Bıçak Sanatı - Forum

#2 Av-Kamp Bıçağı

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
Ynt: #2 Av-Kamp Bıçağı
« Yanıtla #20 : 12 Mart 2019, 09:40:01 »
Hocam elinize sağlık,ben eserden çok daire testereden direkt yapmanıza takıldım. Hocam ne yazık ki daire testerelerin sertliğinin bir standardı yok. Kimi markalar 63-65 hrc yazarken mesela Bosch kataloğunda 46 hrc sertliğe kadar sertleştirilmiştir denmekte.Bu değerlerden ilki bıçak için sert bir değerdir,ikincisi ise bıçak olmayacak kadar yumuşaktır. Bu aralığın bu kadar geniş olması ne yaptığını bilmediği bir duruma yol açıyor insanın :-[ Bana kalırsa bu tarz çeliklerde ben ugraşırım yumuşatma tavlamasına gerek yok dense bile sonunda ısıl işlem yapmadan ne yaptığını bilmek mümkün değil.  Lakin deneyim olsun ağız açma pratiği olsun diye yapılmasında sakınca yoktur tabi ki :)

Evet hocam, çok doğru bir endişe. Hatta bağzı testerelerin sadece dış kısmı sert, merkezi yumuşak olabiliyor, ve hatta bağzı testereler tek parça çelik değil 1mm çelik + 1mm bakır + 1mm çelik şeklinde sandviç yapıda bile olabiliyormuş. Mobilyacıların kullandığı sunta, MDF, ağaç kesmek için kullanılan elmas uçlu testerelerin gövdesi belki bıçak yapımına uygun bile olmayabilir. Çünkü sadece dişlerinde karbür uç var ve gövde kısmının hangi çelik olduğu yada ne yapıda olduğu belli değil.

Benim durumda ise testerenin üstünde König markası ve 1.2235 çelik cinsi yazılıydı. En dış kısmından bir parçayı spiral(canavar) avuç taşlama ile kestim. Spiral ile kesim yaptığınızda iki kesme çizgisi birleşse dahi aslında taşın yuvarlak yapısından dolayı alt kısımda birbirini tutan bir parça hala vardır, bilirsiniz. Nasıl tarif edeceğimi tam bilmiyorum ama...

"a" noktası kesmek istediğiniz yere kadar gitmiş olsa bile, aslında "b" noktası sizin istediğiniz yere gitmediği için halen %100 kesmiş olmuyorsunuz ve kesim yaptığınız yüzeyin altında birbirini tutan bir parça kalmış oluyor. Sanırım şu iki görselde daha net anlaşılır:

Kabaca kestiğim bıçak şablonumu, testerenin geri kalanından ayırabilmek için pense ile yukarı-aşağı yaparak koparmaya çalıştım fakat o minicik alan bile öyle güçlü tutuyorduki, çeliğin sertliğini ve sağlamlığını tahmin etmemde yardımcı olmuştu. Ayrıca choil oyuğu için daha önce hiç kullanılmamış sıfır Pferd saatçi eğesi ile her sürtmede kalkan talaş miktarını gözlemlediğimde "bu bıçak daha sonra nasıl bilenecek" diye düşündürdü. :) Aslında bu bıçağın sertliğinde eksik değil, fazlalık bile var. Meneviş yapılsa daha iyi olurdu muhtemelen.

Sonuç olarak benim yaptığım işlem kriterlere uygundur, eksik birşey yapmadım, kesinlikle olması gerektiği gibi denemez. Fakat sahibinin ne amaçla ve ne sıklıkla kullanacağını düşündüğümde, biraz da ağız açma pratiği gibi değerlendirdiğimde tamamen çöp ve hiç kullaılmayacak bir bıçak olmadı.

Ufuk Dede

• 140
  • Ufuk Dede
  • Meslek: Memur/Biyolog
  • Yer: Hatay
Ynt: #2 Av-Kamp Bıçağı
« Yanıtla #21 : 12 Mart 2019, 10:28:42 »
1.2235 çelik (80CrV2) olduğu yazıyor ve siz sertliğinden eminseniz benimki gereksiz bir kaygı oldu demektir.Buna çok sevindim diyebilirim  :) Metallerle uğraşmak (sevdiğimizden dolayı) bize  kolay gelse de ağır bir iş ve kimsenin emeği heba olsun istemem :) Elinize sağlık tekrardan.
O iyi insanlar o güzel atlara binip çekip gittiler. Demirin tuncuna, insanın piçine kaldık. " YAŞAR KEMAL.