Bıçak Sanatı - Forum

Türkiye'de Yenilebilir Mantar Türleri

orcun79

• *
  • 22
    • Kamp Tilkisi İnstagram
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: Çanakkale
Türkiye'de Yenilebilir Mantar Türleri
« : 11 Ocak 2017, 01:57:21 »
Sizler için Türkiye'de yenilebilir mantar türlerini derlemeye çalıştım. Eksikler muhakkak ki vardır. İşinize yararsa ne mutlu...

Okuduğunuz için şimdiden teşekkürler.

http://www.kamptilkisi.com/yenilebilir-mantar-turleri/
« Son Düzenleme: 11 Ocak 2017, 02:25:54 Gönderen: orcun79 »

mehmet dülcek

• 3207
  • Yer: tuzla/istanbul
Ynt: Türkiye'de Yenilebilir Mantar Türleri
« Yanıtla #1 : 11 Ocak 2017, 02:02:56 »
Paylaşım için çok teşekkür ederim.nedense mantarla alakalı kafamdan hiç atamadığım bir korku var.klasik kültür mantarı yerken bile acaba dediğim zamanlar oluyor.

burakergin

• 290
  • Meslek: kamu
  • Yer: Eskişehir,Kocaeli
« Yanıtla #2 : 11 Ocak 2017, 02:08:54 »
Siler için Türkiye'de yenilebilir mantar türlerini derlemeye çalıştım. Eksikler muhakkak ki vardır. İşinize yararsa ne mutlu...

Okuduğunuz için şimdiden teşekkürler.

http://www.kamptilkisi.com/yenilebilir-mantar-turleri/

Guzel bir paylaşım olmuş. Mantar zamanı Eskişehir e gidebildigim seneler illaki mantar obeklerini bir dolaşırım. O kadar mantar arasinda hep bir zehirlisi denk gelir ve dedem ben topladiktan sonra ayirir. Her ne kadar cok leziz bi yiyecek olsada beni bu yuzden hep korkmusumdur.Bir sıkıntıda mantar icin gittiginde ayi riski var:)

orcun79

• *
  • 22
    • Kamp Tilkisi İnstagram
  • Yer: Çanakkale
« Yanıtla #3 : 11 Ocak 2017, 02:12:08 »
Korku genel olarak yetersiz bilgiden kaynaklanıyor. Burada sizin şahsınıza söylemek istediğim bir durumdan söz etmiyorum lütfen yanlış anlaşılmasın. Korkulması gereken bir durum değil sadece yeterli zaman ayrılması gereken bir konu.

Şimdilerde hayatta olmayan 3 güzel insan tanıdım. Bunlar hayatlarına kırsalda başlayıp kırsalda sonlandırmışlardı. Onlardan öğrenecek o kadar çok şeyim vardı ki... Maalesef kuşaklarımız yeterince birbirine yakın değildi. Onların eşsiz tecrübeleriyle çıktığımız mantar avlarını anımsıyorum da ne kadar da öz güvenlilerdi. Neyin ne olduğunu tecrübeleriyle net bilen insanlardı. Yerden bir avuç toprak alsalar ve bu yenir al ye deseler, gözünüzü kırpmadan yerdiniz.

Hal böyle olunca, güven aşılı bir deneyim aracılığı ile mantarla taşmış olsaydınız, bu korkunuzdan eser kalmazdı diye düşünüyorum.

setnogrom

• 601
  • Engin temel
    • El yapımı bıçak.
  • Meslek: Veri merkezi teknisyeni-Kesici alet üretim
  • Yer: Eyüp-İstanbul
« Yanıtla #4 : 11 Ocak 2017, 02:18:50 »
Güzel paylaşım,eline sağlık.
Kanlıca favorimdir hözellikle körpe olanları saç üzerinde çok az tuzla muhteşem bir nimet ve lezzettir.
Cincile,pelit (kaz mantarı deriz biz),tellice mantarı (biz ona culukluca deriz kanlıca zamanıyla paralel bulunur) .
Birde tavuk mantarı vardır biyolojik adını bilmiyorum ama  süt ve cevizle nefis bir çorba olur. :2up

xx
Kainatta ölümden keskin birşey yoktur.
www.outdoorurun.com  ++  İnstagram ;  outdoorurun
1983-Kastamonu (A rh +)

burakergin

• 290
  • Meslek: kamu
  • Yer: Eskişehir,Kocaeli
« Yanıtla #5 : 11 Ocak 2017, 02:21:29 »
Korku genel olarak yetersiz bilgiden kaynaklanıyor. Burada sizin şahsınıza söylemek istediğim bir durumdan söz etmiyorum lütfen yanlış anlaşılmasın. Korkulması gereken bir durum değil sadece yeterli zaman ayrılması gereken bir konu.

Şimdilerde hayatta olmayan 3 güzel insan tanıdım. Bunlar hayatlarına kırsalda başlayıp kırsalda sonlandırmışlardı. Onlardan öğrenecek o kadar çok şeyim vardı ki... Maalesef kuşaklarımız yeterince birbirine yakın değildi. Onların eşsiz tecrübeleriyle çıktığımız mantar avlarını anımsıyorum da ne kadar da öz güvenlilerdi. Neyin ne olduğunu tecrübeleriyle net bilen insanlardı. Yerden bir avuç toprak alsalar ve bu yenir al ye deseler, gözünüzü kırpmadan yerdiniz.

Hal böyle olunca, güven aşılı bir deneyim aracılığı ile mantarla taşmış olsaydınız, bu korkunuzdan eser kalmazdı diye düşünüyorum.
Size kesinlikle katılıyorum mantar konusunda tamamen bilgi eksikliğinden kaynaklanıyor birde dediginiz gibi kusak farkı nedeniyle hep bir mesafe oldu mesafeler olmadigi zamansa vucut dinamikligi farki oldu...

Ahmet Çelik

• *
  • 44
  • Meslek: Güvenlik
  • Yer: Kütahya
« Yanıtla #6 : 11 Ocak 2017, 10:39:57 »
Kanlıca favorimdir hözellikle körpe olanları saç üzerinde çok az tuzla muhteşem bir nimet ve lezzettir.
Tamamen katılıyorum , ister kurut kışın ye , ister taze halde tadı damakta kalır ve kırmızı ete yakın bir tadı var bana göre .
Güzel paylaşım olmuş , listenize adı biraz değişik te olsa 'domalan mantarı'nı eklemenizi öneririm buralarda bolca bulunur. ;)

mehmet dülcek

• 3207
  • Yer: tuzla/istanbul
« Yanıtla #7 : 11 Ocak 2017, 11:15:34 »

Kesinlikle size katılıyorum korkum tabiki bilmemekten geliyor.birde şehir yaşamı doğayla buluşup bütünleşmemenin etkiside çok fazla.bazen bütün bir sene hiçbir yer gitmeden iş güüçle uğraşıp aa bak bu senede bitmiş dediğim çok oldu.Esref

maxilla

• 264
  • Meslek: diş hekimi
  • Yer: malatya
« Yanıtla #8 : 11 Ocak 2017, 12:29:05 »

+1

Aydın Karakişi

• 1619
  • Meslek: Elektronik 1973
  • Yer: Ümraniye / 05352793989
« Yanıtla #9 : 11 Ocak 2017, 12:44:03 »
Ancak bazı mantarların zararlarinin aylar hatta yillar sonra cikabildigini bir yazida okumuştum.
Geldi ölümlü yalan , gitti ölümsüz gerçek
NFK

vural

• 211
  • Meslek: cam filmi
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #10 : 11 Ocak 2017, 15:13:09 »
Türkiye de bu konuda tek uzman jilber barutciyan adli şahıs. Eğer konuya meraklı iseniz kitabını alın. Ben ağaçlar.nete üyeyken bir toplanti yapılmısti.toplantıda jilber hoca yenilmeyen mantarları anlatırken bir adam itiraz etti .biz bu mantari hep yiyoruz yanlışınız var diye.jilber hoca ailenizde böbrek yetmezliği var mı diye sordu.adam evet herkeste var bizde bu ırzi dedi.tabi herkes şok. Mantar lezzetli ve yeniliyor ama böbrekleri çökertiyormuş. Çok ilginç bir konuama türkiye de onemsenmiyor.halbuki truf dahil birçok kıymetli tür var.

Keskin25

• **
  • 76
  • Yer: Konya
« Yanıtla #11 : 11 Ocak 2017, 16:04:38 »
Ellerinize sağlık

atikmehmet

• 1212
  • Mehmet ATİK - 1984
  • Meslek: Şehir Plancısı
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #12 : 11 Ocak 2017, 16:07:39 »
Genel yapım olaya en kötüsünden yaklaşma şeklindedir. O yüzden işin içinde tehlike varsa  kar fayda analizi yapar ona göre hareket ederim. Genelde o iş hakkında çok bilgim yoksa hemen kaparım o kapıyı. Şaloma benim eve çok geç girmiştir mesela. Çünkü tüp tehlikelidir gibi. Aynısı elektrik içinde geçerlidir. Mantar hususu da aynı. Köyde doğup büyümeme dedemle arada mantara çıkmama rağmen  hep uzak durduğum bir konu. Linkteki mantarların biri hariç hepsi benim için zehirlidir :)

Ama mantar hususunda en zevkli olan yemekten çok toplamasıdır benim için. Şimdi Dedemin giderken yanına beni almak istemesini daha iyi anlıyorum. Şahsen bende mantar bulunca oğullarımın gözlerindeki heyecanı görmeyi çok isterim.
Nece yitik biçek erse öz sapın yonumas
www.instagram.com/atik_mehmt/
www.mehmetatik.com

borakent

• 527
  • Meslek: Psikolojik Danışman
  • Yer: Antakya
« Yanıtla #13 : 11 Ocak 2017, 19:07:50 »
Yazınızın ilk paragrafı benim de sahip olduğum mantar hakkındaki korkunun sebebini çok güzel anlatıyor aslında.

” Sizler için Yenilebilir Mantarlar başlığı altında topladığımız mantar çeşitlerini sadece görsel fotoğraflara dayanarak “Bu mantar resimde gördüğümüz mantara türüne benziyor” ifadesi ile toplamak tüketmek kesinlikle önerdiğimiz bir davranış değildir. Uzman kişi ve/veya kişilerce yönetilen arazi çalışmalarında yeterli bilgi birikimine sahip oluncaya dek (1 ve ya 1,5 yıl), onlar ile birlikte tecrübe edindikten ve gerekli öz güvene sahip olduktan sonra Mantar toplamanızı ve tüketmenizi öneriyoruz.”

Mantarın yenebilen her türünü büyük bir keyifle yerim; ama iş toplamaya gelince orada bir duruyorum. Bilgisizlik konusunda denilenler doğru, bilmiyorum maalesef ve konu okuma ile öğrenilecek gibi durmuyor. İşin tecrübelilerinden bire bir öğrenme imkanı bulanlar çok şanslılar.

yunus_cbn

• 1147
  • Yer: Manisa
« Yanıtla #14 : 11 Ocak 2017, 19:51:34 »
Mantar dünyanın en leziz Parazitidir bence. bizim bu yörede en yaygını kavak mantarı, kızıl renkli çam mantarıdır. Bunun yanısıra Çimen mantarı dediğimiz üzeri yağlı bir tür, incir mantarı, söğüt mantari(ağaç gövdelerinde) tattigim leziz mantar türlerindendir. Tabi bu mantarların hiç birinin gerçek isimlerini bilmiyorum  :2up
Beni bu guzel havalar mahvetti

mustafaramazanoyar

• 808
  • Bende kesin karbon eksikliği var :)
  • Meslek: Arkeolog, Boulderer
  • Yer: manisa/salihli
« Yanıtla #15 : 11 Ocak 2017, 22:11:08 »
Mantar dünyanın en leziz Parazitidir bence. bizim bu yörede en yaygını kavak mantarı, kızıl renkli çam mantarıdır. Bunun yanısıra Çimen mantarı dediğimiz üzeri yağlı bir tür, incir mantarı, söğüt mantari(ağaç gövdelerinde) tattigim leziz mantar türlerindendir. Tabi bu mantarların hiç birinin gerçek isimlerini bilmiyorum  :2up
birde semsiye mantari bol var abi nereye gitsem rastliyorum
Hakuna Matata

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
  • Meslek: Eczane teknisyeni
  • Yer: Konya/Bozkır
« Yanıtla #16 : 11 Ocak 2017, 22:21:25 »
Aktif karbonla tanışana kadardı o hikaye...
Yiğidin harman olduğu yerde doğmuşsam. Şu Uluçay'dan su içmişsem.. Namerdin sofrasına bağdaş kurup oturmam. Hüseyin DUMRU

Acur Firarda

• 459
  • Meslek: Kamu
« Yanıtla #17 : 12 Ocak 2017, 00:14:04 »
Aktif karbonla tanışana kadardı o hikaye...

NG'yi de eklemek lazim ustam.... 😊

armagan baran

• 659
  • Instagram #brnleatherart
  • Yer: Balıkesir/Kırklareli
« Yanıtla #18 : 12 Ocak 2017, 00:17:55 »
Kitap çok faydalı

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9542
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.