Bıçak Sanatı - Forum
Atölye Muhabbeti => Bıçakçılık => Konuyu başlatan: serhatesk2626 - 23 Ocak 2016, 12:40:59
-
Ustalarım, abilerim, kardeşilerim öncelikle herkese saygılar sevgiler,
Daha önceden 25 cm uzunluk 3.2 cm en ve 4.5 mm kalınlığındaki eğe ile şekil verdiğim bıçaklara yine eğe ile scandi (toplamda 26 derece) ağız açmıştım,
Şimdi bilen usta ve arkadaşlarımdan ricam bu scandi ağızı nasıl bilerim
İşlem sırası ne olmalı, yani önce kabza takıp sonra mı bilemeliyim?
Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim. Saygılarımla..
(http://i.hizliresim.com/E5A51D.jpg) (http://hizliresim.com/E5A51D)
-
https://vimeo.com/14815208 Sefa hocanın videosuna bir göz atın derim :)
-
Bence şimdi ağzı olabildiğince inceltin keskin olmayacak şekilde kabzayı taktıktan sonraya az bir işiniz kalsın.
-
Kabza takmadan da bilemeyi tamamlaya bilirsin. Bileme bittikten sonra kağıt bant ile sararsın ağız kısmı. Hem kabzayı takmadan bilemeyi öğrenirsin ve namluda oluşabilecek ufak tefek sorunları giderirsin. Böylece bileme antrenmanı yapmış olursun.
Bileme işine gelirsek; sert bir yüzeye veya bir akşapın üzerine zımparayı yerleştir. Zımparayı kenarlardan bant ile yapıştıra bilirsin. Scandi de Sefa hocamızın yöntemi gibi değilde düz bir şekilde ağza dik bir şekilde ileri veya geri zımparaya sürterek bileme yapabilirsin. Ağız boyunda sağa sola eşit bir şekilde kademe kademe kaydırarak bileme yapabilirsin. Zımpara izinin ağza dik olması önemli.
-
Çok teşekkür ederim hepinize cevaplarınız için, Osman Ustam forumdan okuduklarım doğrultusunda ısıl işlem öncesi ağzı neredeyse 0.1 mm ye kadar düşürmüştüm, Salim Ustam dediğiniz yöntemi harfi harfine uygulamaya çalışıcağım umarım başarabilirm :)
-
Bende scandi bushcraft yapıyorum ısıl islem öncesi son rutuslari yapıyorum. Acaba grit taşında bileme yapsam nasıl olur.
Malum d2 de ısıl.işlem.sonraki bayabir uğraşıyor ..?
-
Çok teşekkür ederim hepinize cevaplarınız için, Osman Ustam forumdan okuduklarım doğrultusunda ısıl işlem öncesi ağzı neredeyse 0.1 mm ye kadar düşürmüştüm, Salim Ustam dediğiniz yöntemi harfi harfine uygulamaya çalışıcağım umarım başarabilirm :)
Isıl işlem öncesi 0.5mm altında inceltilmiş ağız ısıl işlem sırasında çatlama riski oluşturmazmı?
-
Scandi ağızda ağız kısa mesefede kalınlaştığı için risk yok denebilir.Tam taşlama yada yüksek taşlama bir bıçakta dediğiniz gibi 0.5mm bırakmak daha iyi olur.
-
benim tam 26 derece olmadı egele.rampasından acıyı 13 dereceye gore ayarlamaisyim ama
Dün işyerinde acı ölçer ile.öldüğünde tek taraf 11 derece geliyor
13 derece olmaai gerekmiyormu ?
-
benim tam 26 derece olmadı egele.rampasından acıyı 13 dereceye gore ayarlamaisyim ama
Dün işyerinde acı ölçer ile.öldüğünde tek taraf 11 derece geliyor
13 derece olmaai gerekmiyormu ?
Abi açıyı nasıl ölçüyorsun bilmiyorum tabanın düzlüğü de bunda etkili olabilir. Ama deyin ek istediğim mevzu başka edindiğim tecrübelerime göre scandi ağız için 13 derece az kalıyor bence en azından 15 olmalı.
-
Osman bey cevap için teşekkür ederim.
Hasan bey kamp bıçağı için sizce ideal ölçü ne olmalıdır?
-
Hasan hocam
bizde açı olçer var o net ölçü veriyor. Ancak ben evde Eylem bının aban gönderidği pc den cıktı alarak yaptığım acı olcerde 13 dereceyi eğeleme rampasında,
ayarlıyorum ancak demekki lamayı bağlama, lama kalınlığı ve uzaklık fark ediyor gibi geliyor bana.
şimdilik bitane scandı yaptım cok problem olacağını sanmam ama dediğin gibi 15 dereceye ayarlamak gerekiyor galiba
benim tam 26 derece olmadı egele.rampasından acıyı 13 dereceye gore ayarlamaisyim ama
Dün işyerinde acı ölçer ile.öldüğünde tek taraf 11 derece geliyor
13 derece olmaai gerekmiyormu ?
Abi açıyı nasıl ölçüyorsun bilmiyorum tabanın düzlüğü de bunda etkili olabilir. Ama deyin ek istediğim mevzu başka edindiğim tecrübelerime göre scandi ağız için 13 derece az kalıyor bence en azından 15 olmalı.
-
Hasan ustam doğru söylüyor bende scandi ağzı 13 derece açtım ancak gözüme fazla geldi, bundan sonra 15 derece açmaya çalışacağım, saygılarımla..
-
Benim scandi de ısıl işlemde agizinda kırılmalar oldu galiba cok ince bıraktım :((((