merhaba arkadaşlar..
atölyemizin önemli aletlerinden birisi mengene..!
farklı ağız genişlikleri, farklı çene açıklıklarıyla kimisi döküm, kimisi dövme çelik oluyor.. yapı marketlerde, hırdavatçılarda ve hurdacılarda çok fazla çeşit var..
tüm bu bol çeşitliliğin karşısında hemen tüm mengenelerin ortak özelliği; fiyatlarının yüksek oluşu..
bir süredir internette kendi mengenesini kendisi yapanların paylaşımlarıni izliyordum.. ben de yapmaya karar verdim..
sadece kare diş gijon (22mm çap ve 1m boy 40.- lira) ve uygun somun (15.- lira) satın aldım.. diğer kısımların tamamında hurda ve artık çelikler kullandım.. en ince malzeme 10mm'ydi..
yapım boyunca giyotin makinesi, bükme makinesi, spiral ve kaynak bolca kullandım.. işçiliği ciddi zaman ve çaba tüketti doğrusu..
nihayetinde çene boyu 14cm ve çene açıklığı 12cm olabilen bir mengenem oldu..
çenede sertleştirilmiş çelik lama var.. vidalı yapmam gerekirdi ancak üşendim.. birgün erirse o konuyu hallederim sanıyorum.. sırt tarafa ikinci kat kalınca bir malzeme daha ekledim.. hafif çakma, düzeltme vb işler rahatça yapılır.. mengenenin tamamı elektrostatik toz boya.. belirli kısımlar kısa zamanda sıyrılacaktır ve bu da gayet normal olacaktır..
neyse.. umarım beğenirsiniz ve kendi mengenenizi yapmanız için bir fikir verir..