Bıçak Sanatı - Forum

1.ci bıcak denemem hüsran sanırım

Fatih Özçelik

• 73
  • Meslek: elektrik
  • Yer: antalya-manavgat
1.ci bıcak denemem hüsran sanırım
« : 30 Mayıs 2016, 20:01:25 »
evet konu başlıgında olgugu gibi ilk bıçak denememelerimin profillerini çıkardım.metal civa çeliği.profillerin suyunu ısıl işler görselliğine uyarak yaptım.temperlemeyi 59 HRC için 200 derece de yarım saat olarak yaptım. bıçaklarımın sertliğini test için namlunun sırt kısmını kesere vurduğumda köşelerinin yamuldugunu gördüm.acaba hatalı bir işmi yaptım. :( resimleri var fakat yükleyemedim.

Ynt: 1.ci bıcak denemem hüsran sanırım
« Yanıtla #1 : 30 Mayıs 2016, 20:27:56 »
Daha bıçağı görmedim ama çok merak ettim, kesere neden vurdunuz?

Fatih Özçelik

• 73
« Yanıtla #2 : 30 Mayıs 2016, 21:09:53 »
sefa ustam sizin görüşleriniz almak isterdim su fotoyu yüklecek arkadaşın birine wattsuptan atsamda resimleri yüklese :)
birde namluda degişik renkler oluşmuş durumda.aslında sefa ustam sizin bir videonuzda bıçak sesinin dinletmiştiniz bu bıçakta çok güzel tınlama sesi var fakat bilemiyorum işte 59 hrc sertlikte olan bir bıçagın sırt kısmını keser gibi bir yere vurmayla hemen yamulması normalmi

https://picasaweb.google.com/102897441789306213668/6290544558171944081?authuser=0&feat=directlink

https://picasaweb.google.com/102897441789306213668/6290546927312841057?authuser=0&authkey=Gv1sRgCOPXzav2hvnPFw&feat=directlink

sanırım oldu picasa ile :)
« Son Düzenleme: 30 Mayıs 2016, 21:19:30 Gönderen: Fatih Özçelik »

Cosmical

• 287
  • Evren ATAK ,40 civarı
  • Meslek: Çelik Ticareti
  • Yer: Eskişehir
« Yanıtla #3 : 30 Mayıs 2016, 23:13:20 »
merhaba ,malzemeyi 59 HRC ye çıkardığınızı nasıl tespit ettiniz ? bıçağınızda oluşan izin tek sebebi vurduğunuz  keserin sertliğinden daha düşük olması .

Fatih Özçelik

• 73
« Yanıtla #4 : 31 Mayıs 2016, 00:35:28 »
merhaba evren bey  bıçakları 59 hrc ölçme şansım yok.sadece sitedeki sefa ustamın verdiği dökümanlar dogrultusunda suyunu verip temperleme yaptım.ama kanatim bıçakların biraz daha sert olması yönünde idi.SOYTÜRK ustanın özentisi kalmış üstümde çelik halat pirinç vida derken  bende keserin sırtına bıçagın sırtını vurdum yamuldu :) agzını vursam bıçak gitmişti :) demekki önce bizim bıçaklar domates biberi kessinde sonra prinç vida halata geçeriz :)

Cosmical

• 287
  • Evren ATAK ,40 civarı
  • Meslek: Çelik Ticareti
  • Yer: Eskişehir
« Yanıtla #5 : 31 Mayıs 2016, 02:03:48 »
fatih bey , ısıl işlem yapılan tüm çabaların boşa gitmesine sebep olabilir , kaldı ki sanırım kendi imkanlarınızla çeliği ısıtarak ve soğutma sıvısına daldırarak sulamaya çalıştınız , bu ise tam bir el göz  melekesi ister . yanlış ısıl işlemle  bıçağınızın çarpılmasına , aşırı gevrek olmasına ve çatlamasına - kırılmasına  , ve düşük sertlikte kalmasına sebep olabilirsiniz ki son problemi yaşamışsınız :) bu konuda tecrübe de malesef okumayla olmuyor , varsa tanıdığınız ustaların yanında biraz çıraklık yapmanız gerekir ama gayretle denemelerde bulunursanız eminim ki becerilerinizi geliştireceksinizdir . ben belki haddim olmayarak akıl vermeye kalktım  ama sadece ısıl işlemin önemli ve can alıcı bir proses olduğuna dikkat çekmek istedim , bu konuda tecrübeli ustaların eminim çok daha fazla söyleyecekleri vardır. 

« Yanıtla #6 : 31 Mayıs 2016, 10:40:05 »
fatih bey , ısıl işlem yapılan tüm çabaların boşa gitmesine sebep olabilir , kaldı ki sanırım kendi imkanlarınızla çeliği ısıtarak ve soğutma sıvısına daldırarak sulamaya çalıştınız , bu ise tam bir el göz  melekesi ister . yanlış ısıl işlemle  bıçağınızın çarpılmasına , aşırı gevrek olmasına ve çatlamasına - kırılmasına  , ve düşük sertlikte kalmasına sebep olabilirsiniz ki son problemi yaşamışsınız :) bu konuda tecrübe de malesef okumayla olmuyor , varsa tanıdığınız ustaların yanında biraz çıraklık yapmanız gerekir ama gayretle denemelerde bulunursanız eminim ki becerilerinizi geliştireceksinizdir . ben belki haddim olmayarak akıl vermeye kalktım  ama sadece ısıl işlemin önemli ve can alıcı bir proses olduğuna dikkat çekmek istedim , bu konuda tecrübeli ustaların eminim çok daha fazla söyleyecekleri vardır. 
Tamamına katılıyorum.
Eklemek isterim; keser veya benzeri el aletleri zaten olması gerektiği gibi yapılmışsa, sertleştirilmiştir. Sertleştirilmiş bile olsa biten bir bıçağı bu tür aletlere vurmak ve bu şekilde sertliği kontrol etmek doğru bir yöntem değil. Üretilen bir bıçakla demir veya benzerlerini kesebilirsiniz, eğer ağız açısı uygunsa bir bıçak zaten bu işi yapmaya yetecek sertliktedir. Ama bu doğru bir test yöntemi değildir. Pirinç testi konusunda defalarca yazıldı çizildi ama bir kez daha yineleyelim; pirinç testinin pirinci kesmekle bir ilgisi yoktur. Foruma "pirinç testi" yazılırsa yöntemin ne olduğu kolayca karşımıza çıkar.

Fatih Özçelik

• 73
« Yanıtla #7 : 31 Mayıs 2016, 12:20:10 »
evren bey söyledikleriniz zi ustaların yorumlarından okudum .tabiki bende amatörüm ve deneme yanılma ile bu işi öğreniyorum.su verme işini usulüne uygun gerçekleştirdiğimi zannediyorum.neyse denemelere devam edecegim 2,5 metre bıçak demirim var bunları bitirinceye kadar ögrenirim sanırım su verme işini :)

Sefa ustam ben biraz extrem deneme yoluna gittim sanırım :) neyse forumu karıştırmaya devam.ilgilenen ustalarıma teşekkürler.

vözvölö

• 395
  • Onur Arkut
  • Meslek: esnaf
  • Yer: bolu gerede
« Yanıtla #8 : 31 Mayıs 2016, 13:18:06 »
Fatih bey ısıl işlem olmamış diye bıçağı çöpe atacak değilsiniz, bıçak ısıl işlem yada sonrasında kırılma yada çatlama yapmadığı sürece sıkıntı yok. Çeliği tekrar yumuşatıp bi daha su verirsiniz olur biter. Ustalarım daha iyi bilirler ama benim resimlerden gördüğüm kadarıyla ısıl işlemde sorun yoksa da menevişlemede sorun var gibi (menevişlemede gerektiğinden fazla ısı kullanılmış gibi).

Fatih Özçelik

• 73
« Yanıtla #9 : 31 Mayıs 2016, 13:53:40 »
Onur bey haklısınız çöpe atmıcam fakat her su  verişinde bıçaktan eksilen birşeyler olmuyormu.yani sürekli bıçagı 800-900 derecelere çıkartmak karbon oranının azalması gibi yada başka bir bileşenlerdenbirinin azalması gibii.
 bu profillerden birine tekrar su verip 100 derece en üst hrc kuralına göre deneyecegim bakalım sonuç değişecekmi .yada birdahaki su verme işleminin tamamını videoya çekip sizlere soracagım bakalım nerede yanlışım var ,yada varmı :)

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #10 : 31 Mayıs 2016, 14:30:56 »
Karbonun yanma sınırını geçip uzun süre  beklemedikten sonra kayıp düşük olacaktır  cıva çeliği gibi bir çelikte anlaşılması zor olur.
Doğru su verme sonrası 200 derece menevişle 61 Hrc oluyor siz yine menevişi uygun sıcaklıkta yapın bu seferde sertlikten dolayı kırım yaşamayın.
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Fatih Özçelik

• 73
« Yanıtla #11 : 31 Mayıs 2016, 20:43:15 »
uyarınızı dikkate alıyorum osman usta.tekrar deneyince buradan sonuçları yazacağım inşallah.

su verme işlemini yağla suyu karıştırarak yaptım.karışımı da 20 mm demir çubuk ile 2 kez kızartıp suyu ısıttım.yada bu sefer suyu sade koyup yanına yagı koysam ikisinide kaynamaya yakın ısıtsam fark edermi acaba.?

vözvölö

• 395
  • Onur Arkut
  • Meslek: esnaf
  • Yer: bolu gerede
« Yanıtla #12 : 31 Mayıs 2016, 22:02:16 »
Yağla suyu birbirine nasil karistirdiniz acaba?