Bıçak Sanatı - Forum

Bu bıçağa nasıl bir kabza yapabilirim

metincetiner

• *
  • 10
  • Meslek: Ögrenci
  • Yer: Türkiye
Bu bıçağa nasıl bir kabza yapabilirim
« : 16 Haziran 2017, 12:35:31 »
Herkese merhabalar ben Metin(26) ;

Bir süredir üyeyim, bir çok konu da paylaşım yapılmış  yeteri kadar bilgi forumda mevcut şuana kadar onları okuyor kendimce bilgilenmeye çalışıyordum aklımda bir süredir bıçak yapmak var, daha çok kampta kullanmak için bir bıçağım vardı , çok fazla pahalı degil 50TL ye almıştım ama gayet kullanışlı bir bıçaktı fakat kabzası gördüğünüz gibi kırıldı bende hazır bıçak varken ona yeni başlayan birisi olarak bir kabza uydurmayı düşündüm hem yeni başlarken daha kolay olur hemde birşeyler öğrenirim tabi ki sıfırdan bir bıçak yapma isteğim var hatta imkanımda var  (amcamın oğlu sıcak demir işiyle uğraşıyor ocak,demir dövme , kesme vs. aklınıza ne gelirse hepsini yapıyor ) fakat ona gitmeden önce kendimce bir kabza ve balcak yapmayı öğreneyim dedim daha sonra istediğim şekilde bir bıçak yaptırıp kabzasını takarım diye düşünüyorm . şimdi sorum şu bu bıçağın balçak kısmı yoktu işi bilenler tasarımdan tahmin etmiştir bende güzel bir ağaçtan kabza hoş görünmesi işinde balçak takmak istiyorm kampta ağır işlerde kullanmaktan ziyade yanımda bulunması daha basit işleri halletmesi için kullanıcam ancak ağacı sanırım mehmetmarangozdan temin edebilirm pirinç balcağıda öyle ancak balçağa neyle şekil vericeğimi  bilmiyorum . bu arda bıçağı tamamen zımparalayıp şuanki siyah formundan kurtarmayı hatta mümkünse parlatmayı birde ucundaki o geriye dönük şeyi güzel bir şekilde kestirmeyi düşünüyorum . beni büyüklerim abilerim bilgilendirirse çok sevinirim herkese kolay gelsin iyi ramazanlar ... :)

<a href="işte bıcagın fotografı/3qDbJp">[/url]

metincetiner

• *
  • 10
Ynt: Bu bıçağa nasıl bir kabza yapabilirim
« Yanıtla #1 : 16 Haziran 2017, 15:55:42 »
keşke birleri yardımcı olsa :)

damasscus(Ömer Yüksel GÜNER)

• 1805
  • Ömer Yüksel GÜNER-Yaş 40
  • Meslek: Kamu-Teknisyen
  • Yer: Ankara-Ordu
« Yanıtla #2 : 16 Haziran 2017, 20:05:04 »
Bence mikarta veya g10 gibi malzeme kullanın derim.Uçtaki çentiği de biryerde spiralle kestirin  ;)
"Aklınıza sürekli bıçak veya keskin olan bir şey geliyorsa, Bıçak Hastalığı'na yakalanmışsınız demektir..."

metincetiner

• *
  • 10
« Yanıtla #3 : 16 Haziran 2017, 20:11:14 »
Yani?  ???

• 1805
« Yanıtla #4 : 16 Haziran 2017, 20:17:13 »
Yani ? demekle neden şaşırdın kardeş?İlginç birşey mi söyledim yoksa?yardım istediğini sanmıştım,fikrimi söyledim.Biraz daha açık anlatırmısın?
"Aklınıza sürekli bıçak veya keskin olan bir şey geliyorsa, Bıçak Hastalığı'na yakalanmışsınız demektir..."

metincetiner

• *
  • 10
« Yanıtla #5 : 16 Haziran 2017, 20:19:11 »
Yok anlamadığım için yani ? Yaptım bahsettiginiz kavramları açıklamanız için :)

metincetiner

• *
  • 10
« Yanıtla #6 : 16 Haziran 2017, 20:23:20 »
Aslında sormaya çalıştıgım şey "şu şu malzemeleri kullanarak şuna benzer bir bıçak yapabilirsiniz " tarzı da bi yardım istemiştim başka örneklerin resmini atarak nasıl bi kabza uydurmalıyım net bi fikrim yok biraz ön bilgi edinmeye çalıstım .. burada çok bilgili yetenekli insanlar var yardım almak istedim sadece beni yanlıs anlamayın lütfen:)

• 1805
« Yanıtla #7 : 16 Haziran 2017, 21:06:38 »
Kardeş sırasıyla; micarta kabza-G10 Kabza ve Karbonfiber kabza.Bıçağınız bittiğinde bunlara benzeyecek.Anlaştık mı  :)

• 1805
« Yanıtla #8 : 16 Haziran 2017, 21:11:16 »
Micarta

Ali T.

• **
  • 232
  • Meslek: teknisyen-teknik öğretmen
  • Yer: Antalya-İstanbul
« Yanıtla #9 : 16 Haziran 2017, 23:42:57 »
ben olsam o bıçakla hiç vakit kaybetmem.Başka bir bıçak yapımına başlarım.Elinizdeki bıçak büyük ihtimal çin malı ve kalitesiz.Çevremde kullanan var aldığına pişman.
Fakirlik insanı mucit eder...

metincetiner

• *
  • 10
« Yanıtla #10 : 17 Haziran 2017, 11:47:41 »
Kardeş sırasıyla; micarta kabza-G10 Kabza ve Karbonfiber kabza.Bıçağınız bittiğinde bunlara benzeyecek.Anlaştık mı  :)

Şimdi anladım :)) tesekkurler yardımınız için bende bu tarz bişeyee çevirebilirmiyim diye dusunmustum :))

metincetiner

• *
  • 10
« Yanıtla #11 : 17 Haziran 2017, 11:49:36 »
ben olsam o bıçakla hiç vakit kaybetmem.Başka bir bıçak yapımına başlarım.Elinizdeki bıçak büyük ihtimal çin malı ve kalitesiz.Çevremde kullanan var aldığına pişman.

Ya hem bunu degerlendirmek istedim hemde bişeyler ögrenmek o yuzden .. :)

SErkişi

• 109
  • Meslek: Sağlık Sektörü
  • Yer: Ataşehir-İstanbul
« Yanıtla #12 : 17 Haziran 2017, 12:44:00 »
Ben de yeni başlayanlardanış. Evdeki mutfak bıçaklarının kabzalarını değiştirmeye ve sitede ilgili konuları okumaya başladım. Tavsiye ederim, iyi tecrübe oluyor.

mehmet_

• 1011
« Yanıtla #13 : 17 Haziran 2017, 13:45:49 »
O bıçak iş görebilir, muhtemelen görüyordur da. Ama emek ve malzeme özellikle de kıymetli malzeme harcamaya değeceği konusunda şüpheliyim :)
Ahşap bir kabze yapmayı deneyebilir ve el becerinizi geliştirebilirsiniz. Uçtaki çentik benim de gözümü rahatsız etti. Kesilirse daha yakışıklı bir bıçak olabilir.
I stopped explaining myself when I realized people only understand from their level of perception.

https://www.instagram.com/atolye_dervis/

metincetiner

• *
  • 10
« Yanıtla #14 : 17 Haziran 2017, 14:18:24 »
Açıkcası işimi görüyor çok hor kullanmama rağmen , bende ahşap kabza duşundum ancak hangi ağaç türünü seçmeliyim bilmiyorum, birde balçak takmak istiyorum ama nasıl takarım pek bi fikrim yok kafamda tasarlıyamadım pek bir yerlerden temin edersem malzemeleri bugün yarın Deneyeceğin :)

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #15 : 17 Haziran 2017, 22:17:26 »
Herkese merhabalar ben Metin(26) ;

Bir süredir üyeyim, bir çok konu da paylaşım yapılmış  yeteri kadar bilgi forumda mevcut şuana kadar onları okuyor kendimce bilgilenmeye çalışıyordum aklımda bir süredir bıçak yapmak var, daha çok kampta kullanmak için bir bıçağım vardı , çok fazla pahalı degil 50TL ye almıştım ama gayet kullanışlı bir bıçaktı fakat kabzası gördüğünüz gibi kırıldı bende hazır bıçak varken ona yeni başlayan birisi olarak bir kabza uydurmayı düşündüm hem yeni başlarken daha kolay olur hemde birşeyler öğrenirim tabi ki sıfırdan bir bıçak yapma isteğim var hatta imkanımda var  (amcamın oğlu sıcak demir işiyle uğraşıyor ocak,demir dövme , kesme vs. aklınıza ne gelirse hepsini yapıyor ) fakat ona gitmeden önce kendimce bir kabza ve balcak yapmayı öğreneyim dedim daha sonra istediğim şekilde bir bıçak yaptırıp kabzasını takarım diye düşünüyorm .

Bence bu, kendinizi geliştirmek için iyi bir proje.  :2up

... şimdi sorum şu bu bıçağın balçak kısmı yoktu işi bilenler tasarımdan tahmin etmiştir bende güzel bir ağaçtan kabza hoş görünmesi işinde balçak takmak istiyorm kampta ağır işlerde kullanmaktan ziyade yanımda bulunması daha basit işleri halletmesi için kullanıcam ancak ağacı sanırım mehmetmarangozdan temin edebilirm pirinç balcağıda öyle ancak balçağa neyle şekil vericeğimi  bilmiyorum.

Bir çift, saplık düzgün ahşap parçasına sahip olduğunuzu düşünüyorum. Hizalara dikkat ederek delikleri delin. Sonra da ahşabı üstüne bıçağı koyup işaretleyin. Ahşabı işaretlenen yerlerin biraz dışından testereyle kesin.  Sonra da kalından ince kuma zımparalayarak sap parçalarını düzeltin. Ben sapları perçinlemeyi bu zımparalama işlerinden önce yapıyorum.

bu arda bıçağı tamamen zımparalayıp şuanki siyah formundan kurtarmayı hatta mümkünse parlatmayı birde ucundaki o geriye dönük şeyi güzel bir şekilde kestirmeyi düşünüyorum . beni büyüklerim abilerim bilgilendirirse çok sevinirim herkese kolay gelsin iyi ramazanlar ... :)

Üstteki çengeli kesmek bıçak sulu olduğundan dolayı spiral gibi bir alet gerektiriyor. Kesim sırasında sıcaklığın yükselmemesine ağzın suyunu kaçırmamak adına dikkat edin.

Siyah yüzeyi zımparalayarak çıkarabilirsiniz. Bunu yaparken bıçağın perdahı ile ilgili anlatımlara bakmanız faydalı. Eğer ağız içbükeyse bu perdahlama biraz daha sıkıntılı olabilir.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

metincetiner

• *
  • 10
« Yanıtla #16 : 18 Haziran 2017, 02:33:14 »
Faydalı bilgileriniz için çok teşekkur ederim , nasıl bir yol izleyecegimi ögrenmiş oldum . Açıkçası biraz hevesim kaçmıştı uğraşmaya değmez gibi yorumları görünce yazınızı görünce kararım kesinleşti . Hem boşuna çöpe atmamıs olurum hemde bişeyler ögrenirm diye düşünüyordum :)  kullandıgınız bazı terimler var mesela bıçağın suyu kaçmasın derken tam olarak ne demek istediniz ?  Isı yükselmemesi için ne yapabilirim spiralle kesilebilir , siyahlıgın gitmesi içinde matkabın ucuna zımpara gibi bişeyler takıp temizleyebilirim diye düşünüyorum.
Bitirdiğimde tekrar fotoğrafını çekip atıcam henüz başlamadım yorumları görmek için .. birkaç gün içinde başlamayı düşünüyorum :)

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #17 : 18 Haziran 2017, 11:14:45 »
...bıçağın suyu kaçmasın derken tam olarak ne demek istediniz ? 
bıçağa su vermek nedir forumda araştırabilirsiniz. Isıl işlem konularını okumanız iyi olur.
Isı yükselmemesi için ne yapabilirim spiralle kesilebilir ,
Sıcaklığın meneviş sıcaklığına kadar yükselmemesi gerekir. Spiral kontrolü ve kesintili çalışması güç. Taş motorunda bu kısmı zımparalayıp atsanız da olur. Ara ara da soğutun. Fazla ısıtma hatasına düşerseniz bu ısınan yerdeki meneviş renklerinden belli olur

siyahlıgın gitmesi içinde matkabın ucuna zımpara gibi bişeyler takıp temizleyebilirim diye düşünüyorum.
...
Tavsiye etmem, temiz bir sonuç alamazsınız. Elde perdah güzel sonuç verir
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

metincetiner

• *
  • 10
« Yanıtla #18 : 18 Haziran 2017, 13:40:55 »
Şimdi anlasıldı bilgiler için tesekkur ederim :)