsel olarak anlamak
geçmişte çekilen zahmetleri bir nebze  olsun
hissettiriyor. Paylaşım için teşekkürler.

Bu tarz ergitmelerde çeliğin karbon miktarı,
ocağın yanma süresiyle doğru orantılı mı?

Teşekkürler Şeref,

Aslında denklemi etkileyen pek çok faktör var, ama net cevap vermek gerekirse tek başına süre karbon miktarını arttırmaz. Demir ortamdan karbon alsa da ocağın içinde çok kalırsa karbon kaybına da uğrayabilir. Ocağın içinde doğru sıcaklık + hava miktarını yakalarsak demir ortamdan karbon alır ve çelik üretmiş oluruz. Yani, süre doğru koşullarda işe yarar.

Ama yinede bu luppenin her yerinin eşit karbonlu olacağını sanmıyorum. Erken ısınıp erken soğuyan bölgeler olacaktır yada uzun süre eriyik kalan.

Ben bu yaptığım denemede çok katlamadım ama katlama işlemi işte burada asıl uygulanma amacına dönüyor. Katlama ile tüm yapı hem temizleniyor hemde karbon miktarları farklı bölgeler karışıyor. ;)

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #6 : 20 Mayıs 2019, 10:58:41 »
Eline sağlık. Eskilerin yöntemlerini araştırma ve yeniden uygulama yönünde çok önemli bir adımı daha gerçekleştirmiş oldun.  :2up

Bundan sonra atölyelerdeki metal toz ve talaşı da ustaları da üretim için kışkırtacaktır... :)
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

gökhan bakla

• 2620
    • blog
« Yanıtla #7 : 23 Mayıs 2019, 09:47:21 »
Eline sağlık. Eskilerin yöntemlerini araştırma ve yeniden uygulama yönünde çok önemli bir adımı daha gerçekleştirmiş oldun.  :2up

Bundan sonra atölyelerdeki metal toz ve talaşı da ustaları da üretim için kışkırtacaktır... :)

Teşekkürler Eylem.