Bıçak Sanatı - Forum

Bant Zımpara İçin Yardım

vedatgizlenci

• 309
  • Meslek: Emekli
  • Yer: Bursa Mudanya
Bant Zımpara İçin Yardım
« : 28 Kasım 2011, 20:01:31 »
Slm
Bir süredir torna makinasına bant zımpara adapte etmeye uğraşıyorum. Nihayet bitti 30 m/sn hızla dönüyor. 8 cm en 150 cm boyunda bant zımpara takabiliyorum. Gerdirmeyi iç içe geçen profillere sonsuz vida ile yapıyorum. Denge makarası yok. Bunun yerine torna tezgahının yataklarına cıvata ile sabitlediğim profili hafifçe saga yada sola oynatarak stabil dönmesini sağlıyorum.

Boşta dönerken oldukça stabil dönüyor. Ancak zımparaya metali dayayıp bastırdığımda zımpara sağa doğru kayıyor. Bunun nedenini bulamadım. Tecrübeli arkadaşların yardımını rica ediyorum. Açıklama için kısa bir video ekliyorum

tarpoon

• 4739
Ynt: Bant Zımpara İçin Yardım
« Yanıtla #1 : 28 Kasım 2011, 20:30:12 »
 :)  makaraların bır tanesını  veya tahrık kasnağını balık sırtı şeklınde yaparsanız surununuz çözülür. resımlerde gördüğüm kadarı ıle  makaralar delrinden yapılmış buda zımpara şeridini iyi kavrayamıyor. aliminyum  daha iyi bir seçim olacaktır.

mesela balık sırtı yapacağınız makara için örnek olarak benım yaptırdığım ölçüyü vereyım  makara çapı 8cm  tam orta noktası 8,1cm bu kadarı bıle yeterlı oluyor.   
kısa yoldan çözüm ise tekerleğin tam ortasına bant sararak yukseklığını yeterınce arttırmanız olacak..  ;)
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

vedatgizlenci

• 309
« Yanıtla #2 : 28 Kasım 2011, 20:33:06 »
http://www.youtube.com/watch?v=A3d-IgAXDd8

Video çıkmamış sanırım

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #3 : 28 Kasım 2011, 20:45:35 »
bırde unutmadan  gerdırmeyı yapıp cıvata ıle sabıtlıyorsunuz sanırım.  şayet böyle ıse  bır ıkı kullanımdan sonra zımpara bandı kendını salıp gevşeyecektır. detaylı resım görme olanağımız olsa ıyı olurdu.  kurmuş olduğunuz mekanızmanın germe işnini devamlı yapabılmesı ıçın bır yay eklemenız gereklı.
profıller ıç ıçe geçıyorsa dışta kalan profılın arkasını kapatıp ıçıne kalınca bır yay koyarsanız  zımpara bandınız süreklı gergın kalacaktır  ;)
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #4 : 28 Kasım 2011, 20:47:46 »
video gözüküyor ;) sorunlarınız bellı..

vedatgizlenci

• 309
« Yanıtla #5 : 28 Kasım 2011, 20:50:11 »
Aslında tahrik kasnağı polyamid kendim tornaladım ama ölçmedim yarın ölçülerini bir kontrol edeyim bakalım.

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #6 : 28 Kasım 2011, 20:55:29 »
çap fılan çok önemlı değil sadece ortada 1 veya 1,5mm bır sırt oluşturun.

vedatgizlenci

• 309
« Yanıtla #7 : 28 Kasım 2011, 21:51:54 »
Sağolun. Bu yay işinide ihmal etmemem lazımdı. Aramaya üşendiğimden  8) . Sonuçta kullanımda kolaylaşacak.

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
« Yanıtla #8 : 29 Kasım 2011, 00:46:06 »
Taner'e katiliyorum. Gerdirmeyi arttirin ve tekerlerin ortasina bant sarin, gobegi yukseltin. Baski altinda kacma azalacaktir.
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #9 : 29 Kasım 2011, 18:39:37 »
Tornayı bu şekilde kullanmak için tahrik makarasını çok güvenli bir şekilde bağlayın. Sorun çıkarsa tornaya zarar verebilir.

Taner'in dediği gibi tahrik makarasını biçimlendirmeniz faydalı olur. Açıklamak gerekirse, makaranın ortadaki ~3 cm kadarını silindirik yapıp iki tarafı da 1 mm kadar daralacak şekilde konik tornalayabilirsiniz.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

vedatgizlenci

• 309
« Yanıtla #10 : 29 Kasım 2011, 23:05:26 »
Eylem bey kullandığım şerit 7 cm. Ortadaki 3 cm yi konikleştirmem yeterli olurmu

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #11 : 30 Kasım 2011, 00:07:37 »
Ortada 3 cm silindirik, iki yanında da  1-2mm kadar daralan konik bana mantıklı geliyor. Yalnız bu işin gereklerini teknik olarak söyleyebilecek ustalarım yanında susarım.
Namık Kemal
Instagram'da ben

vedatgizlenci

• 309
« Yanıtla #12 : 30 Kasım 2011, 01:01:11 »
Ortada 3 cm silindirik, iki yanında da  1-2mm kadar daralan konik bana mantıklı geliyor. Yalnız bu işin gereklerini teknik olarak söyleyebilecek ustalarım yanında susarım.
En iyisi yarın deneyip görmek. Görüşleriniz için sağolunuz

vedatgizlenci

• 309
« Yanıtla #13 : 30 Kasım 2011, 20:39:52 »
Makaranın ortasını biraz yükseltince sorun çözüldü. Teşekkürler.

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #14 : 30 Kasım 2011, 20:49:04 »
  :) ..

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #15 : 30 Kasım 2011, 21:17:51 »
 :)
Namık Kemal
Instagram'da ben