Bıçak Sanatı - Forum

Puukko ( 80CrV2 Zebrano)

Mehmet GENÇ

• 2368
  • Mehmet GENÇ-1969
    • gencbicak
  • Meslek: Bıçak imalatı-Makine Teknikeri 0 536 215 93 26
  • Yer: Giresun Merkez
Ynt: Puukko ( 80CrV2 Zebrano)
« Yanıtla #20 : 01 Mart 2018, 09:24:30 »
Eline sağlık hocam çok güzel olmuş
''Keskin Bıçak Ençok Sahibini Keser''

Akif Develi

• 28
  • Meslek: Radyoloji Teknikeri
  • Yer: İstanbul.sivas
« Yanıtla #21 : 01 Mart 2018, 09:59:10 »
Çok hoş ve sevimli olmuş

« Yanıtla #22 : 01 Mart 2018, 11:33:26 »
Çok teşekkür ediyorum, sağolun.
Orkun, sarı renkli metal pirinç diğer beyaz renkli olan ise namlunun kuyruğu. Pirinç parçanın kalınlığı aslında 3 mm,  sap ahşabı 2 mm kadar pirinç parçanın formunda oyularak pirinç ahşaba gömülüyor ve bu pirincin ortasındaki delikten namlunun kuyruğu çıkıyor ve başı şişiriliyor. Böylece sap kuyruktan kurtulamıyor. İşlevi bu.

Mâhir

• 422
  • Mahir Selim KESKİN
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: İstanbul/Beykoz
« Yanıtla #23 : 01 Mart 2018, 15:39:09 »
Ellerinize sağlık Sefa ustam. Yine gözlerimiz bayram etti. Sap çok ergonomik gözüküyor. Keşke birileri bıçak yaparken videonuzu çekse de yeni bir şeyler öğrensek. Anlatmışsınız gerçi uzun uzun ama o kabzayı nasıl sabitlediğinizi görmek süper olurdu. Saygılar...
Mahir Selim KESKİN

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #24 : 01 Mart 2018, 16:52:10 »
Çok teşekkür ediyorum, sağolun.
Orkun, sarı renkli metal pirinç diğer beyaz renkli olan ise namlunun kuyruğu. Pirinç parçanın kalınlığı aslında 3 mm,  sap ahşabı 2 mm kadar pirinç parçanın formunda oyularak pirinç ahşaba gömülüyor ve bu pirincin ortasındaki delikten namlunun kuyruğu çıkıyor ve başı şişiriliyor. Böylece sap kuyruktan kurtulamıyor. İşlevi bu.

Cevap için teşekkürler hocam. Beyaz görünen parça ısıl işlem görmüş çelik sonuçta. Başını nasıl şişirdiniz?

« Yanıtla #25 : 01 Mart 2018, 17:19:55 »
Mahir, işlem aslında anlatıldığı gibi, yarın bir Puukko ya aynı işlemi yine yapacağım koşullar uygun olursa video çekerim.
Orkun, bu bıçakta taşlama eşiğinden daha geri kısma ( kuyruk dahil ) su vermedim, karbon çeliği olduğu için yumuşak kaldı ve sorun olmadı. Paslanmaz çelik olsaydı, kuyruğun son 3-4 cm sine pirinç veya bakır sert lehim yapıp aynı işlemi öyle yapıyorum.

Şeref Acar

• *
  • 1599
  • Yer: sarıyer
« Yanıtla #26 : 01 Mart 2018, 18:47:16 »
Ustam eline sağlık, bu aralar bayağı hızlısın.
Çiziklerin çekiç işi olması ayrıca takdire şayan.

omer.efe

• 398
  • Meslek: dreamer
  • Yer: Mersin
« Yanıtla #27 : 01 Mart 2018, 19:04:12 »
ellerinize sağlık Sefa Hocam..
her işinizde yeni yeni bir şeyler öğreniyoruz..
sağolun.. varolun..

Temur.akin

• 442
  • Meslek: İnşaat Müh.
  • Yer: Istanbul
« Yanıtla #28 : 01 Mart 2018, 20:07:56 »
Arkadaşlarım, öyle güzel şeyler yazıyorsunuz ki, tüm içtenliğimle söylüyorum; insan okurken mahçup oluyor biraz  :-[ ne diyebilirim ki, hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Motive ediici etkiniz gerçekten inanılmaz. Sağolun.
Temur, bıçağa başlarken kafamda bir şey oluyor ama bunu kağıda veya bir başka yere çizmiyorum, aklımdaki her neyse olduğu gibi o formu çıkarıyorum ve öylece devam ediyorum. Yolda bir aksilik olursa bunu da nasıl kotarabileceğimi o zaman düşünüyorum. Süreç hep böyle işliyor.
Bı bıçakta sıcak şekillendirme işlemi yok, hattın üzerindeki izleri küçük bir çekicin sivri kısmıyla yaptım, çekicin sivri kısmını biraz düzelttim ve keskinliğini yok edecek kadar da  kavislendirdim ve parlattım. Burası tuhaf gelebilir ama dizimin üzerine koyduğum ve örs görevi gören sertleştirilmiş silindirik bir ( çapı 50 mm, boyu 50 mm) çelik üzerinde çekiçle sık izler vurarak bu dokuyu verdim. Bu işlemi bir tarafa yaptığında bıçak ters tarafa doğru eğiliyor ama diğer tarafa da yapıldığında düzeliyor. Eğer her iki tarafa vurulan darbe eşit değilse, veya şiddeti farklıysa izleme bittiğinde iş bir tarafa doğru daha eğik oluyor, bu sefer de diğer tarafa darbeler vurarak bunu düzeltiyoruz. Önemli olana oluşan bu eğikliği mengeneye vs bağlayıp düzeltmemek, bu yapılırsa bıçak ısıl işlemden de eğri çıkma eğilimine giriyor ( denenmiştir) buna dikkat etmek lazım. İşlem bu kadar.

Teşekkür ederim hocam açıklama için kolaylıklar diliyorum. İşiniz gücünüz rast gitsin.

Saygılarımla,
İşte bu bizim hikayemiz, öyle saf öyle çelik...

İsmail ULUSOY

• 320
  • İsmail H. ULUSOY
  • Meslek: Memur
  • Yer: Samsun
« Yanıtla #29 : 02 Mart 2018, 17:27:30 »
Abi kabza ya senin özel karışım bal mumu, zeytinyağı,çam terebentin mi sürdü acaba. Yada başka sonlandırma işlemimi yaptın

cem eser

• 752
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Ereğli/KONYA
« Yanıtla #30 : 03 Mart 2018, 11:48:20 »
Eline sağlık Sefa ağabey. Yine çok güzel bir puukko.
Bir avuç toprak,birazda suyum ben.
Neyimle övüneyim,işte buyum ben.

ibrahim09

• 254
  • İbrahim İşit
  • Meslek: Uzk. Vardiya Zabiti
  • Yer: Aydın
« Yanıtla #31 : 03 Mart 2018, 16:36:49 »
Elinize sağlık Sefa Ustam, fotoğraflardan gördüğüm kadarıyla gerçekten yaptığınız tüm bıçakların işçilikleri kusursuz ve çok temiz. Hem de sorularımıza cevap veriyorsunuz, nasıl yaptığınızı anlatıyorsunuz, tecrübelerinizi paylaşıyorsunuz, bunlar çok değerli benim için.

Sevgili Sefa ustam, eğer zahmet olmassa birgün, OrkunAydın'ın sorduğu, bıçağın kuyruğunu nasıl perçinlediğinizi fotoğraf ve ya video ile paylaşabilir misiniz?

« Yanıtla #32 : 03 Mart 2018, 18:47:53 »
Sevgili arkadaşlar, hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum, sağolun.
İsmail, Evet bu saptaki bitiriş yine aynı formülle oldu, bu arada belirteyim, zeytinyağı yerine tik yağı kullanıyorum ve terebentini de yarı yarıya azalttım bir kaç iştir formülü böyle yapıyorum, sonuç sanki daha iyi gibi.
İbrahim, bildiklerimizi elbette paylaşacağız ki zaten burası bunun için var. Bu kuyruk işlemi ve kuyruğu ek bir parçayla uzatma işlemini bir video çekerek anlatmaya çalışacağım. Elimde bir iş var ve neredeyse o aşamaya geldi belki bir kaç güne bir görsel eklerim.

ibrahim09

• 254
  • İbrahim İşit
  • Meslek: Uzk. Vardiya Zabiti
  • Yer: Aydın
« Yanıtla #33 : 03 Mart 2018, 19:15:03 »
Sevgili arkadaşlar, hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum, sağolun.
İsmail, Evet bu saptaki bitiriş yine aynı formülle oldu, bu arada belirteyim, zeytinyağı yerine tik yağı kullanıyorum ve terebentini de yarı yarıya azalttım bir kaç iştir formülü böyle yapıyorum, sonuç sanki daha iyi gibi.
İbrahim, bildiklerimizi elbette paylaşacağız ki zaten burası bunun için var. Bu kuyruk işlemi ve kuyruğu ek bir parçayla uzatma işlemini bir video çekerek anlatmaya çalışacağım. Elimde bir iş var ve neredeyse o aşamaya geldi belki bir kaç güne bir görsel eklerim.

Çok teşekkür ederim Sefa Ustam.

Ersin Özdemir

• 2442
  • Meslek: Satış pazarlama ( Makine teknikeri ) Astas
  • Yer: İstabul- Edirne
« Yanıtla #34 : 03 Mart 2018, 23:06:23 »
Pukkolari çok sevmesemde çok güzel ve mükemmel bir işçilik
Çok güzel olmuş Sefa hocam elinize sağlık

« Yanıtla #35 : 04 Mart 2018, 00:17:36 »
Çok teşekkürler.

« Yanıtla #36 : 04 Mart 2018, 00:24:27 »
Önceki mesajlarda söüzün ettiğim kuyruğa yumuşak malzeme monte etme yöntemini videoya çektim, konudan burada da söz ettiğim için buraya da ekliyorum ( bıçakçılık Bölümünde de ayrıca var). Bu videodan sonra kuyruk şişirme videosunu da ayrıca ekleyeceğim.

https://youtu.be/R5lvvkjAZn4

« Son Düzenleme: 05 Mart 2018, 16:02:45 Gönderen: gökhan bakla »

« Yanıtla #37 : 05 Mart 2018, 15:56:57 »
Bu videoda kuyruk sonu perçinleme videosu.

https://youtu.be/hpAr-GUSWTE

« Son Düzenleme: 05 Mart 2018, 16:03:40 Gönderen: gökhan bakla »

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
« Yanıtla #38 : 05 Mart 2018, 16:04:59 »
Videoların görsel bilgiyi aktarma konusunda ki etkisini her zaman takdir etmişimdir, bence çok yaralı videolar olmuş hocam. ;)

« Yanıtla #39 : 05 Mart 2018, 17:31:07 »
Sağolasın Gökhan Ustam, bu arada video görünür olmuş, ellerine sağlık  :2up