Bıçak Sanatı - Forum

Demirci amca ile muhabbet ve meneviş yöntemi

FATİH YILANCI

  • ***
  • 114
  • Meslek: Teknik ER
  • Yer: Rize / Çayeli (MAPAVRİ)
Demirci amca ile muhabbet ve meneviş yöntemi
« : 22 Mart 2017, 10:08:34 »
Merhabalar...
Geçenlerde  yaşadığım ilçede demircilik ile uğraşan bir amcanın yanına gittim. Maksatım sohbet etmekti.  Kendisi yıllardan beri keser, kazma, orak, tağra ve bıçak yapıyor. Biraz kendisini izledim. Genelde makas çeliği kullanıyor.  Kendisi suyu sadece ağız kismina verdiğini söyledi (mantıklı).   Yanlız yağ olarak yanmış motor yağı kullanıyor bazen de su kullanıyor.  Menevişi ise ayrı bir işlem olarak görmüyor,suyu verirken perlit burnunu geçtikten hemen sonra(göz kararı ile  yapabilmesi: yılların tecrübesi) çıkarıp havada soğumaya bırakıyor! Tam soğutma niye yapmıyorsun diye sordum, kendisi önceden yapıyordum bazen catlamalar felan oluyor diye  şimdi gerek duymuyorum cevabını aldım
Benim değerlendirmem tecrübe var ama
bilgi yönünden eksik.
 Kullanılan yağ ve menevişte de  eksiklikler var diye düşünüyorum
Sizlerin bu konudaki görüşleri nelerdir???
« Son Düzenleme: 22 Mart 2017, 10:11:49 Gönderen: FATİH YILANCI »
___Çam da bizim kozalak da___

Acur Firarda

  • ***
  • 453
  • Yaş:39
  • Meslek: Kamu
Ynt: Demirci amca ile muhabbet ve meneviş yöntemi
« Yanıtla #1 : 22 Mart 2017, 11:10:40 »
Normalizasyon yapıyor mu?

FATİH YILANCI

  • ***
  • 114
  • Meslek: Teknik ER
  • Yer: Rize / Çayeli (MAPAVRİ)
Ynt: Demirci amca ile muhabbet ve meneviş yöntemi
« Yanıtla #2 : 22 Mart 2017, 13:10:14 »
Su verme tavlamasından once  ısıtıp biraz sogutuyo ama oda yarım yamalak
___Çam da bizim kozalak da___

deserteagle

  • Eylem Cengiz, 49
  • *****
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: Demirci amca ile muhabbet ve meneviş yöntemi
« Yanıtla #3 : 22 Mart 2017, 14:43:23 »
Ustanın taktiğini martemperleme östemperleme konuları ile birlikte değerlendirmeli, ön yargıya erken düşmemeli derim.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

DUMRU

  • Hüseyin DUMRU 1982
  • ***
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
  • Meslek: Eczane teknisyeni
  • Yer: Konya/Bozkır
Ynt: Demirci amca ile muhabbet ve meneviş yöntemi
« Yanıtla #4 : 27 Mart 2017, 10:05:49 »
Eğer neticede sorun yoksa yöntemdeki farklılıkların farkını anlamaya çalışmak ileriye götürür. Bizim buradaki ustalarda aynı şekilde soğutma yapıyor.
Yiğidin harman olduğu yerde doğmuşsam. Şu Uluçay'dan su içmişsem.. Namerdin sofrasına bağdaş kurup oturmam. Hüseyin DUMRU

Ali T.

  • **
  • 232
  • Meslek: teknisyen-teknik öğretmen
  • Yer: Antalya-İstanbul
Ynt: Demirci amca ile muhabbet ve meneviş yöntemi
« Yanıtla #5 : 05 Nisan 2017, 09:32:37 »
tümünü kastedmiyorum ama geleneksel demircilerde gördüğüm en büyük hata su verdikten sonra taş motorunda bileyip suyunu kacırmaları.
Fakirlik insanı mucit eder...