Bıçağın burnunu ve sapını döverek hiç şekillendirmemesini yadırgadım. Bir getiri olarak bunları bile örste yapmamışken ortaya o çekiç izlerinin çıkarmasını ve bırakmasını da aynı şekilde yadırgadım. Neyse İlki varılan sonucu etkilemiyor, ikincisi de estetik zevk.
---- o ----
Yalnız bu aralar el yapımı bıçakların düşüncesizce aşırı ucuza satıldığını görüyorum. Zaten tertemiz el yapımı bıçaklar, yıllardır varmaya çalıştığımız noktanın aksine çok kötü emsal olacak fiyatlara satılıyorken piyasayı bir de böyle hızlı olan ama kaliteli iş çıkarmaya olanak vermeyen yöntemlerde özensiz algısını oluşturacak şekilde yapılmaması taraftarıyım. Bu konuyu etraflıca tartışmamız şart.
Geçende baktım, Muela Kodiak 10SVG'ye rastladım. Bu güzel ancak haliyle kopyası çok olan, benzer kalitedeki tek örnek el yapımı yapılmış bir bıçaktan yüksek bir fiyatı olamayacak bir bıçak ve kılıfıyla birlikte 400 lira üstüne satılıyor. Ancak bazı ustalarımız, şaşırtıcı derecede düşük paralara bıçak satıyorlar. Dediğim gibi bu konu üstünde tartışmak lazım yoksa yıllar önce makinalarla yarışıp da 2-3 liraya bıçak yapmaya kendini mecbur eden yöresel ustalarımızın çıkmazına düşeceğiz.