Bıçak Sanatı - Forum

Ahşap Karartma

Ahşap Karartma
« : 22 Mayıs 2017, 00:38:12 »
Merhabalar,

Forumda arattım ama bilgi bulamadığım için başlık açayım dedim, resimdeki gibi pukko bıçak yapmak istiyorum ve mehmetmarangoz dan hazır n690 profil 2 adet 4 mm kalınlığında balçak aldım. Kabzesini yapabilirsem kendim yapmak istiyorum.Ekteki resimdeki siyahlıkta bir ahşap çeşidi bildiğim kadarıyla abanoz var,aynı sitede de 2 tanesi biraz pahalıya geliyor,elimde meşe ağacı var hazır kabzelik,herhangi bir yöntemle karartma şansım var mı acaba,bildiğiniz bir uygulama vs?Yakmaktan başka aklıma bişey gelmedi,danışmak istedim.

Saygılarımla

Ynt: Ahşap Karartma
« Yanıtla #1 : 22 Mayıs 2017, 01:51:36 »
Toz boya kullanarak rengi abanoz yapabilirsiniz. Toz deri boyaları veya kumaş boyaları bu işe çok uygun. Yapılmış bir örnek için link ekliyorum.
https://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=3503.msg71942#msg71942

« Yanıtla #2 : 22 Mayıs 2017, 17:30:36 »
Toz boya kullanarak rengi abanoz yapabilirsiniz. Toz deri boyaları veya kumaş boyaları bu işe çok uygun. Yapılmış bir örnek için link ekliyorum.
https://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=3503.msg71942#msg71942

sefa ustam çok teşekkür ederim,toz deri boyası+ispirto karışımı en kısa sürede uygulayacağım inş. Koruma için balmumundan başka öneriniz var mı? Bir netten alışveriş için tavsiye bir yer var mı pek yok gibi toz deri boyası şeklinde ama ben mi bulamadım bilemedim

« Yanıtla #3 : 22 Mayıs 2017, 19:15:55 »
İnternetten toz kumaş boyası diye aratabilirsiniz.

Özgür ULUS

• 182
  • Meslek: Ahşap işleri
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #4 : 30 Mayıs 2017, 02:23:23 »
Merhabalar,

Forumda arattım ama bilgi bulamadığım için başlık açayım dedim, resimdeki gibi pukko bıçak yapmak istiyorum ve mehmetmarangoz dan hazır n690 profil 2 adet 4 mm kalınlığında balçak aldım. Kabzesini yapabilirsem kendim yapmak istiyorum.Ekteki resimdeki siyahlıkta bir ahşap çeşidi bildiğim kadarıyla abanoz var,aynı sitede de 2 tanesi biraz pahalıya geliyor,elimde meşe ağacı var hazır kabzelik,herhangi bir yöntemle karartma şansım var mı acaba,bildiğiniz bir uygulama vs?Yakmaktan başka aklıma bişey gelmedi,danışmak istedim.

Saygılarımla

Merhaba
Eskitme için geleneksel yöntemler mevcut Aynı Abanoz gibi sonuç alamasınızda %85 işinizi görür
Öncelikle Ceviz suyu boyası tavsiye ederim Ama Daha iyi sonuç olsun dersenız Emuzer diye tabir etiğimiz eskitme boyası var bu çok daha etkili olur .Bu ürün içinde 1 gün bekletin ürünü içine kadar işler sentetik bazlıdır Geri çıkmaz düşerse veya çizilirse bile içine işler
Biz mesleki olarak emuzer diye tabir ediyoruz ama karşılığı piyasa nedir bilmiyorum Mesela D2 bizde direk bıçağı çağrıştıyor Ama Böhlerde 2379 demeden çıkmıyor gibi
Özgür ULUS
0533 818 17 50 & 0553 818 17 50
www.mehmetmarangoz.com.tr

« Yanıtla #5 : 30 Mayıs 2017, 12:52:16 »

[/quote]

Merhaba
Eskitme için geleneksel yöntemler mevcut Aynı Abanoz gibi sonuç alamasınızda %85 işinizi görür
Öncelikle Ceviz suyu boyası tavsiye ederim Ama Daha iyi sonuç olsun dersenız Emuzer diye tabir etiğimiz eskitme boyası var bu çok daha etkili olur .Bu ürün içinde 1 gün bekletin ürünü içine kadar işler sentetik bazlıdır Geri çıkmaz düşerse veya çizilirse bile içine işler
Biz mesleki olarak emuzer diye tabir ediyoruz ama karşılığı piyasa nedir bilmiyorum Mesela D2 bizde direk bıçağı çağrıştıyor Ama Böhlerde 2379 demeden çıkmıyor gibi
[/quote]

Çok teşekkür ederim özgür ustam sağolasın

yunus_cbn

• 1147
  • Yer: Manisa
« Yanıtla #6 : 30 Mayıs 2017, 22:02:41 »
Demir 3 klorür cevizi simsiyah yapmıştı kazara 😀
Beni bu guzel havalar mahvetti

Özgür ULUS

• 182
  • Meslek: Ahşap işleri
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #7 : 31 Mayıs 2017, 01:33:34 »

Merhaba
[/quote]

Çok teşekkür ederim özgür ustam sağolasın
[/quote]

Biz Teşekkürederiz Elimizden geldiğince aklımızın erdiğince yardımcı olmak isterim
Özgür ULUS
0533 818 17 50 & 0553 818 17 50
www.mehmetmarangoz.com.tr

AydınÜnal

• 39
  • Meslek: Makine Mühendisi
  • Yer: MERSİN
« Yanıtla #8 : 31 Mayıs 2017, 02:05:42 »
Paslı çivi, cıvata, inşaat demiri vs. sirkenin içine atın. Birkaç gün bekletin. Sonra ahşaba uygulayın. Vinegaroon diye videoları var nette. Ben hem ahşapta hemde vageta deride uyguluyorum. Mükemmel sonuç alıyorum.
... ! Birinci vazifen, ...

« Yanıtla #9 : 31 Mayıs 2017, 02:49:46 »
Paslı çivi, cıvata, inşaat demiri vs. sirkenin içine atın. Birkaç gün bekletin. Sonra ahşaba uygulayın. Vinegaroon diye videoları var nette. Ben hem ahşapta hemde vageta deride uyguluyorum. Mükemmel sonuç alıyorum.

evet ben de şimdi gördüm bir çok video var.'Ebonising Wood' diye yazınca da çıkıyor bir hayli,lakin bunda ahşabın cinsine göre durum değişiyor,bir kaç video izledim genellikle meşede en iyi sonucu almışlar, ireko çok etkilenmemiş mesela.teşekkür ederim,bu vesileyle bunu da öğrenmiş olduk,deneyeceğim inş bunu da.

AlpercAy

• **
  • 185
    • Instagram
  • Meslek: İşsiz
  • Yer: Bursa-istanbul
« Yanıtla #10 : 31 Mayıs 2017, 03:47:49 »
Böyle bir Japon tekniğide var geçenlerde bir bıçak standı için uyguladım
https://youtu.be/uvhvR8KwWhw
Bicaklarimi paylastigim instagram sayfam
www.instagram.com/moondesignaca

AydınÜnal

• 39
« Yanıtla #11 : 31 Mayıs 2017, 21:51:41 »

evet ben de şimdi gördüm bir çok video var.'Ebonising Wood' diye yazınca da çıkıyor bir hayli,lakin bunda ahşabın cinsine göre durum değişiyor,bir kaç video izledim genellikle meşede en iyi sonucu almışlar, ireko çok etkilenmemiş mesela.teşekkür ederim,bu vesileyle bunu da öğrenmiş olduk,deneyeceğim inş bunu da.

Evet ağaçdaki tanen miktarına göre randıman artıyor. İstediğiniz sonucu alamazsanız ahşaba öncesinde çay yada kahve uygulayın aynı şekilde. Çaydaki ve kahvedeki tanenler kararmayı arttırıyor. Ben pamuk iplik boyamak için çayı denemiştim olmuştu.

AydınÜnal

• 39
« Yanıtla #12 : 31 Mayıs 2017, 22:02:21 »
Aklıma gelmişken eklemek istiyorum. Geçen sene deri boyamak için kök boya yapmak istemiştim. Sonra ahşaba da uygularım deyip araştırma yapmıştım. Halam bu kök boya işinde epeyce tecrübeli el sanatlarında devlet sanatçılığı var halı kilim üzerine. Kendisine danıştım. En basit olarak taze asma yaprağı ve çam yaprakları ile yeşile boyayabiliyoruz ahşabı. Alıyorsunuz yaprağı istediğiniz tonu elde edene kadar sürtüyorsunuz:) Diğer yöntemlerle yani çeşitli bitkileri kaynatarak falan kök boya yapmak hakikaten çok zahmetli onu anladım:) İmkanlarım elverince kesnlikle yapacağım işlerden birisi bu kök boya:)
Nerden de aklıma düştü bu şimdi tekrardan. Biraz daha bakayım en iyisi kolay olanlardan uygularım belki. Hibisküs çok iyi kırmızı boyar demişti.
Al işte bi iş daha çıktı bize :)
 8) :D >:D

« Yanıtla #13 : 31 Mayıs 2017, 22:20:06 »
Aklıma gelmişken eklemek istiyorum. Geçen sene deri boyamak için kök boya yapmak istemiştim. Sonra ahşaba da uygularım deyip araştırma yapmıştım. Halam bu kök boya işinde epeyce tecrübeli el sanatlarında devlet sanatçılığı var halı kilim üzerine. Kendisine danıştım. En basit olarak taze asma yaprağı ve çam yaprakları ile yeşile boyayabiliyoruz ahşabı. Alıyorsunuz yaprağı istediğiniz tonu elde edene kadar sürtüyorsunuz:) Diğer yöntemlerle yani çeşitli bitkileri kaynatarak falan kök boya yapmak hakikaten çok zahmetli onu anladım:) İmkanlarım elverince kesnlikle yapacağım işlerden birisi bu kök boya:)
Nerden de aklıma düştü bu şimdi tekrardan. Biraz daha bakayım en iyisi kolay olanlardan uygularım belki. Hibisküs çok iyi kırmızı boyar demişti.
Al işte bi iş daha çıktı bize :)
 8) :D >:D

teşekkürler :) hocam yaprağı bilemiyorum da hibisküsü kışın kış çayı yapmak için 6-7 tane değişik bitki almıştım,biri hibiskus du,ufacık bişey attığımda bile şu frençpres ler var ya onu kıpkırmızı yapıyordu,şahsen tecrübe ettim :)

alpaha

• 88
  • Meslek: mobilya dekorasyon
  • Yer: Kastamonu
« Yanıtla #14 : 01 Haziran 2017, 18:55:38 »
elma sirkesinin içine ince bulaşık telini koyun ve 3 gün bekletin. daha sonra teli içinden çıkartın ve bu suyu ahşabı karartmak için kullanın.yada hırdavatçılardan temin edebileceğiniz su bazlı yada wax bazlı ahşap siyah boya ilede yapabilirsiniz.

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #15 : 01 Haziran 2017, 20:06:47 »
https://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=8541.0 daha önce bu konu ile ilgili nette gezerken bazı bilgiler önüme gelmişti.

« Yanıtla #16 : 01 Haziran 2017, 20:19:50 »
https://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=8541.0 daha önce bu konu ile ilgili nette gezerken bazı bilgiler önüme gelmişti.

çok teşekkür ederim çok faydalı bir konu.Videoları izledim ama tam siyahlaştırmıyor zannediyorum yakma gibi yapıyor.Ama çok güzel yöntem.

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #17 : 01 Haziran 2017, 22:20:13 »
Tabi yüzeysel oluyor. en son bitirdikten sonra yapmada fayda var.  Elma sirkesi bulaşık teli olayı da zaten ikinci yöntem olan demir oksit ile karartma.