Bıçak Sanatı - Forum
Atölye Muhabbeti => Bıçakçılık => Konuyu başlatan: muratkucuk - 10 Şubat 2011, 14:36:44
-
Bursa'da bir firmadan Sverker 21 kodlu çeliğin D2 olduğunu öğrendim ve aldım. Fakat ölçüleri 500X60X5,7 mm açıkçası et kalınlığı da gözümü korkuttuğu için bundan ne çıkaracağımı tam bilemedim. Bu ebatlarda göz zevkini bozmayacak kullanım ergonomisini zorlamayacak 2 bıçak için profil önerileriniz nelerdir.
(http://i1102.hizliresim.com/2011/2/10/3931.jpg)
Resimde görülen bıçaklarda şu ana kadar yapabildiklerim ( soldaki iki bıçağın profili hazır geldi Emin Beye ayrıca teşekkür ederim profiller için şu an için taşlama aşamasındalar ) yukarıdaki uzun bıçak için prinç ve epoksi bulursam kabza çalışmasına başlayacağım. Yani daha pek fazla yol kat edemedim.
Silindir ve küp olan parçalar 1050 çelik, hurda olarak aldım çalışma masası üzerinde örs niyetine kullanırım belki diye. Bu parçaların yüzeylerini nasıl sertleştirebilirim.
Saygılar
-
5,7 kalınlık adamı canından bezdirir >:D ne tür bir model yapacaksan yap ama mutlaka kesici ağzı kısa olsun ^-^ şaka bir yana, ben 5,4 kalınlıkta bir kukri yaptım, ömrüm tükendi. gerçi eğelerimin kötü oluşunun da etkisi varmış ama yine de gerçekten zorlu bir yolculuk bekliyor seni. bence bunu koy kenara elindekiler bittikten sonra başla. ben bowie tarzı bir bıçak yapılabileceğini düşünüyorum bundan. güzel de olur hani. ama mutlaka önce elindekileri bitir.
uzun bıçağına gelince, onu bence şimdi balçaklı yapma. balçakla uğraşmak biraz el melekesi gerektiriyor. son bıçaklarımın hepsinde bu sıkıntıyı yaşadım, balçaklı bıçağı 3-4 bıçak sonra düşün. şimdi yap bitir bir an önce elindeki bıçakları, motive ol :2up
epoksi için Emre ustanın bana önerdiği http://www.yatmalzemeleri.com/Epoksi-yapistirici-ERA-4000-1kg,PR-5696.html malzemeyi alabilirsin. bu haliyle çok akışkan olduğu için, hafif kıvam koyulaştırıcı olan http://www.yatmalzemeleri.com/403-Mikrofiber-toz-170-gr,PR-5663.html malzemeyi de almalısın bence. bunlar sana - bana bir ömür yeter :2up
ayrıca o uzun bıçakta sapta delikler açman gerekecek biliyorsun değil mi?
gelelim örs olarak kullanmaya niyetli olduğun malzemeye. onu ustalar daha iyi bilirler ama kullanacağın yüzeyi oksijen kaynağında kırmızıya yakın bir turuncu kıvamına gelinceye kadar ısıtıp su vermen galiba yeterli yüzey sertleştirmesi için.
profiller için de "rica ederim" diyeyim. gayet güzel gözüküyorlar, emek verdiğin belli oluyor gerçekten :2up
-
Oksijen kaynağı yerine, şaloma ile istenen sıcaklığa çıkarabilirmiyim acaba parçaları. :-[
-
Etrafına ateş tuğlasıyla kapatırsan şalama ile de yüzey sertleştirmesi yapmak mümkündür.
-
Ben aynı malzemenin kare olanını indüksiyonla sertleştirdim gayet güzel oldu.