Bıçak Sanatı - Forum
Atölye Muhabbeti => Metalurji (ısıl işlem, testler, analizler, çeliğin yapısı vs.) => Konuyu başlatan: MURAT BUSHCRAFT - 18 Mart 2016, 00:47:53
-
Herkese merhaba
İnternette görüpde kaydettiğim bazı tabloları sizlerle paylaşmak istedim.
(http://s19.postimg.org/usevmb28j/FB_IMG_1455040946831.jpg) (http://postimage.org/)
resİm yÜkleme (http://postimage.org/index.php?lang=turkish)
(http://s19.postimg.org/rzlo2a1w3/FB_IMG_1455040977127.jpg) (http://postimage.org/)
ücretsiz resim barındırma (http://postimage.org/index.php?lang=turkish)
(http://s19.postimg.org/b0hb0rg2b/FB_IMG_1455040988983.jpg) (http://postimage.org/)
resim yükleme servisi (http://postimage.org/index.php?lang=turkish)
(http://s19.postimg.org/bra16jifn/FB_IMG_1455040995613.jpg) (http://postimage.org/)
resim yülke (http://postimage.org/index.php?lang=turkish)
tabloları kimin hazırladığını not etmeyi unutmuşum.hazırlayanın ellerine sağlık..bize sadece bilgiyi paylaşmak düşer...
herkese sevgiler saygılar.
-
Murat bey gayet faydalı bir paylaşım teşekkürler
-
Çok faydalı bir paylaşım. Teşekkürler Murat Bey.
-
Murat bey gayet faydalı bir paylaşım teşekkürler
Çok faydalı bir paylaşım. Teşekkürler Murat Bey.
rica ederim.çelikler hakkında genel bir değerlendirme yapmakta faydalı olacağını düşünüyorum.
inşallah arkadaşlara faydası olur...
-
Çok yararlı olmuş, ellerine sağlık :2up
-
Ellerine sağlık Murat Bey
-
Benim grafiklerden anladığım bıçak yapımı için en ideal çelik M390 mış.
-
Yeni organizasyon Aeb-l çeliği bu grafiklerde yok. Nerelere takabül ettiğini bilen varmı? Bilgisi olan paylaşırsa sevinirim.
-
Kullanım tecrübeme göre bu tablolarda hata var. H1 çeliği 420Hc den daha çabuk köreliyor. Zira Sefa hocanın H1 testinde de daha yumuşak çıkmıştı.
Yabancı sitelerde gördüğüm kadarıyla Aebl çeliği mutfak bıçaklarında kullanılıyor. İki hafta önce ithalatçı elinde Aebl olduğunu ve kilogram olarak 10 dolara vereceğini belirtmişti. T7 ondan daha pahalı bir çelik.
-
Yeni organizasyon Aeb-l çeliği bu grafiklerde yok. Nerelere takabül ettiğini bilen varmı? Bilgisi olan paylaşırsa sevinirim.
Tablolarda 13C26 yazan çelik AEB-L çeliğidir.
Isıl ve meneviş tablosyda bu
(http://www.alphaknifesupply.com/Pictures/Info/Steel/AEBL-TC.gif)
-
AEB-l dünyada kendini kanıtlamış mükemel bir çeliktir mutfaklarda sıkça kullanılmasının temel nedeni paslanmaya karşı yüksek direnci ve bilemeye çok hızlı tepki verip kısa sürede inanılmaz keskinleşebilen bir çelik olmasıdır .genelde mutfak bıçaklarında kulanılmasının temel nedeni banagöre 4 mm yada farklı kalınlıklarda üretilmemesidir yoksa bndan herşey olurdu. bu arada bu malzeme 64 hrc gibi ciddi sertliklerede ulaşmaktan geri kalmaz. tane yapısı toz çelikleri aratmayacak cinstendir . zdp 189 sırtından talaş kaldırmak gibi sidik yarışlarına girmeyecek kadar zarif abartıdan uzak ve bana göre muazzam bir çelik
-
Zamanında bu yarışları sen de yapıyordun. Yapmayan da görmedim.
Aebl ile Zdp189 mukayesesi yapmak demek Aebl toz metalden daha üstündür mü demek oluyor?
Bildiğimizi mi yazacağız sattığımız ürünün reklamını mı yapacağız?
-
AEB-L için bir şeyler yazacak olursak, bu çelik ülkemizde pek fazla bilinmiyor ama niteliksel olarak çok dengeli bir çelik olduğunu söyleyebiliriz. Burada kısır tartışmalara girmek istemem sonuçta alanla veya satanla bir ilgim yok, bu konu yurtdışı forumlarda da arada bir konuşulur, kimi beğenir kimi beğenmez. Beğeni durumu kişisel beklentileri karşılamasıyla doğrudan ilgilidir. Bizim forumda da durum farklı değildir. Bize düşen beklentilerimizi ortaya koymaktır.
AEB-L gerçekten de ince taneli bir çeliktir aşağıdaki fotoğraf karşılaştırmasına bakmanızı öneririm birinci fotoğraf AEB-L nin mikro yapısı ,kincisi ise CPM154CM nin mikro yapısıdır.
(http://i1115.photobucket.com/albums/k557/assuva/AEB-L%20Part%20micro%20st_zpsv6xqwld5.jpg) (http://s1115.photobucket.com/user/assuva/media/AEB-L%20Part%20micro%20st_zpsv6xqwld5.jpg.html)
(http://i1115.photobucket.com/albums/k557/assuva/154%20cm%20part%20micro%20st._zpsozig9nnx.jpg) (http://s1115.photobucket.com/user/assuva/media/154%20cm%20part%20micro%20st._zpsozig9nnx.jpg.html)
Fotoğraflardan hangisinde daha homojen bir dağılım ve ince tane yapısı olduğuna siz karar vereceksiniz.
Devin Thomas iyi bir bıçak sanatçısıdır ve sanıyorum AEB-L ile en çok çalışan ustalardan biridir. Hazırlamış olduğu ve sektörce kabul görmüş bir karşılaştırma tablosu var, aşağıya ekliyorum.
(http://i1115.photobucket.com/albums/k557/assuva/adsz_zpszeru4pyy.jpg) (http://s1115.photobucket.com/user/assuva/media/adsz_zpszeru4pyy.jpg.html)
Fikir edinmek adına yararlı olduğunu düşünerek ekledim
Ben AEB-L ile çok çalışmış biriyim, çok daha önce de bu çelikle ilgili kişisel yorumlarımı yapmıştım. Hatta çelik getirtmek için düşüncemi soran arkadaşların bazılarına da bu çeliği önermiştim. Bu çelikle ilgili detay merak eden arkadaşlarla kişisel deneyimlemelerimi seve seve paylaşırım.
Eklemeyi unutmuşum, izlemişsinizdir belki ama bu çeliğe yönelik bir kaç test. Arayınca sizlerde bulursunuz ama yazı renklensin diyerek ekledim ;)
https://www.youtube.com/watch?v=MKoTDpxSsYg
https://www.youtube.com/watch?v=sUmzIsXGCWM
-
çok faydalı bir konu olmuş bilgisini sunan ustalarımıza tekrar teşekkürler :2up
-
Beklediğim bilimsel yorum budur. Hocam ellerine sağlık.
Yurtdışında bir çok şey ucuza temin edilip kullanılıyor.
Bu fiyata toz metal varken ben tercih etmem. Sonuçta zevk ve tercih durumu.
H1 çelik konusunu tekrar açmak isterim. Sizin Spyderco salt testiniz fırtına estirmişti. Bilgilerde yanlışlık yok mu?
-
Sefa hocam verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler. Bu aeb-l'den mutfak bıçağı dışında başka ne yapılabilir? Mesela chip carving knife için uygun olur mu?
AEB-L için bir şeyler yazacak olursak, bu çelik ülkemizde pek fazla bilinmiyor ama niteliksel olarak çok dengeli bir çelik olduğunu söyleyebiliriz. Burada kısır tartışmalara girmek istemem sonuçta alanla veya satanla bir ilgim yok, bu konu yurtdışı forumlarda da arada bir konuşulur, kimi beğenir kimi beğenmez. Beğeni durumu kişisel beklentileri karşılamasıyla doğrudan ilgilidir. Bizim forumda da durum farklı değildir. Bize düşen beklentilerimizi ortaya koymaktır.
AEB-L gerçekten de ince taneli bir çeliktir aşağıdaki fotoğraf karşılaştırmasına bakmanızı öneririm birinci fotoğraf AEB-L nin mikro yapısı ,kincisi ise CPM154CM nin mikro yapısıdır.
(http://i1115.photobucket.com/albums/k557/assuva/AEB-L%20Part%20micro%20st_zpsv6xqwld5.jpg) (http://s1115.photobucket.com/user/assuva/media/AEB-L%20Part%20micro%20st_zpsv6xqwld5.jpg.html)
(http://i1115.photobucket.com/albums/k557/assuva/154%20cm%20part%20micro%20st._zpsozig9nnx.jpg) (http://s1115.photobucket.com/user/assuva/media/154%20cm%20part%20micro%20st._zpsozig9nnx.jpg.html)
Fotoğraflardan hangisinde daha homojen bir dağılım ve ince tane yapısı olduğuna siz karar vereceksiniz.
Devin Thomas iyi bir bıçak sanatçısıdır ve sanıyorum AEB-L ile en çok çalışan ustalardan biridir. Hazırlamış olduğu ve sektörce kabul görmüş bir karşılaştırma tablosu var, aşağıya ekliyorum.
(http://i1115.photobucket.com/albums/k557/assuva/adsz_zpszeru4pyy.jpg) (http://s1115.photobucket.com/user/assuva/media/adsz_zpszeru4pyy.jpg.html)
Fikir edinmek adına yararlı olduğunu düşünerek ekledim
Ben AEB-L ile çok çalışmış biriyim, çok daha önce de bu çelikle ilgili kişisel yorumlarımı yapmıştım. Hatta çelik getirtmek için düşüncemi soran arkadaşların bazılarına da bu çeliği önermiştim. Bu çelikle ilgili detay merak eden arkadaşlarla kişisel deneyimlemelerimi seve seve paylaşırım.
Eklemeyi unutmuşum, izlemişsinizdir belki ama bu çeliğe yönelik bir kaç test. Arayınca sizlerde bulursunuz ama yazı renklensin diyerek ekledim ;)
https://www.youtube.com/watch?v=MKoTDpxSsYg
https://www.youtube.com/watch?v=sUmzIsXGCWM
-
420HC yi incelemeden doğrudan bir şey söylemek olanaksız. O listeye koyduklarına göre bir bildikleri vardır. İncelemek lazım, H1 de biliyorsun sertlik ve işçiliği test etmiştik bir anlamda, oysa ağız tutuşu vs biraz daha farklı bir konu. Şöyle ki; malzemenin sertliği genelde düşük çıkabilir ama buna karşın karbürlü bir yapıya sahip olur ve zor bilenir... gibi. Bunu örnek olarak verdim anlaşılması bakımından. Doğrusu 420 HC yi biraz okumadan yorum yapmak yanlış olur.
-
Konuya katkı olsun son zamanlarda bolca tedarik edilen N690nın mikroyapısı
(http://i7.photobucket.com/albums/y269/CliffStamp/steel%20info/1204234118-Bohler_N690_HT.jpg)
Başka çeliklere ait mikroyapılar ve özellikler için alttaki link iş görür.
http://www.cliffstamp.com/knives/reviews/blade_materials.html
-
Çelik savaşları başlasın.
İmkanı olan arkadaşlardan keskinlik, masata gelme, ağız tutuşu gibi konularda testler bekliyoruz.
Siteyi incelediğim kadarıyla.
Zdp 189 66-67 Hrc gibi bir sertlikte. M390'ın 61 Hrc de bana göre en performanslı değerini yakaladığı düşünülürse ciddi bir fark. Zaten kullanırken kendini belli ediyor.
İki sene önce D2 bile zor bulunuyorken bu gün Elmax, N690 gibi çeliklere bile rahatça erişir olduk. Darısı Zdp 189'a.
-
Çelik savaşları başlasın.
İmkanı olan arkadaşlardan keskinlik, masata gelme, ağız tutuşu gibi konularda testler bekliyoruz.
Siteyi incelediğim kadarıyla.
Zdp 189 66-67 Hrc gibi bir sertlikte. M390'ın 61 Hrc de bana göre en performanslı değerini yakaladığı düşünülürse ciddi bir fark. Zaten kullanırken kendini belli ediyor.
İki sene önce D2 bile zor bulunuyorken bu gün Elmax, N690 gibi çeliklere bile rahatça erişir olduk. Darısı Zdp 189'a.
+1
-
Sefa hocam verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler. Bu aeb-l'den mutfak bıçağı dışında başka ne yapılabilir? Mesela chip carving knife için uygun olur mu?
Bence olur, kolay bilenen ama karbürlü bir yapısı var, aldığı sertlik karbon oranına göre çok çok iyi. Çok ince taneli ve ağız keskinse agresif bir kesme yapar. Şöyle de düşünülebilir; elinizde sanki yüksek karbonlu bir karbon çeliğinin paslanmazı var gibi...
-
İçeriğinde %3 karbon olan bir çelik, neredeyse dökme demir gibi ::) bir anlamda kimin kime hizmet edeceği belli değil, siz mi bıçağa bıçak mı size. Yanında elmas bileme taşları olmadan kapıya koymamak lazım. ZDP189 çeliğe benzer bir çeliği çok ucuza alıp kullanabilirsiniz, torna kesme kalemleri var ortalama 10-15 TL ye alırsınız ve içeriğinde devasa miktarda Tungsten var, 600 derece sıcaklıkta bile yumuşamaz. Kamplarda filan ucuna et takıp ateşte şiş olarakt kullanılabilir, nasıl olsa sertliğinden de bir şey kaybetmeyecek.
-
Çelik savaşları başlasın.
İmkanı olan arkadaşlardan keskinlik, masata gelme, ağız tutuşu gibi konularda testler bekliyoruz.
Siteyi incelediğim kadarıyla.
Zdp 189 66-67 Hrc gibi bir sertlikte. M390'ın 61 Hrc de bana göre en performanslı değerini yakaladığı düşünülürse ciddi bir fark. Zaten kullanırken kendini belli ediyor.
İki sene önce D2 bile zor bulunuyorken bu gün Elmax, N690 gibi çeliklere bile rahatça erişir olduk. Darısı Zdp 189'a.
+1
+2
-
Güzel bilgiler gerçekten.
Zdp 189 taşla biley alıyor. İşin ilginç yanı deri masatla devam ederek uzun zamandır kullanıyorum. Mutlaka denemek gereken enteresan bir çelik. Devasa krom oranına rağmen en ufak ıslanmada karbon çelikler gibi çillenme yapması da enteresan özelliği.
Bu zamana kadar hiç bir mesajımda hakaret içeren bir söz yazmadım. Elimizde olan iki toz metal olan M390'la Zdp 189'u karşılaştırma yapmış harhangi bir bilimsel yanı olmadığını da belirtmiştik. Kimseye hakarette içermiyordu. Bu arada neden forumdaki iki ustanın yaptığı teste ve yazdığı görüşlere "sidik yarıştırmak" ibaresi ne kadar makul kabul edilecek? Seviyemiz "Mahalle kahvesi ağzına" kadar düştü mü?
-
Devasa krom oranına rağmen en ufak ıslanmada karbon çelikler gibi çillenme yapması da enteresan özelliği.
Paslanmaya meyilli olması ışıl işlemden olabilirmi ? Yoksa özelliğimi o. Daha önce forumda bir yerde okumuştum gerekli ısıya gelmediğinde krom dağılmayabiliyormuş. Bu arada bildigimden yada o çeliği kullandıgımdan değil bir an aklıma takıldı. Daha ilk bıçağımda d3 ile eğeleri kapıştıran acemiyim :)
-
Devasa krom oranına rağmen en ufak ıslanmada karbon çelikler gibi çillenme yapması da enteresan özelliği.
Paslanmaya meyilli olması ışıl işlemden olabilirmi ? Yoksa özelliğimi o. Daha önce forumda bir yerde okumuştum gerekli ısıya gelmediğinde krom dağılmayabiliyormuş. Bu arada bildigimden yada o çeliği kullandıgımdan değil bir an aklıma takıldı. Daha ilk bıçağımda d3 ile eğeleri kapıştıran acemiyim :)
Zdp 189'un genel problemi bu. Okuduğum kadarıyla bir çok forumda da bu yazılıyor. Diğer paslanmalardan farklı olarak wd 40 la silinince izi bile kalmıyor. D2 de veya karbon çeliklerde wd40 la silinse bile bir leke kalıyor.
-
konu hakkında bilgili değilim ama,
bir tecrubemi aktarayım
d2 den yaptığım bıçağı 1 gün süre ile limon tuzu- su çözeltisinde beklettim. (karartma amaçlı yapmıştım) hafif bir karartma oldu ama artık ıslak kalınca o ince pası yapmıyor.
-
Devin Thomas iyi bir bıçak sanatçısıdır ve sanıyorum AEB-L ile en çok çalışan ustalardan biridir. Hazırlamış olduğu ve sektörce kabul görmüş bir karşılaştırma tablosu var, aşağıya ekliyorum.
(http://i1115.photobucket.com/albums/k557/assuva/adsz_zpszeru4pyy.jpg) (http://s1115.photobucket.com/user/assuva/media/adsz_zpszeru4pyy.jpg.html)
Bu tablodaki "edge holding" ve "edge stablity" arasındaki fark nedir? Bu kavramları ağız tutuşu yani körelmeye karşı direnç olarak aynı şeyler zannederdim.