Bıçak Sanatı - Forum

Bıçak yaptırıyorum.Makas çeliği nasıldır?

romedon

• *
  • 20
  • Yer: Bursa
Bıçak yaptırıyorum.Makas çeliği nasıldır?
« : 24 Mayıs 2017, 17:41:37 »
Merhaba arkadaşlar.Başta belirteyim bıçaktan anlamam Bir bıçak yaptırmaya giriştim bir usta buldum.Yaptığı bıçağı  çok beğendim.  Dövme makas çeliğinden yaptırıyorum.Amacım 4 kişi ıssız ormanalrda az malzeme ile 4 gün geçirmek. Tamamen macera aradığımdan kaynaklanıyor bu durum :) Neyse Bıçaktan istediğim ağaç yontma işleri gibiyada bazı durumlarda avlanma ve savunma amaçlı kullanmak.Uzun yıllar kullanmakta bunlardan biri. Makas çeliği nasıldır? Avantajı dezavantajı nedir?

yaptırdığım bıçakta bu.

çömez

Ynt: Bıçak yaptırıyorum.Makas çeliği nasıldır?
« Yanıtla #1 : 24 Mayıs 2017, 18:41:58 »
Çok güzel olmuş , tam benim istediğim şekil  8).

Ali T.

• **
  • 232
  • Meslek: teknisyen-teknik öğretmen
  • Yer: Antalya-İstanbul
« Yanıtla #2 : 24 Mayıs 2017, 19:04:18 »
kabzede metal boşta görünüyor ve kullanımda can yakıcı olur diye düşünüyorum.
Fakirlik insanı mucit eder...

mustafaramazanoyar

• 808
  • Bende kesin karbon eksikliği var :)
  • Meslek: Arkeolog, Boulderer
  • Yer: manisa/salihli
« Yanıtla #3 : 24 Mayıs 2017, 20:31:16 »
Kabzayı biraz daha dolgun yaptırır el acıtmaz kullanırken makas ( 5160) iyidir hatta çok iyidir fakat doğru kullanıldığında iyi su verildiğinde iyi meneviş ve normalizasyon yapıldığında soytürk ustamızın bıçakları gibi demiri bile keser önemli olan çelikten ziyade ustadır tabi ki çelikte önemli ama güzelim çeliği berbat edebilir yapan kişi mahir değil ise .
Birde paslanır bir çeliktir
Hakuna Matata

« Yanıtla #4 : 24 Mayıs 2017, 21:19:42 »
kabzenin üstünden tırtıklı kısım devam ediyor galiba,amaç nedir neden bu şekilde

Huseyin KESKİN

• 574
  • Meslek: öğrenci
  • Yer: sivas/gürün(samsun)
« Yanıtla #5 : 24 Mayıs 2017, 22:39:44 »
kabzenin üstünden tırtıklı kısım devam ediyor galiba,amaç nedir neden bu şekilde
desen amaçlı
https://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=4637.20
 bu konuda nasıl yapılacağını öğretiyor :)

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #6 : 24 Mayıs 2017, 22:48:52 »
Sercan Uddeholm reklamı yapmaya başlamadan yetişeyim de yay çelikleri candır diye yorumumu yapayım.  >:D

Türkiyede 5160 var mı yok mu bu güne kadar bilmem analiz yapıp da gören var mı? İthal arabalardan birilerinde illa ki bu çelik kullanılmıştır ama "makassa 5160tır" diye genelleyecek bir bulgunun olduğunu (en azından ben) bilmiyorum. CkXX serisinin (dolayısıyla 10XX serisinin) , 9260-9262'nin vs. çeliğin olduğunu çok net biliyorum ama 5160 çelik satana rastlamadım. Herhalde Avrupa standartlarında muadili yok diye olsa gerek...
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

romedon

• *
  • 20
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #7 : 25 Mayıs 2017, 08:25:40 »
değerli cevaplarınız için çok çok teşekkürler. ustanın iyi olduğunu düşünüyorum.İşçiiğini beğeniyorum. Çelik için acaba mı demiştim ama gayetiyimiş çok teşekkürler

Sercan ÖZDEMİR

• 106
  • Meslek: Met. Mlz Müh.
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #8 : 26 Mayıs 2017, 11:10:05 »
Bence de yay çelikleri candır. :D :D :D

Sercan Uddeholm reklamı yapmaya başlamadan yetişeyim de yay çelikleri candır diye yorumumu yapayım.  >:D

Türkiyede 5160 var mı yok mu bu güne kadar bilmem analiz yapıp da gören var mı? İthal arabalardan birilerinde illa ki bu çelik kullanılmıştır ama "makassa 5160tır" diye genelleyecek bir bulgunun olduğunu (en azından ben) bilmiyorum. CkXX serisinin (dolayısıyla 10XX serisinin) , 9260-9262'nin vs. çeliğin olduğunu çok net biliyorum ama 5160 çelik satana rastlamadım. Herhalde Avrupa standartlarında muadili yok diye olsa gerek...
#1 in High Performance Tool Steel