Selam arkadaşlar,
Bıçağımın kabzasını bir kaç kez söküp yeniden yapmaya çalıştım. Son olarak Gökhan Usta’ nın yaptığı puukko’ lardan esinlenerek bu modeli yapmaya karar verdim. Bıçak profili 2mm benim matkabın ucu 3 mm olunca kabzanın ön yüzünde ( balçak kısmı) boşluklar kaldı ve içerisindeki epoksi görünüyor. Bu nedenle ön yüzden foto koymadım.
@Borakent’ in tavsiye ettiği şekilde bıçağı sabitleyip zımparalayınca yuvarlak hatlar daha simetrik oldu. Ayrıca elimdeki ahşabın damarları daha iyi ortaya çıksın diye ahşabı kabzaya dikey olarak taktım. Başka bir dostumun tavsiyesini de dinleyerek zımparalama işlemini bıçağa paralel olarak yaptım.
Oturduğum semtte birkaç kereste toptancısı var. Kabzadaki koyu renkli ağacın adının meranti (red) olduğunu söylediler. Maungillerden olduğunu, yellow, light, red ve adını hatırlamadığım daha koyu bir renginin daha olduğunu söylediler. Ayrıca aynı yerden depoda kalmış , 1 metre boyunda, 10X10 bir meranti kereste aldım komik bir paraya

(10 TL). Sanırım rengi light. Bir başka yerden de aynı ağacın en koyu rengini buldum bir kaç parça. Kabza için uygun mudur bilmiyorum ama sert bir ağaç ve keten tohumu yağı ile yağlayınca rengi çok güzel görünüyor. Yeni bıçağıma bu ağaçlardan kullanacağım. Ağaçların arasına deri yerine pirinç parçalar koyacağım becerebilirsem. Pirinci saatçi eğesi, demir testeresi ve zımpara ile şekillendirmeye çalışacağım. Sonucunu yine forumda paylaşacağım. Ayrıca elimde aşağıda gördüğünüz türlerde biraz daha ağaç var. Sadece sağdan 2. olanın adının meranti olduğunu öğrenebildim. Diğerlerinin adını bilmiyorum. Diğer bıçağımı da gizli kuyruk olarak yapacağım için bu ağaçlar ince kalıyor . Adet ve ölçülerini çıkarıp ihtiyacı olan arkadaşlarla paylaşmak amacıyla forumda başlık açacağım.10x10 light merantiyi de kestirebilirsem onu da paylaşacağım.
Eksiklerim konusunda yorumlarınızı ve tavsiyelerinizi bekliyorum.
Sevgiler,