Bıçak Sanatı - Forum

ÇELİKLERİ KARŞILAŞTIRMA

Ynt: ÇELİKLERİ KARŞILAŞTIRMA
« Yanıtla #20 : 31 Mart 2016, 00:24:25 »
Sefa hocam verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler. Bu aeb-l'den mutfak bıçağı dışında başka ne yapılabilir? Mesela chip carving knife için uygun olur mu?

Bence olur, kolay bilenen ama karbürlü bir yapısı var, aldığı sertlik karbon oranına göre çok çok iyi. Çok ince taneli ve ağız keskinse agresif bir kesme yapar. Şöyle de düşünülebilir; elinizde sanki yüksek karbonlu bir karbon çeliğinin paslanmazı var gibi...

« Yanıtla #21 : 31 Mart 2016, 00:37:50 »
İçeriğinde %3 karbon olan bir çelik, neredeyse dökme demir gibi  ::) bir anlamda kimin kime hizmet edeceği belli değil, siz mi bıçağa bıçak mı size. Yanında elmas bileme taşları olmadan kapıya koymamak lazım. ZDP189 çeliğe benzer bir çeliği çok ucuza alıp kullanabilirsiniz, torna kesme kalemleri var ortalama 10-15 TL ye alırsınız ve içeriğinde devasa miktarda Tungsten var, 600 derece sıcaklıkta bile yumuşamaz. Kamplarda filan ucuna et takıp ateşte şiş olarakt kullanılabilir, nasıl olsa sertliğinden de bir şey kaybetmeyecek.

Hasan BAHCİVAN

• 1474
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Kayseri
« Yanıtla #22 : 31 Mart 2016, 00:41:07 »
Çelik savaşları başlasın.

İmkanı olan arkadaşlardan keskinlik, masata gelme, ağız tutuşu gibi konularda testler bekliyoruz.

Siteyi incelediğim kadarıyla.
Zdp 189 66-67 Hrc gibi bir sertlikte. M390'ın 61 Hrc de bana göre en performanslı değerini yakaladığı düşünülürse ciddi bir fark. Zaten kullanırken kendini belli ediyor.

İki sene önce D2 bile zor bulunuyorken bu gün Elmax, N690 gibi çeliklere bile rahatça erişir olduk. Darısı Zdp 189'a.

+1
+2
O iyi insanlar o güzel atlara binip çekip gittiler. Demirin tuncuna, insanın piçine kaldık.

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #23 : 31 Mart 2016, 00:42:30 »
 Güzel bilgiler gerçekten.

Zdp 189 taşla biley alıyor. İşin ilginç yanı deri masatla devam ederek uzun zamandır kullanıyorum. Mutlaka denemek gereken enteresan bir çelik. Devasa krom oranına rağmen en ufak ıslanmada karbon çelikler gibi çillenme yapması da enteresan özelliği.

Bu zamana kadar hiç bir mesajımda hakaret içeren bir söz yazmadım. Elimizde olan iki toz metal olan M390'la Zdp 189'u karşılaştırma yapmış harhangi bir bilimsel yanı olmadığını da belirtmiştik. Kimseye hakarette içermiyordu. Bu arada neden forumdaki iki ustanın yaptığı teste ve yazdığı görüşlere "sidik yarıştırmak" ibaresi ne kadar makul kabul edilecek? Seviyemiz "Mahalle kahvesi ağzına" kadar düştü mü?
Okinawian

Dogan27

• 92
  • Doğan
  • Meslek: Karışık
  • Yer: Gaziantep
« Yanıtla #24 : 31 Mart 2016, 00:50:32 »
Devasa krom oranına rağmen en ufak ıslanmada karbon çelikler gibi çillenme yapması da enteresan özelliği.

Paslanmaya meyilli olması ışıl işlemden olabilirmi ? Yoksa özelliğimi o. Daha önce forumda bir yerde okumuştum gerekli ısıya gelmediğinde krom dağılmayabiliyormuş. Bu arada bildigimden yada o çeliği kullandıgımdan değil bir an aklıma takıldı. Daha ilk bıçağımda d3 ile eğeleri kapıştıran acemiyim  :)

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #25 : 31 Mart 2016, 00:57:54 »
Devasa krom oranına rağmen en ufak ıslanmada karbon çelikler gibi çillenme yapması da enteresan özelliği.

Paslanmaya meyilli olması ışıl işlemden olabilirmi ? Yoksa özelliğimi o. Daha önce forumda bir yerde okumuştum gerekli ısıya gelmediğinde krom dağılmayabiliyormuş. Bu arada bildigimden yada o çeliği kullandıgımdan değil bir an aklıma takıldı. Daha ilk bıçağımda d3 ile eğeleri kapıştıran acemiyim  :)

Zdp 189'un genel problemi bu. Okuduğum kadarıyla bir çok forumda da bu yazılıyor. Diğer paslanmalardan farklı olarak wd 40 la silinince izi bile kalmıyor. D2 de veya karbon çeliklerde wd40 la silinse bile bir leke kalıyor.
Okinawian

adiyez

• 68
  • Osman HOCAOĞLU
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #26 : 31 Mart 2016, 10:35:45 »
konu hakkında bilgili değilim ama,
bir tecrubemi aktarayım
d2 den yaptığım bıçağı 1 gün süre ile limon tuzu- su çözeltisinde beklettim. (karartma amaçlı yapmıştım) hafif bir karartma oldu ama artık ıslak kalınca o ince pası yapmıyor.

OnurA

• 118
  • Onur
  • Meslek: Biyomedikal
  • Yer: Izmir
« Yanıtla #27 : 31 Mart 2016, 16:54:26 »

Devin Thomas iyi bir bıçak sanatçısıdır ve sanıyorum AEB-L ile en çok çalışan ustalardan biridir. Hazırlamış olduğu ve sektörce kabul görmüş bir karşılaştırma tablosu var, aşağıya ekliyorum.

Bu tablodaki "edge holding" ve "edge stablity" arasındaki fark nedir? Bu kavramları ağız tutuşu yani körelmeye karşı direnç olarak aynı şeyler zannederdim.