Bıçak Sanatı - Forum

Deri dikişi için ip seçimi

özdemir murat

• 160
  • Meslek: Kamu
  • Yer: Diyarbakır
Deri dikişi için ip seçimi
« : 17 Mart 2019, 23:28:29 »
   Merhabalar, ilk başlarda kolayca bulunan 0.8-1 mm lik mumlu ipler dikiş için gayet idealdi, fakat sonradan yaptığım bazı işlerde iplik kaynaklı hatalar görmeye başladım. Bunun nedeni ipin yassı olması bazı yerlerde dönme yaparak dikiş simetrisini bozması.
  Bu nedenle yeni bir iplik arayışına girdim fakat gerek malzemecide gerek internette yuvarlak forumlu, bükme bir mumlu ip bulamadım. Bu tarz bir ipi nereden bulabilirim. Şimdiden teşekkürler 🤗

cem eser

• 752
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Ereğli/KONYA
Ynt: Deri dikişi için ip seçimi
« Yanıtla #1 : 19 Mart 2019, 00:13:56 »
Kolay gelsin.Aynı sorunları ben de yaşadım.Sipariş ile internetten aldığım ipler hiç istediğim gibi çıkmadı.O yüzden bı ayakkabı tamircisi ile görüşerek malzemecisi
 ile iletişime geçmenizi tavsiye ederim. Ya da imkânınız varsa gidip yerinden kendiniz alın.
Bir avuç toprak,birazda suyum ben.
Neyimle övüneyim,işte buyum ben.

atikmehmet

• 1212
  • Mehmet ATİK - 1984
  • Meslek: Şehir Plancısı
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #3 : 19 Mart 2019, 09:35:13 »
Ustacım kolay gelsin. Ben de eskiden sorunun ipte olduğunu düşünüyordum. Sizinde dediğiniz gibi yuvarlak ip falan da aramıştım. Ancak sonra fark ettim ki sorun ya deliklerde ki bunun için pançlar var sizde de muhtemelen vardır, yada dikiş dikerken önce hep aynı taraftan geçirme ve sonradan geçirilecek ipin ilk geçen ipliğin neresinde kaldığıdır. Mesela ilk ipi geçirdiniz dikişinizde ikinci ipi hep aşağıda ilerde tutyorsanız bir kez yukarda geride tutarsanız simetri bozulur. Zannediyorum sorun bubdan kaynaklanıyor. Yoksa mumlu ipin bir özelliği de zaten bu yöne göre şekil aması. Bazı durumlarda (ipin çok dönmüş olması gibi) o zaman tolore edemeyip olabiliyor ancak ondada dikişi gevşetip iğneyi serbest bırakıp o kırışıklığı almak sorunu çözecektir. Onun dışında yuvarlak ip olarak ben almıştım ama linkini kaybetmişim. Bu yuvarlak ip dediğim daha kaliteli ve metre ile satılıyordu. Ama dikişlerimde eskisinden güzel sonuç aldım diyemem.

Bu arada söylemeye çalıştığım şey aşağıdaki linkte
https://www.instagram.com/p/Bt1OoGtln9j/?utm_source=ig_share_sheet&igshid=6mvj3j4ra250

Birde dikişte şöyle bir video var ben cok kullanıyorum gayet yardımcı bir yöntem
https://www.instagram.com/p/BtOGEVuDEHE/?utm_source=ig_share_sheet&igshid=1tx9b0ywyjcc2
« Son Düzenleme: 19 Mart 2019, 09:40:12 Gönderen: atikmehmet »
Nece yitik biçek erse öz sapın yonumas
www.instagram.com/atik_mehmt/
www.mehmetatik.com

özdemir murat

• 160
  • Meslek: Kamu
  • Yer: Diyarbakır
« Yanıtla #4 : 19 Mart 2019, 12:04:51 »
Mahmut ustam önce yerli kaynaklardan halledeyim diye düşündüm. 😁
 Dün malzemeciden 12 kat ve 15 kat bükme ağ ipi alıp mumladım.
 Mehmet atik hocam dikişte hataya sebep olan 2 faktör tespit ettim birincisi sizin dediğiniz iğne giriş açısı, sırası  ve dikiş sonunda ki çekme kuvveti. Bunada dikkat etmeye başladım. Bazen arada dalgınlığa gelince sol daki dikişin ilk 2 dişi gibi hata oraya çıkıyor. 

3 farklı ip ile bir deneme yaptım, Pek farklı bir sonuç alamadım. İpler soldan sağa : 15 kat ağ ipi - 12 kat ağ ipi - sim maraka 0.8 mm mumlu ip

Ana sorun dediğiniz gibi delgeçlerde sanırım, çapraz dikiş fazla hata kaldırmıyor, düz delgeç galiba çözecek bu sorunu.

« Son Düzenleme: 19 Mart 2019, 12:08:37 Gönderen: özdemir murat »

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #5 : 19 Mart 2019, 13:20:07 »
Takıcılardaki mumlu ipleri deneyebilirsiniz. Bunlarla bir keresinde işte kullandığım sırt çantamın yük taşıyan bir kısmını tamir etmiştim. Uzun süre 8-12kg arası yükü taşıdı. Dikişler çantadan çok dayandı.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben