Bıçak Sanatı - Forum

Alınacak Yolun Özeti

Adem Tören

• 1066
  • Meslek: mobilya
  • Yer: şanlıurfa
Ynt: Alınacak Yolun Özeti
« Yanıtla #20 : 23 Kasım 2015, 22:01:13 »
Neden soğuk dövme yapıyor? O kısma anlam veremedim...

İçine karbonu hapsetti.
ne yanı şimdi karbon mühebbet hapismı yedi hemde falakaya yatırarak  ;D
Bir işi bilen yapar az bilen Akıl verir bilmeyen eleştirir yapamayan çamur atar

ersin1

• 469
  • Meslek: Pvc dograma
  • Yer: istanbul bagcilar(tekirdag)
« Yanıtla #21 : 23 Kasım 2015, 22:58:42 »
 :( ustalarim dogrulari yanlislari benim gibi acemilerin anlayacagi gibi  bianlatsada dogrusunu bizde ogrensek benim simdiye kadar Ustalarimdan ogrenebildiklerim karbon cekikleri ve paslanmaz celeklerin birakin soguk dovmeyi bir cogunun 730 850 dereceler arasi sicakliklarda dovulebildigi   Ve dovmenin celik yapisina ekstra fayda  Saglamadigini ancak dozerek celigi yayarak ve uzatarak dar veya yuvarlak malzemeden faydalanmak fireyi minimum seviyede tutmak disinda ekstirem  bi avantaji yok kil kaplama konusunda ise sadece gorsellik icin hamon denen golgeli ikinci bir hatolusturmak icin yapiliyor diye bilibiliyorum yanlismi ogrenmisim acaba
Ersin beceren

Serkan KUŞÇU

• *
  • 640
  • Meslek: Metalurji ve Malzeme Mühendisi
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #22 : 24 Kasım 2015, 11:57:00 »
Malzemeyi soğuk döverek sadece dislokasyonları kitleriz, bu da gerilimi arttırır, neticede tane sınırını sıkıştırırız, akabinde bol bol gerilimden ötürü dağılan malzemiz olur çelik olarak. Bazen işe yarayan güzel bir yöntemdir çoğu malzemede, fakat burda ki mantığı ısıl işlem öncesi gereksiz kalır.

Cehalet ne güzel şey, Her şeyi biliyorsun ;)

FATİH YILANCI

• 114
  • Meslek: Teknik ER
  • Yer: Rize / Çayeli (MAPAVRİ)
« Yanıtla #23 : 23 Ocak 2017, 13:36:05 »
bu konuyu tekrar alevlendirmek istedim. eylem ustamızın dediği gibi temperleme yok, yada göstermemiş olabilir ama diğer bir merak konusu  ustalarımızın  defalarca üzerinde durduğu   normalizasyon. hep diyosunuz en az 250 p  ye kadar zımparalamak lazım ve normalize edip gerginliği gidermek lazım.
                ama sonuç olarak görünümde  güzel bıçaklar yapmıyor değil 
___Çam da bizim kozalak da___

Mustafa Bilgin

• *
  • 2
  • Meslek: orman muhafaza memuru
  • Yer: konya
« Yanıtla #24 : 17 Şubat 2017, 16:34:26 »
Paslanmaz çelikte kil kullanımı... :D Burada neyin yanlış olduğunu farketmeyen var mı?

eylem cengiz ustam bu işte çok yeniyim o yuzden soruyorm :
   paslanmaz çelikte kil kullanılmaz mı yada hangi çeliklerde kil kullanılır birde o kilin içeriği tam olarak nedir aydınlatırsanız sevinirim.

borakent

• 527
  • Meslek: Psikolojik Danışman
  • Yer: Antakya
« Yanıtla #25 : 17 Şubat 2017, 22:03:13 »
bu konuyu tekrar alevlendirmek istedim. eylem ustamızın dediği gibi temperleme yok, yada göstermemiş olabilir ama diğer bir merak konusu  ustalarımızın  defalarca üzerinde durduğu   normalizasyon. hep diyosunuz en az 250 p  ye kadar zımparalamak lazım ve normalize edip gerginliği gidermek lazım.

Her çelikte de normalizasyon yapılmıyor ona da dikkat etmek lazım. Havayla da sertleşen çeliklerde normalizasyon olmuyor bildiğim kadarıyla.

« Yanıtla #26 : 17 Şubat 2017, 22:22:44 »

Her çelikte de normalizasyon yapılmıyor ona da dikkat etmek lazım. Havayla da sertleşen çeliklerde normalizasyon olmuyor bildiğim kadarıyla.
Doğru  :2up

FATİH YILANCI

• 114
  • Meslek: Teknik ER
  • Yer: Rize / Çayeli (MAPAVRİ)
« Yanıtla #27 : 20 Şubat 2017, 14:21:54 »

Videoyu izleyeli uzun süre old için hangi çelik pek hatırlamiyorum ama  ocakta oksijenli ortamda su vermişti
 Hava çeliklerinde bu olmaz sanırım. Hatta su da vermeye gerek yok  kendi sertleşmiyormu???
___Çam da bizim kozalak da___

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #28 : 21 Şubat 2017, 17:48:45 »
Paslanmaz çelikte kil kullanımı... :D Burada neyin yanlış olduğunu farketmeyen var mı?

eylem cengiz ustam bu işte çok yeniyim o yuzden soruyorm :
   paslanmaz çelikte kil kullanılmaz mı yada hangi çeliklerde kil kullanılır birde o kilin içeriği tam olarak nedir aydınlatırsanız sevinirim.

Çok kabaca söyleyeyim: Kil, ısı yalıtımı için kullanılır.

Nasıl işler: Ocaktan alınan namluya su verilirken kilin altındaki kısım daha yavaş soğur. Bu yavaş soğuma sayesinde kilin altındaki kısmın su almaması amaçlanır. Eğer çelik, hızlı su vermek gereken bir çelikse bu kille kaplama işe yarar; o yüzden de kille kaplama, karbon çeliklerde işe yarar, modern çeliklerin bir çoğunda işe yaramaz. Kille kaplama, hava çeliklerinde kesinlikle işe yaramaz. 4116 da hava veya yağda su verilen bir çelik. Bu çeliği yağa soktuğunuzda bunun kille kaplı olan tarafı dahi havadakinden daha hızlı soğur, kille kaplı kısmı da bal gibi sertleşir, öyle yumuşak kalmaz.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben