Bıçak Sanatı - Forum

Endüksiyon ısıtma ne kadar zor?

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
  • Meslek: Bilgisayar Mühendisi
  • Yer: Ankara
Endüksiyon ısıtma ne kadar zor?
« : 27 Şubat 2011, 01:36:06 »
YouTube'da falan dakika gibi kısa sürelerde bakır eriten, çelik kızartan amatör yapılmış (su soğutmalı fantastik alete amatör dedik ya, devreleri falan komple açıkta neyse ki) endüksiyon ısıtma aletleri var. Bobinin içine kilden yuvarlak bir blok, bloğun da ortasında 1x5cm çelik konacak bir fırın yapayım diyorum, su soğutmaya gerek kalmasın diye. Aşağıdaki videolardaki gibi dikey değil de yatay olacak elbette.

Çamurla oynama işin kolay tarafı. Zor olan tarafı işin elektroniği. Forumda başta Eylem hocam olmak üzere elektronikçiler var. İki sorum var:

1. Bu devreler için gerekli materyal memleketimizde bulunur mu?
2. Sarımı 30cm boyunda yapmak için devreyi değiştirmek gerekir mi? Sarım sıklığını azaltarak (kabaca, sarımı iki uçtan çekip 30cm'e çıkartarak) aynı etki (daha uzun sürede de olsa) sağlanabilir mi?

10000w demo: http://www.youtube.com/watch?v=Ms_81M7irNA
2000w demo: http://www.youtube.com/watch?v=CyG0Ri0dqI4&NR=1&feature=fvwp

Devre ve konsept: http://www.richieburnett.co.uk/indheat.html
"Dört tür cinayet vardır: haince, mazur görülebilir, haklı ve takdire şayan." -- Ambrose Bierce

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: Endüksiyon ısıtma ne kadar zor?
« Yanıtla #1 : 27 Şubat 2011, 01:54:42 »
Bu nesnelerin çıkış katı bir rezonans devresi gibiydi sanki. Onun dışında da hesap kitap gerektiren bir tasarım olur bu. Akım da az değil. Ancak tabii ki yerel imkanlarla yapılır. Yüksek bir akımı min khz'ler mertebesinde anahtarlayıp çıkıştaki rezonans devresine vermek gerek.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

durukan

• 774
  • Meslek: hekim
  • Yer: şanlıurfa
« Yanıtla #2 : 27 Şubat 2011, 13:33:19 »
uzun suredir enduksiyon ile ısıtma bana cazip gelmekte. eger bu aleti yapabilirsek bende bir tane almak isterim. büyükçe blokları ısıtma için ideal yalnız yüzey ısıtma oldugu için keskin kenarlı bıcak gibi cisimlerde işe yarar mı bilemem

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #3 : 27 Şubat 2011, 13:45:34 »
Isıtmanın salt yüzeyde mi yoksa derinlemesine mi olacağı tasarıma bağlı bir şey. Yüzeyi sertleştirebilme yetisi bu teknolojinin avantajlarından biri olduğundan dolayı endüksiyonla ısıtma cihazlarında buna sıkça rastlanıyor. Ancak düşük frekanslarla çalışabilen sistemler kullanılınca manyetik alan etkisini daha derinlere de ulaştırabiliyor.

Endüksiyon ocakları piyasada bile var diye biliyorum. Üstünkörü bir ürün için bunlardan birinin hurdası ka kullanılabilir. Burada esas sorun çıkıştaki rezonans devresinin öz frekansının besleme frekansı ile uyumluluğunu sağlamak.
Namık Kemal
Instagram'da ben

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
« Yanıtla #4 : 27 Şubat 2011, 14:09:10 »
Burada esas sorun çıkıştaki rezonans devresinin öz frekansının besleme frekansı ile uyumluluğunu sağlamak.

haa!! ???

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #5 : 27 Şubat 2011, 14:24:23 »
Aynen öyle. Komponentleri bulmak ve bakır sarımları üretmekten ziyade olayın hesap kitabı zorlayacak.
Namık Kemal
Instagram'da ben

yavuz selim

• 162
  • 1975
    • turkuaz metal
  • Meslek: sıcak demirci-süsleme demirciliği
  • Yer: 41.045586,29.065682
« Yanıtla #6 : 27 Şubat 2011, 14:57:17 »

Tatara etkinliğinden döndüğüm günden beri bu konu ile meşgulüm  :D  bişeyler denemeden forumda yazmak istememiştim. artık kaynakları okumaktan ve işi az çok bilenler ile konuşmaktan birazdaha ileri gidip bu hafta elektrik-elektronik toptan tedarikçisi olan yakın bir arkadaşımla hesap işini halledip sonrada deneylere başlayacağım kısmetse. sonuçlarını artısı eksisi ile paylaşmaya çalışırım. başarabilirsem işimde de kullanmayı düşünüyorum..
linkteki pdf aslında olayı çok iyi anlatan bir kaynak merak edenlerin okumasını tavsiye ederim. tarihçe kısmına gerek yok gerçi :D beni sıktıda
http://www.reterm.com/Uploads/Dosya/2010-05-10_010547_1.pdf
Kuvvete dayanmayan adalet aciz, adalete dayanmayan kuvvet zalimdir

halis ESEN

• 201
  • Meslek: elektronik--- iktisat
  • Yer: kocaeli
« Yanıtla #7 : 27 Şubat 2011, 21:22:05 »
olayın  teorisini    arkadaşlar izah etmiş ve linklerle desteklemişler   ben pratiğinden kısaca  bahsedeyim    3 önemli    problem çıkıyor
1 ) 1 farad  kapasiteli   kondansatör gerekiyor  ki   piyasada  bulunmaz   yüzlerce  kondansatörü  biribirine  poaralel bağlayarak bu değer elde ediliyor  .
2)  trafo  sarımı ve   saclarının  kesimi  kolay  iş değil
3)son  çıkış bobini  yani  merkezinde  çelik  demir  ısıtılan  bölüm   aşırı  ısıdan   dolayı   soğutulması  gerekiyor   genelde  bu bobin  (8_9 sarımlık  5-8 cmm  çapında) bakır borudan  yapılarak   içerisinden   soğuk su  dolaştırılarak  soğutulmaya  çalışılsada   seri  üretimde   büyükçe bir  su  havuzu  gerektiriyor 

ayrıca  bu cihazın   küçük ebatlı bişey olmadığını da  söyleyebilirim   kondansatörler  ve trafolar   bayağı   hacimli.