Bıçak Sanatı - Forum

Sert ahşapları işleme sorunu.

cem eser

• 752
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Ereğli/KONYA
Sert ahşapları işleme sorunu.
« : 19 Temmuz 2018, 22:38:38 »
Değerli forumdaşlar sabit namlu bir  bıçak yaparken yaşadığım sorunu sizlerle paylaşmak istedim.
Genellikle sabit namlu bıçaklarda ceviz kullanırım.Son bıçağımda morgül ağacı kullanmak istedim.Profile bıçağı yapıştırıp pimleri çaktım  ve  tam kabzayı zımpara ile (avuç taşlamalara takılan cırt zımpara) şekillendireceğim sırada zımparanın ahşabı işlemediğini ve yaktığını gördüm. :-[ Bir kaç zımpara değiştirmeme rağmen bu soruna çözüm  bulamadım.Şu anda elimde kabza şekillendirmesini bekleyen  2 adet bıçağım var.Böyle giderse ya kabzayı  söküp farklı bir ahşap kullanacağım, ya da bıçak ile yontarak şekillendireceğim. ;) Tavsiyelerinizi bekliyorum.
Bir avuç toprak,birazda suyum ben.
Neyimle övüneyim,işte buyum ben.

Mahmut Erdoğan

• 586
  • Meslek: Matematik Öğrtmni-Makina Müh(öğrnci)
  • Yer: istanbul
Ynt: Sert ahşapları işleme sorunu.
« Yanıtla #1 : 19 Temmuz 2018, 23:16:59 »
hocam hangi zimparayı kullanıyorsunuz marka ?
ahşap için özel biraz daha kaliteli zımparaları deneyin
mesela norton , mirka  gibi
(Rabbimiz!) Ancak sana kulluk ederiz ve yalnız senden medet umarız.(Fatiha 5)

mehmet_

• 1011
« Yanıtla #2 : 19 Temmuz 2018, 23:19:08 »
Daha kalın bir zımpara ile (40-60 kum) deneyebilirsiniz. Törpü de aklınızda olsun. O da güzel talaş kaldırıyor. Ama sonrasında zımparaya çok iş bırakıyor, açtığı derin oyuklardan dolayı.
I stopped explaining myself when I realized people only understand from their level of perception.

https://www.instagram.com/atolye_dervis/

ibrahim09

• 254
  • İbrahim İşit
  • Meslek: Uzk. Vardiya Zabiti
  • Yer: Aydın
« Yanıtla #3 : 20 Temmuz 2018, 00:07:16 »
Zımpara makinanızın devrini düşürebilirseniz ve 40-60 kum zımpara kullanırsanız kabzeyi yakmayacaktır, (bildiğim kadarıyla kabze için alüminyum oksit zımpara bezleri tercih edilmekte belki kullandığınız zirkonyum ve ya seramik olabilir.). Devri düşüremiyorsanız fazla baskı uygulamamaya çalışmanızı tavsiye ederim. Makinayı kullanamayacaksanız fazlalıkları kıl testere ile başlayıp, bıçak ve törpü ile devam edip ardından el zımparasıyla gayet güzel sonuç alabilirsiniz. Bence sökmeyin kabzeyi. Morgül güzel bir ahşaptır. Kolay gelsin.

yunus_cbn

• 1147
  • Yer: Manisa
« Yanıtla #4 : 20 Temmuz 2018, 02:36:20 »
 :) Cem bey Gül ağacının alı-moru farketmez hepsi zordur aşırı lifli bir ağaçtır zımparalarinizda sorun yok hepsi sağlam :) bu ağacı islemek bıçak profilini işlemekten farksızdır. Torpu denerseniz dikkatli olun ilk önce eğe ile kenarlarını yuvarlayıp sonrasında törpülemeye geçin aksi takdirde ağacın lifleri kuvvetli oldugu için birbirini kolay kolay bırakmaz ve bu da istenmeyen çatlama riski doğurur ki törpü ile bile zorlanacaksınız. Eger makinede yapacaksınız 40 kumla denemeye devam edin. Ne diyeyim kolay gelsin  :2up
Beni bu guzel havalar mahvetti

emruhu

• 271
  • Meslek: Matematikçi
  • Yer: BARTIN
« Yanıtla #5 : 20 Temmuz 2018, 14:49:12 »
Ben de bu ağaçtan bir biçak yapmıştım daha önce. Dediğiniz duruma ben de düştüm. 60 , 80 zımpara ile şekil verip daha sonrasını el ile halletmiştim. Bence de kabzayı sökmeyin. Güzel bir ağaç. Kolay gelsin...

cem eser

• 752
« Yanıtla #6 : 20 Temmuz 2018, 19:16:52 »
hocam hangi zimparayı kullanıyorsunuz marka ?
ahşap için özel biraz daha kaliteli zımparaları deneyin
mesela norton , mirka  gibi

Mahmut bey  Öncelikle ilginiz için teşekkür ederim.Aynı zımparayla Paduak ağcında ve Zebrano Ağacında hiçbir sorun yaşamadım açıkçası ben sorunun zımparadan olduğunu düşünmüyorum.Ama dediğiniz gibi daha kaliteli bir zımpara soruna çözüm olur mu bilemiyorum

cem eser

• 752
« Yanıtla #7 : 20 Temmuz 2018, 19:18:44 »
Daha kalın bir zımpara ile (40-60 kum) deneyebilirsiniz. Törpü de aklınızda olsun. O da güzel talaş kaldırıyor. Ama sonrasında zımparaya çok iş bırakıyor, açtığı derin oyuklardan dolayı.
Mehmet bey ilginize teşekkürler kullandığım zımpara zaten 40 kum🙂

cem eser

• 752
« Yanıtla #8 : 20 Temmuz 2018, 19:24:35 »
Zımpara makinanızın devrini düşürebilirseniz ve 40-60 kum zımpara kullanırsanız kabzeyi yakmayacaktır, (bildiğim kadarıyla kabze için alüminyum oksit zımpara bezleri tercih edilmekte belki kullandığınız zirkonyum ve ya seramik olabilir.). Devri düşüremiyorsanız fazla baskı uygulamamaya çalışmanızı tavsiye ederim. Makinayı kullanamayacaksanız fazlalıkları kıl testere ile başlayıp, bıçak ve törpü ile devam edip ardından el zımparasıyla gayet güzel sonuç alabilirsiniz. Bence sökmeyin kabzeyi. Morgül güzel bir ahşaptır. Kolay gelsin.
İbrahim bey teşekkür ederim ilginize. Zımpara makinem devir ayarlı Gayet düşük devirde çalışıyorum. kullandığım zımpara da 40 kum.Akşabı Namluya monte etmeden önce dekopaj testere ile bıçak profiline çok yakın bir şekilde kestim zaten.İşin aslını söylemek gerekirse bu şekilde onlarca bıçak yaptım böyle bir sorunla daha önce karşılaşmamıştım.

cem eser

• 752
« Yanıtla #9 : 20 Temmuz 2018, 19:26:53 »
Ben de bu ağaçtan bir biçak yapmıştım daha önce. Dediğiniz duruma ben de düştüm. 60 , 80 zımpara ile şekil verip daha sonrasını el ile halletmiştim. Bence de kabzayı sökmeyin. Güzel bir ağaç. Kolay gelsin...
Emrullah bey ilginize teşekkürler. Daha önce de söyledigim gibi zımpara hiçbir şekilde işlemiyor 60 kum ya da 40 kum zım parayı çok düşük devirlerde vurduğum anda aşıp yanmaya başlıyor çok ilginç🙂

cem eser

• 752
« Yanıtla #10 : 20 Temmuz 2018, 19:29:05 »
:) Cem bey Gül ağacının alı-moru farketmez hepsi zordur aşırı lifli bir ağaçtır zımparalarinizda sorun yok hepsi sağlam :) bu ağacı islemek bıçak profilini işlemekten farksızdır. Torpu denerseniz dikkatli olun ilk önce eğe ile kenarlarını yuvarlayıp sonrasında törpülemeye geçin aksi takdirde ağacın lifleri kuvvetli oldugu için birbirini kolay kolay bırakmaz ve bu da istenmeyen çatlama riski doğurur ki törpü ile bile zorlanacaksınız. Eger makinede yapacaksınız 40 kumla denemeye devam edin. Ne diyeyim kolay gelsin  :2up
Yunus bey eşekten düşenin derdinden eşekten düşen anlarmış  ^-^Tavsiyeniz için teşekkürler muhtemelen kabzeyi şekillendirmeye bıçakla ve törpü ile  devam edeceğim hayırlısı bakalım

Şeref Acar

• *
  • 1599
  • Yer: sarıyer
« Yanıtla #11 : 20 Temmuz 2018, 19:34:55 »
Bu makineyi su ile kullanabilirsiniz.
Zımparanın araları toz dolduğu için zımpara
kısa sürede körelmiş gibi olabilir. Bunu su
ile giderebilirsiniz, ancak makinenin devrinden
dolayı etrafı kirletecektir. Bazı ağaçlar serttir
kesmeye karşı direnir bazıları zımparaya direnir.

emremg46

• 135
  • Emre GÜZELGÖRÜR
  • Meslek: Öğrenci(makine müh.)
  • Yer: Kahramanmaraş
« Yanıtla #12 : 20 Temmuz 2018, 20:03:33 »
Törpü deneyin. Geçen pek kaliteli olmamasına rağmen törpü aldım kendime , çok memnunum.
Hiç ellenmemiş kaba halden 15 dakika içince gayet güzel sap formunu çıkardım. Zımpara ile çile çekiyormuşum. Sizinde aklınızda olsun :)
o güzel insanlar , o güzel atlara bindiler ve gittiler.

cem eser

• 752
« Yanıtla #13 : 20 Temmuz 2018, 23:53:05 »
Bence de törpü kullanmak en mantıklısı.

vural

• 211
  • Meslek: cam filmi
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #14 : 21 Temmuz 2018, 12:31:04 »
bu sorun genelde fazla bastırmaktan oluyor . zımpara almayınca (zımpara dolmuş veya bitmiş olabilir) biraz daha bastırıyorsunuz ve ağaç yanıyor. ben uç kısımlarını bilerek yakıyorum yanık siyah hali hoşuma gidiyor.

cem eser

• 752
« Yanıtla #15 : 21 Temmuz 2018, 12:38:01 »
vural bey ben de genelde ricasso kısmını ve kabza sonunu yakarım.Ama bu sorun fazka bastırmayla alakalı değil.Yukarıda da belirttim.Aynı zımpara ile farklı ağaçlarda hiç bir sorun yaşamadım.Ama gül ağacı ile beyaz cevizde bu sorunla karşılaştım.

emruhu

• 271
« Yanıtla #16 : 23 Temmuz 2018, 09:24:13 »
Bence de törpü kullanmak en mantıklısı.
Bilirsiniz muhakkak ama ben yinede hatırlatayım. Törpüyü dikkatli kullanın çok kırılgan olabiliyor törpüde bu ağaç. Kolay gelsin.

cem eser

• 752
« Yanıtla #17 : 08 Ağustos 2018, 12:12:35 »
Arkadaşlar değerli tavsiyeleriniz için teşekkürler.kabzanin kaba kısmını bıçak ile  yontarak sekillendirdim.Daha sonraki kısmı ise törpü ile tamamladım.

emruhu

• 271
« Yanıtla #18 : 09 Ağustos 2018, 15:44:59 »
Arkadaşlar değerli tavsiyeleriniz için teşekkürler.kabzanin kaba kısmını bıçak ile  yontarak sekillendirdim.Daha sonraki kısmı ise törpü ile tamamladım.
Hocam bitirmene sevindim. Ancak aklıma geldi yine de... acaba kabzaya biryerden yağ değmiş olabilir mi. Yani yağ değip de ondan yanmış olabilir mi.

cem eser

• 752
« Yanıtla #19 : 09 Ağustos 2018, 15:48:04 »
 :) kesinlikle öyle bir şey yok.
« Son Düzenleme: 09 Ağustos 2018, 16:16:31 Gönderen: cem eser »