Bıçak Sanatı - Forum

Epoksi bozulur mu?

AliAydın

• 324
  • Meslek: memur
  • Yer: Eskişehir
Epoksi bozulur mu?
« : 26 Ocak 2016, 02:44:25 »
Ustalarım, yaklaşık iki sene önce kullandığım "uhu" marka, şu şırıngaların içerisinde duran epoksim var. Sizce bu epoksiyi hala kullanabilir miyim? Özelliğini yitirmiş midir?
Cevabınız evet ise, uygun fiyatlı epoksi tavsiyeniz var mı?
Herkese iyi çalışmalar.

Ynt: Epoksi bozulur mu?
« Yanıtla #1 : 26 Ocak 2016, 02:55:19 »
Akışkanlığı bozulmadığı sürece bozulmuyor. Şırıngalarda olanlardan 2-3 yıl bekleyip kullandıklarım olmuştu. Denemekte yarar var, en azından bir yere az bir miktar sıkıp deneme yapılabilir. Ben uzun bir süredir Alteco kullanıyorum, tavsiye ederim.

AliAydın

• 324
« Yanıtla #2 : 26 Ocak 2016, 03:06:55 »
Hocam teşekkür ederim :)

AliAydın

• 324
« Yanıtla #3 : 28 Ocak 2016, 20:01:14 »
Sefa hocam alteco marka internetten şunları buldum, hızlı kuruyanı (5 dk) 2 ton yazıyor ve geç kuruyanı (30 dk) 3 ton yazıyor. Hangisi makbuldür?

http://www.gozdenalbur.com/Epoxy-Yapistiricilar,LA_255-2.html#labels=255-2

Birde burda sanayide şunu buldum :  http://www.ennalbur.com/silikon-mastik-ve-yapistiricilar/574-sun-fix-liquid-epoksi-yapistirici-24-ml.html?gclid=CJXQnJaKzcoCFUEaGwodxs4KnA     
ama rengi siyah-beyaz ???

« Yanıtla #4 : 28 Ocak 2016, 21:25:50 »
Ben 5 dakikalık olanından kullanıyorum onun rengi şeffaf ama 3 ton olanların rengi siyah. 3 ton olanla baston yapıştırmıştım ve gerçekten güçlüydü hala kullanılıyor ama ben bıçaklarda hep 2 ton olanından kullandım ve memnunum. İşi biraz hızlı bitirmek gerekiyor, yani herşeyi tastamam hazırlayıp yapıştırıcıyı öyle karmak gerekiyor çünkü hızlı kürleşiyor, şimdiye kadar yarı yolda donmadı, tavsiye ederim. Buradaki fiyatlar sanki daha hesaplı gibi http://www.makinahirdavat.com/catinfo.asp?mrk=167 ( gramajlara dikkat ) . Sunfix kullanmadım, onun bir tek çiftli macununu kullandım o iyiydi, sanıyorum buda iyidir ama fiyat epeyce pahalı gibi ( 20 gr).

AliAydın

• 324
« Yanıtla #5 : 28 Ocak 2016, 21:52:53 »
Hocam hızır gibisiniz  :) Sizin verdiğiniz linkte fiyatlar daha iyi ,teşekkürler, paramız cepte kalsın.  2 tonuktan sipariş edeyim...

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #6 : 28 Ocak 2016, 23:41:06 »

http://www.makinahirdavat.com/pinfo.asp?pid=14300  Ben de bundan siperiş ettim, 5 dakikada donanın 3 tonluk olanı, daha kullanmak nasip olmadı. Daha önce devcon kullanıyordum fakat bulunması zorlaşınca sağ olsun Sefa ustamın tavsiyesi ile bu arkadaşı buldum  :)

AliAydın

• 324
« Yanıtla #7 : 29 Ocak 2016, 00:29:31 »

http://www.makinahirdavat.com/pinfo.asp?pid=14300  Ben de bundan siperiş ettim, 5 dakikada donanın 3 tonluk olanı, daha kullanmak nasip olmadı. Daha önce devcon kullanıyordum fakat bulunması zorlaşınca sağ olsun Sefa ustamın tavsiyesi ile bu arkadaşı buldum  :)

beni rengi düşündürdü açıkçası

Soytürk Dönmez

• 4198
« Yanıtla #8 : 30 Ocak 2016, 00:11:10 »

beni rengi düşündürdü açıkçası

Şefaf diyor, renginde bir şey yok yani  ;)

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #9 : 27 Ağustos 2018, 22:46:19 »
Merhaba;

Mehmetmarangoz'un açıktan sattığı epoxy'ler ile yaklaşık 1 ay önce 3 bıçağa sap yapıştırdım. Bu akşam mop zımpara ile sapları şekillendirirken ahşapların çelikten hafifçe ayrıldığını farkettim. Parmağımla ayrılan uç kısmı bastırıp-bıraktığımda ayrık kapanıp-açılıyor.

Epoxy'nin markası sanırım West System. Geçen seneden beri tüpün içinde duruyor. Eğer daha da önce tüplere doldurulduysa bir seneden fazla süredir duruyorlar. Kıvamı koyu, rengi bal sarısı ve beyaz. Özel bir alanda muhafaza etmemiştim. Balkonda duruyordu. Yani ışığa, soğuğa, sıcağa maruz kaldılar.

Bozulmuş olabilir mi? Yada ayrılmasının sebebi ahşabın ve çeliğin zımpara yüzünden ısınması olabilir mi? Ne tavsiye edersiniz, şimdiden daha fazla uğraşmamışken sapları söksem mi? Yoksa tekrar kurumasını bekleyip bir şans vereyim mi?

« Yanıtla #10 : 27 Ağustos 2018, 23:02:50 »
Orkun, epoksi bırakmışsa bırakmıştır, tekrar yapışmasını hiç bekleme. Epoksileri dış hava koşulllarında stoklamamak lazım, ömrü kısalıyor. Sorduklarının hepsi olabilir ama eğer akışkanlık bozulmamışsa büyük olasılıkla hala iş görecek durumdadır. Yüzeylerin ısınması epoksinin bırakmasına neden olur, hatta en güçlü neden budur diye tahmin ediyorum. Bir başka önemli nokta da oranlar, west sistem sanırım  ikiye bir ölçüyle karıştırılıyordu. Bu karışım oransal olarak çok doğru olmak zorunda, bunda hata olursa yapışma işi biraz zor. En iyisi temizleyip, yüzeyleri eğer varsa aseton veya alkolle silip tekrar yapıştırmak.
« Son Düzenleme: 28 Ağustos 2018, 01:18:41 Gönderen: sefaçabuk »

Mahmut Erdoğan

• 586
  • Meslek: Matematik Öğrtmni-Makina Müh(öğrnci)
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #11 : 27 Ağustos 2018, 23:07:31 »
herkese merhabalar
zımparalarken ısınınca açılma yaparmı bende merak ediyorum
ben 24 saat bekletip öyle zımparalıyorum bazen açılma oluyor
yapıştırmadan önce metal kısmı aseton ile silmeye başladım ayrıca bir sürü delik deliyorum asıl tutan kısım o deliklere gelen kısımlar
son aşamada zaten nitril eldiven kullanıyorum hem elim epoksiye bulaşmıyor hemde elimin teri yüzeye bulaşmamış oluyor
(Rabbimiz!) Ancak sana kulluk ederiz ve yalnız senden medet umarız.(Fatiha 5)

Soytürk Dönmez

• 4198
« Yanıtla #12 : 28 Ağustos 2018, 00:39:23 »
Orkun, epoksi bıramışsa bırakmıştır, tekrar yapışmasını hiç bekleme. Epoksileri dış hava koşulllarında stoklamamak lazım, ömrü kısalıyor. Sorduklarının hepsi olabilir ama eğer akışkanlık bozulmamışsa büyük olasılıkla hala iş görecek durumdadır. Yüzeylerin ısınması epoksinin bırakmasına neden olur, hatta en güçlü neden budur diye tahmin ediyorum. Bir başka önemli nokta da oranlar, west sistem sanırım  ikiye bir ölçüyle karıştırılıyordu. Bu karışım oransal olarak çok doğru olmak zorunda, bunda hata olursa yapışma işi biraz zor. En iyisi temizleyip, yüzeyleri eğer varsa aseton veya alkolle silip tekrar yapıştırmak.

Ustam bende West sistem kullanıyorum, önceden vidalı pim kullanmadan önce almıştım karışım oranı 5 te 1 dir.

Merhaba;

Mehmetmarangoz'un açıktan sattığı epoxy'ler ile yaklaşık 1 ay önce 3 bıçağa sap yapıştırdım. Bu akşam mop zımpara ile sapları şekillendirirken ahşapların çelikten hafifçe ayrıldığını farkettim. Parmağımla ayrılan uç kısmı bastırıp-bıraktığımda ayrık kapanıp-açılıyor.

Epoxy'nin markası sanırım West System. Geçen seneden beri tüpün içinde duruyor. Eğer daha da önce tüplere doldurulduysa bir seneden fazla süredir duruyorlar. Kıvamı koyu, rengi bal sarısı ve beyaz. Özel bir alanda muhafaza etmemiştim. Balkonda duruyordu. Yani ışığa, soğuğa, sıcağa maruz kaldılar.

Bozulmuş olabilir mi? Yada ayrılmasının sebebi ahşabın ve çeliğin zımpara yüzünden ısınması olabilir mi? Ne tavsiye edersiniz, şimdiden daha fazla uğraşmamışken sapları söksem mi? Yoksa tekrar kurumasını bekleyip bir şans vereyim mi?

Orkun kardeşim, benim önceden kabusum du bu epoksi ile sap yapıştırma işleri. Resmen uykularım kaçıyordu ta ki Allah rahmet eylesin bu Bob Lowlwss ustanın vidalı pimli sistemini görene kadar  C:-) Bence epoksi ile işin bittikten sonra pimleri tak ve kafaları şişir ;)

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
« Yanıtla #13 : 28 Ağustos 2018, 08:18:22 »
Sefa hocam, Soytürk ustam cevaplarınız için çok teşekkürler.

Sapları Ertan abiyle beraber yapıştırmıştık. Karışımı orantısız karıştırmışız, orası kesin. Göz kararı 1/1 gibi karışım hazırladık. Zaten aldığım tüplerde de eşit miktarda epoxy ve sertleştirici vardı. Bu durumda Mehmetmarangoz şişelerken de yanlış oranda şişelenmiş.

Bu sabah aklıma takıldılar. Kalkınca tekrar kontrol ettim, ayrık kısımlar hala ayrık duruyor fakat parmağımla bastırınca artık kapanıp açılmıyor. Yani epoxy tekrar sertleşmiş sanırım. Bu haliyle bırakıp kullansam mı yoksa söküp tekrar mı yapıştırmalıyım?

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #14 : 28 Ağustos 2018, 13:31:02 »
Oranda ve şişelemede sıkıntı yok West System G Flexin oranı 1e1 ölçü şeklinde
Hassas terazi varsa tartıp hazırlamak daha uygun olur.  :2up Marin tipi epoksilerede geçiş yapabilirsiniz hassas terazi yada şırınga sayesinde ufak oranlarda hazırlayıp kullanabilirsiniz.

https://www.westsystem.com/specialty-epoxies/gflex-650-toughened-epoxy/
« Son Düzenleme: 28 Ağustos 2018, 13:32:57 Gönderen: Osman Kurt »
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Kutsal

• 2124
  • Meslek: Çırak-48
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #15 : 28 Ağustos 2018, 14:43:07 »
Ben epoksiyi genelde şırınga ile hazırlıyorum.
Hazırlamak istediğim miktar azaldikca karışımda hata ihtimali artıyor.
Son dönemlerde, küçük bir iş için dahi,  özellikle fazla epoksi hazırlıyorum, çünkü kıyamadığım bıçaklarımı risk altına sokmak istemiyorum.
Artan epoksiyi de diğer ufak tefek isler icin kullanıyorum.
Hiçbirşey bulamazsam, atolyemin zemininde kırılan fayanslari tamir için kullanıyorum.
https://instagram.com/bulent.kutsal?igshid=viq8lfcnxydl
------------------------------------------------------
Those who do not move, do not notice their chains.Rosa Luxemburg.

Soytürk Dönmez

• 4198
« Yanıtla #16 : 28 Ağustos 2018, 23:47:54 »

Anladığım kadar ile farklı farklı west system epoksiler varmış bendeki bu;
https://urun.gittigidiyor.com/otomobil-motor-aksesuar/west-system-epoksi-recine-a-paket-1-2-kg-takim-361715370?pkw=&pmt=&sc_gcsp=gg&ggmktg=PaidSearch*PLA*232252887*22324020447*58375872687*%7btype%7d*361715370*aud-393702509967:pla-375638956028&gclid=CjwKCAjw5ZPcBRBkEiwA-avvk4Jd9HIudJ_7RDDK5MIZ7MXMh2_AJC1lt6ozwYtjKLmki6e8y2W7mxoCEkAQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds&mpch=ads&scxid=14489-145818-2357-0

Size gelen kutudakiler eşit miktarda ise 1e 1 olacağı kesin ;)

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
« Yanıtla #17 : 29 Ağustos 2018, 08:16:13 »
Osman, Kutsal, Soytürk ustalarım; Yardımlarınız ve cevaplarınız için çok teşekkürler.