Bıçak Sanatı - Forum

Kilic yapimi konusunda yardim

altugbalamur

• 105
  • Meslek: Dalış malzemeleri imalatı
  • Yer: Bursa
Kilic yapimi konusunda yardim
« : 06 Nisan 2017, 08:39:18 »
Merhaba arkadaslar.
Elimde bulunan 6x50x1000 ebatindaki o1 lamayi degerlendirnek istiyorum. Niyetim iki elle kullanilan avrupa tipi bir bastard sword yapmak.
Uzun zamandir niyetindeydim ancak agiz acmadaki becerilerini anca gelistirebildim. Suanki becerimle kendine guveniyorum. Sulamayi bir firmaya yaptiracagim balcak yapimi icin torna freze cnc router gibi her tur aletim var. Sabirlida biriyimdir :)
Sizlere birkac sorun olacakti:
1)6mm kalinliktan istedigim turde bir kilic yapilrmi? Olmaz ise ne tur bir sey onerirsiniz? Daha kalin bir kilici kaldirabilirmiyim ona bile emin degilim su hali yeterince agir :)
2)o1 kilic icin fazla sert gelecekse ne tur bir karbon celigi kullanmaliyim? Nereden temin edebilirim?
3)Kan olugu olmazsa olmaz mi? Ben pek begenmiyorum acikcasi.
Baska her turlu tavsiyenize acigim simdiden tesekkurler.

Selim Atalay

• 253
  • Meslek: Maden mühendisi/Kamu
  • Yer: Kocaeli/Tavşanlı
Ynt: Kilic yapimi konusunda yardim
« Yanıtla #1 : 06 Nisan 2017, 11:28:00 »
O1 hakkında yorum yapmadan evvel lamanın ebatlarıyla ilgili yorum yapmak isterim.

Bastard sword dediğimiz kılıç ki bir buçuk elli veya piç kılıç-melez kılıç de denilir aslında ara bir form. Bu isimlendirmeler noktasında tam bir uzlaşı yok.Vayki pedia vay'a göre aslında uzun kılıcın bir çeşidi. Kimine göre tek elli ortaçağ şövalye kılıçları ailesine dahil. Bu noktada bu çeşit kılıcın özelliği vurgulu bir kabzaya sahip olmamaları. Kişi zar zor iki elle kavrayabilmeli tek elle rahat tutabilmeli. Bu benim elim için yaklaşık 17-18 cm tarihi örneklerde 16 cm kabza uzunluğundan başlıyor. Namlu uzunluğu ise 85 cm-100 cm arasında değişiyor. Bu kılıçlar ortalama 103 cm civarında oluyor. Lama azıcık kısa gibi.

Oluk olmazsa olmaz değil. Oluğun amacı kılıcı hafifletmek ve dayanımı arttırmaktır. Bu nedenle her formda ki kılıçta bulunmaz. Özellikle namlunun inceldiği formlarda daha kısa bir oluk veya hiç oluksuz elmas bir kesit görebiliyoruz. Yüz santim boyunda olan örneklerde var. Bu konuda en hatırı sayılır sınıflama Ewart Oakeshort'un sınıflaması. O sınıflamada type 12'den sonra kabzaların uzadığını görüyoruz.

https://www.albion-swords.com/articles/oakeshott-typology.htm

Burada kılıç ebatları ve genel anlamda formları hakkında bilgi mevcut.

Kalınlık konusuna gelirsek kılıçların en kalın noktası balçağa en yakın olan yerdir. Tarihi örneklerde 5-7 mm arasında değişmekte. Çoğunluk 5.5-6 mm civarında. Altı milim bu konuda tam sınırda. Tamamen sizin talaş kaldırma yeteneğinizle alakalı.

http://www.swordforum.com/forums/showthread.php?110060-Basic-types-of-the-Medieval-Sword

Bu başlıkta kesit alanları ile ilgili bilgi bulabilirsiniz.

O1'den kılıç yapılabilir mi? Bu noktada Yüzde 0.8-0.85 karbon oranı üzerine çıkmanız tavsiye edilmez. Elinizde süper esnek gerçek pota çeliği yoksa.O2 daha iyi bir seçim olabilir. En ideali yüzde 0.6 civarı karbon içeren bir yay çeliği kullanmak. L6 veya L4 (80crv2) gibi bir çeliği uygun ebatlarda bulabilirseniz de kullanabilirsiniz.

Elbette önemli olan ısıl işlemi nasıl yaptığınız.

Faydalı olduğunu düşünüyorum.
memento audere semper

altugbalamur

• 105
  • Meslek: Dalış malzemeleri imalatı
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #2 : 06 Nisan 2017, 13:29:08 »
Hocam indüksyona vermeyi düşünüyorum sorun olmaz istediğin sertlikte çıkartırız denildi de ona istinaden sordum. Biraz daha dusuk sertlikte cikarttirsak parcayi olur mu peki?

Selim Atalay

• 253
  • Meslek: Maden mühendisi/Kamu
  • Yer: Kocaeli/Tavşanlı
« Yanıtla #3 : 06 Nisan 2017, 14:46:46 »
Aslında dünya üzerinde 0.9-0.95 karbon içeriğine sahip çeliklerle kılıç yapan ustalar var. Genelde bu ustalar katana yapımında bölgesel ısı verme (differential heat treating) ile kullanıyorlar. Genelde bu kılıçlar çok keskin oluyor. Alan arkadaşlarda zorlu şeyleri kesmek için kullanmıyor. Lakin yay çeliğinden mamul bir Viking kılıcı ile neredeyse kışlık odun çıkarmaya çalışan arkadaşlar da var.

http://cdna.terasrenki.com/ds/1.2510_100MnCrV4_AISI-O-1_SS-2140_Datasheet_1.pdf

Yukarıda O-1 için ısıl işlem bilgileri mevcut. Eğer yay menevişi yaparsanız 300 C 55 HRC gibi bir değer alınabiliyor. Aslında bu bir kılıç için fena değil. Biraz daha tokluk kazandırmak ister ve 400 C de meneviş yaparsanız 50 hrc bir değere düşüyor ki. Bu kadar esnek bir kılıç ne kadar tatmin eder.350 C 53 HRC sertliğe erişilebiliyor. Sanırım en ideal noktalar 300-350 derece. Bir de anladığım kadarıyla östenit içeriğine göre sertliği farklı oluyor.

Sözün kısası iyi bir yay menevişi ile 53-55 hrc arası bir kılıcınız olabilir. Bu da sanırım arzu edeceğiniz bir şey. Menevişte kesinlikle 250 derece altını düşünmeyin. En nihayetinde bu bir kılıç. Sert bir darbe aldığı vakit yaylanması gerekecek. Sert ağaçlara kılıç çalınınca nasıl yaylandığını bir görseniz. Dünya üzerinde 60 HRC sertlikle kılıç yapan ustalar var ama bu ustadan 5000 dolara alınan kılıcı kimse 10 cm çapında dala vurmuyor.
memento audere semper